(Po-Pá: 9-15)

Opravdu si myslíš, že vyrazit do Kanady s agenturou je zbytečně drahá záležitost? 🤔 Co když ti řeknu, že naopak ušetříš až 60.000 Kč? Nevěříš? Keep reading.

Agentura vs. na vlastní pěst

Chceš do Kanady, ale stále váháš, jestli vsadit na jistotu a oslovit agenturu nebo to vzít po vlastní ose? Tím hlavním, rozhodujícím faktorem většinou bývají finance. Kolik mě to bude stát? Kolik si v Kanadě vydělám? A na kolik vyjde nájem? Kolik vlastně stojí život v takovém horském městečku? Pojďme si to tedy společně shrnout.

Divka v kanadské zimě

Chtěla jsem být co nejvíce konkrétní a proto jsem si vybrala lokalitu, kam má namířeno spousta Čechů – horské městečko Banff.

SCÉNÁŘ 1 – Zařídím si vše sám, práci a bydlení si najdu na místě

Práce

Je potřeba počítat s tím, že nějakou dobu ti bude trvat, než si najdeš práci a stabilní bydlení. Někdo si najde práci do týdne, někdo za měsíc, někomu se nedaří práci najít dlouhé týdny i přesto, že rozešle stovky životopisů. Velmi záleží na tom, v jakém období se rozhodneš vyrazit. Přetlak kandidátů o práci, na kanadském trhu práce, situaci momentálně vůbec neusnadňuje. Počítejme tedy s variantou, že práci si najdeš za 2 týdny po příjezdu. To znamená, že první výplata ti v tom lepším případě přistane na účet za měsíc. Minimálně měsíc tedy nemáš žádný příjem, ale výdajů je víc než dost.

Bydlení

  • Hostel – cca 100 CAD za noc ve sdíleném pokoji pro 14 lidí takže 1400 CAD za 2 týdny
  • Pokoj ve sdíleném domě – cca 900-1300 CAD za měsíc (v létě to může být i více)

Společné prostory sdílíš s dalšími lidmi.

Obecně je bydlení v těchto lokalitách největší kámen úrazu. Jelikož se pohybujeme v národním parku a míří sem spousta turistů a dobrodruhů, poptávka po bydlení značně převyšuje nabídku, vše je předražené a velmi často se tu setkáš s “podvodníky”. Proto nikdy neplať nic předem. Vždy se první ujisti, že víš, do čeho jdeš.

Pokud se ti podaří najít zaměstnavatele, který nabízí ubytování, máš vyhráno.

SCÉNÁŘ 2 – Vsadím na jistotu a zavolám holkám z Czech-us

A holky z Czech-us rády se vším pomůžou 🙂. Počáteční náklady jsou sice vyšší, ale ve finále ušetříš spoustu času a starostí jak sobě, tak i tvým blízkým a hlavně tvému bankovnímu účtu.

Staneš se součástí naší Czech-us komunity, budeš mít přístup ke všem aktualitám, návodům, nabídkám práce a informacím, které je dobré vědět, než do Kanady vyrazíš. Pomůžeme ti s vízy, najdeme ti dream job i s ubytkem a připravíme tě na tohle velké dobrodružství jak nejlíp umíme.

Dívka na jezeře v Kanadě

Jak je to s výdělkem a kolik stojí základní potraviny?

Ceny potravin

Kolik stojí v Banffu základní potraviny? Připrav se na vysokohorskou přirážku. Tady je pár příkladů:

  • Rýže – 8 CAD
  • Těstoviny – 5 CAD
  • Vajíčka (12ks) – 4-8 CAD
  • Mléko (2l) – 5 CAD
  • Chipsy (235g) – 4,50 CAD
  • Toastový chléb – 3 CAD
  • Mrkev svazek – 3,29 CAD
  • Brokolice – 3,99 CAD
  • Ledový salát – 3,50 CAD

Průměrná hodinová mzda

  • Housekeeper/Pokojská – 16-19 CAD
  • Kitchen Helper – 16 -19 CAD
  • Front Desk Agent/Recepční – 16-19 CAD
  • Server/Servírka/Číšník – 15 CAD + dýška (v Kanadě je to cca 20% z útraty)

Pojďme si to shrnout

S CZECH-USALL BY MYSELF
1 registrační poplatek7 000 Kč0 Kč
2 poplatek kanadské vládě za víza357 CAD (cca 6 000 Kč)357 CAD (cca 6 000 Kč)
3 programový poplatek550 GBP (15 730 Kč)0 Kč
4 jednosměrná letenka (průměr)17 000 Kč17 000 Kč
5 cestovní pojištění true traveller593 Euro (14 600 Kč)14 600 Kč
6 ubytování za měsíc480 CAD (8 000 Kč)3 480 CAD (58 000 Kč)
7 příjem první měsíc2 300 CAD (38 640 Kč)0 Kč
Jak jsem na tom po prvním měsící v Kanadě?- 29 690 Kč- 95 600 Kč

Rozdíl je 65 910 Kč tedy téměř 4 000 CAD.

    Vysvětlivky:

  • 1 – Registrační poplatek za základ programu Kanada. Zahrnuje profesní poradenství, předodletovou orientaci, přístup do naší online komunity, asistenci během celého pobytu a kompletní asistenci s vyřizováním víz. Zkrátka a jednoduše maximální podporu před, během i po tvém příletu do Kanady.
  • 3 – Poplatek za pracovní umístění. Spojíme tě se zaměstnavatelem dle tvého výběru, absolvuješ pohovor a do Kanady už letíš s jistotou práce a bydlení.
  • 4 – Půměrná cena letenky do Calgary.
  • 5 – Povinné cestovní pojištění na celý rok. I tady se samozřejmě cena může lišit. Já jsem použila jako příklad cestovateli oblíbenou pojišťovnu True Traveller.
  • 6 – Počítala jsem tu s průměrnou cenou za staff housing zaměstnavatelů, se kterými spolupracujeme v Banffu a pak na druhé straně jsem hledala ceny ubytování v hostelech v Banffu, kde první týdny po příletu bydlí většina cestovatelů (Můžeš si ověřit třeba na bookingu).
  • 7 – Vzala jsem spodní hranici hodinové mzdy pokojské v Banffu po měsíci práce. Opět se to může velmi lišit. Záleží u kterého zaměstnavatele budeš pracovat, na jaké pozici, kolik hodin odpracuješ a v jakém období přijedeš(zda je high nebo low season).

Jezero v Kanadě

Závěr

No a pokud chceš ušetřit pár peněz, odjet do Kanady s jistou prací i bydlením a žít na jednom z nejkrásnějších míst, tak nám napiš, nebo se rovnou registruj na únorový Job Fair 🙂 Místa rychle ubývají.

Kategorie: Práce v Kanadě

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Život v horách a kanadský roadtrip

Znáte takový ten pocit, kdy se ocitáte na místě, kde se vám zatajuje dech a chce se vám plakat štěstím?… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Co si zabalit na rok do Kanady?

Všichni před odletem do Kanady řešíme víza, práci, jak se dostat do Kanady, kde budu bydlet, co budu dělat a… Více

Jak na daně v Kanadě

Buďme upřímní. Daně nejsou to nejzajímavější téma, které chceš o Kanadě číst. Je ale dobré mít ve financích alespoň trochu… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz