FAQ – často kladené otázky Work and Travel USA

Sezóna 2018 v plném proudu – už máte vybraného zaměstnavatele? Koukněte na online katalog pozic. Více zde.

Rozbalit všechny otázky | Sbalit všechny otázky

Podmínky programu

Proč je program jen pro studenty VŠ nebo VOŠ prezenční formy?

Je to jedna z podmínek daných vládou USA. Nelze dělat výjimky.

Studuji VŠ v ČR ale nejsem občanem ČR – mohu se programu s vaší agenturou zúčastnit?

Ano můžete. Hlásíte se u agentury v zemi, kde studujete. V ČR je to Czech-us.cz a na Slovensku Injoy.sk

Mohu se zúčastnit pokud jsem na VŠ již přijat a končím maturitní ročník?

Ne. Je potřeba mít za sebou alespoň 1 semestr na VŠ, tedy nejdříve je možné se programu zúčastnit v 1.ročníku na VŠ.

Pro koho je program WaT primárně určen?

Pro studenty VŠ/VOŠ denní formy studia. Kombinované formě studia neuděluje již americká ambasáda potřebná víza.

Je pro WaT program stanovena věková hranice?

Záleží od vízového sponzora a od pozice. Standardně je program do 28 let, některý sponzori mají určenou vyšší nebo nižší věkovou hranici. Zeptejte se nás, poradíme.

Výběr pozice a varianty programu

Zvažuji typ práce v USA. Podle čeho se mám nejlépe rozhodnout?

Pokud máte rádi sluníčko a práci na čerstvém vzduchu, nebojíte se vody, je pro Vás ideální práce plavčíka.
Pokud k vodě neinklinujete a máte raději práci v restauračních zařízeních, obchodech atd., je pro Vás ideální výběr všech “neplavčických” pozic v našem online katalogu.
Rozhodující je také případný termín Vašeho odletu do USA. Nevíte si rady? Zavolejte nám! 🙂

Prekurz, kurz a práce plavčíka

Je práce plavčíka v USA náročná a co vše obnáší?

Práce bazénového plavčíka fyzicky náročná není, práce plážového plavčíka ano.
Na bazénu dohlížíte na dodržování pravidel bazénu, na příchody/odchody návštěvníků, čistotu bazénu a jeho okolí. Na pláži dohlížíte na dodržování pravidel pláže, příp. máte na starost také půjčování slunečníků/lehátek.

Co mne čeká na prekurzu plavčíka?

Zaplavete 100m prsa, 100m kraul, 100m libovolně v kuse bez časového limitu, ze dna vylovíte 5kg cihlu a doplavete s ní na zádech na druhou stranu bazénu bez pomoci rukou, popovídáte si anglicky s lektorem prekurzu, abyste věděl/a, jak jste na tom s angličtinou.
Zvládli jste prekurz – jste ready na kurz!

Co když se mi nepovede část prekurzu, např. nevylovím cihlu ze dna bazénu?

Přijdete zdarma na další prekurz.

Je stejný prekurz i kurz pro bazénové a plážové plavčíky?

Ano. Plážoví plavčíci musí navíc v USA zaplavat 500m kraulem pod 10 minut. Přes rok posílá plážový plavčík každý měsíc video svojí pětistovky koordinátorovi programu, aby oba věděli, že je student na léto na pláži 100% připraven, příp. nemá problém limit do léta dotrénovat.
Pokud by student limit v USA nezaplaval, zaměstnavatel jej nemůže zaměstnat.

Mám strach z kurzu plavčíka – není se čeho bát!

I když je kurz třídenní, s našimi instruktory je to zábava! 🙂 Vše, co potřebujete pro práci plavčíka znát, vás v učebně a na bazénu naučíme.

Můžu pracovat jako plavčík, i když nosím dioptrické brýle/čočky?

Můžete. S čočkami zvládnete prekurz, kurz i samotnou práci plavčíka.

Jak se připravit na prekurz/kurz, abych uspěl/a?

Pravidelné plavání a potápění se na dno bazénu. Ideálně do hloubky 4m.

CV, video, pohovor

Můžu použít vlastní CV?

Ne. Máme vzorové CV, kde jsou veškeré potřebné info pro zaměstnavatele. CV stáhněte v czech-us účtu nebo Vám ho zašleme mailem.

Musím točit video, ikdyž jej mnou vybraný zaměstnavatel nepožaduje?

Ne nemusíte. Pokud zaměstnavatel video nepožaduje, video nepožadujeme ani my. Video je pro zaměstnavatele zajímavý bonus k CV jak Vás líp poznat.

Když je u nabídky CV, Skype i video, opravdu musím absolvovat vše nebo si můžu vybrat?

Ano vše. Zaměstnavatel si pečlivě vybírá zaměstnance.

Bojím se pohovoru, a tak si vybírám pozice, kde stačí video.

Pohovor není nic hroznýho, čeho se bát – jedná se o 5-15 minut příjemného pokecu, žádné zkoušení, jen popovídání si o práci, lokalitě, atd. Zároveň mají studenti prostor se zeptat na cokoliv, co je zajímá. Najdete si tak společnou řeč ještě před odletem do USA a projevíte zájem o pozici.

Ubytování

Pokud zaměstnavatel poskytuje v USA ubytování, mohu si jej zařídit i sám?

Většina zaměstnavatelů zajišťuje ubytování pro studenty programu WaT na celou sezónu. Pokud je tak ubytování součástí job offeru / pracovní smlouvy, není možné si jej zajistit sám.

Nájemné platím dopředu již z ČR nebo až na místě v USA?

Celkovou výši nájemného (pro danou sezónu) zaměstnavatel rozdělí do počtu Vašich výplat v USA – z každého šeku se Vám tak automaticky odečte poměrná část z celk. ceny ubytování. Po příletu do států se v některých případech hradí pouze housing deposit.

Kolik stojí ubytování v USA?

Záleží od lokality a kvality ubytování. Standard je 75-125 USD týdenně. Někde se platí míň, někde víc.

Letenky

Proč vlastně musíme mít měnitelnou letenku? Jsou dražší a já chci ušetřit.

Ano tomu rozumíme, ale v konečném důsledku ušetřit nemusíte. Nikdy člověk neví co se stane, bude potřebovat do USA odjet později (úraz před odletem), bude se potřebovat do ČR vrátit dřív (zdravotní, rodinné důvody), změní se situace ve škole (nezvládne všechny zkoušky před odletem a bude potřeba se vrátit už v září na opravný termín), neodhadne správně délku na cestování (bude potřebovat odlet posunout na dřív/později). Variant je mnoho a divili byste se v kolik studentů ročně žádá změnu letenky. Jste si jistí, že jimi nebudete vy? Co se pak stane, když totiž máte neměnitelnou letenku a stane se vám např. nějaký úraz (ještě před odletem do USA), propadne vám celá letenka, když se stejná situace stane až už jste v USA, budete muset kupovat jednosměrnou novou letenku a věřte tomu, že částky za letenky na poslední chvíli nejsou malé. Pokud máte měnitelnou, za poplatek (podle vaší letecké společnosti), je možné změnu udělat a nemusíte kupovat celou letenku.

Je změna letenky zadarmo?

Ne, záleží od podmínek leteckých společností.

Kde najdu číslo letu?

V elektronické letence. Jde o kombinaci 2 písmen (zkratka letecké společnosti) a 1-4 číslic.

Potřebuji tištěnou letenku při odletu do USA?

Ne. Na letišti vám stačí pas, všechno je v systému.

Potřebuji online check-in před odletem?

Záleží na podmínkách letecké společnosti, většinou však stačí check-in až na letišti.

Návštěva ambasády

Jak moc pravděpodobné je, že získám víza?

Velmi! 99,9% studentů víza získá každý rok. Podmínky získání víz jsou jasně dané a my přijáme do programu studenty, kteří tyto podmínky splňují. Veškeré návody k vyplnění a sjednání schůzky od nás dostanete, je potřeba je pouze následovat. Před samotnou schůzkou na ambasádě, přijdete na kontrolu dokumentů k nám do kanceláře, kde každý jednotlivý dokument zkontrolujeme a pošleme vás na schůzku se vším potřebným. Pak už je pouze na vás, abyste zodpověděli pár základních otázek, poskytli otisky prstů a schůzka je za vámi!

Jak taková kontrola dokumentů vypadá?

Je to poměrně rychlovka, když máte vše nachystané dle našeho návodu. Musíte přinést originály požadovaných dokumentů, které ambasáda po vás bude chtít vidět. Je potřeba navíc donést pasovou fotografii (kdyby náhodou nestačila ta, kterou jste do systému nahráli nebo nebyla dostatečně kvalitní). To že vám systém fotografii přijme neznamená, že splňuje požadovaná kritéria, proto je potřeba mít sebou záložní fotografii. Od nás získáte a vyzvednete si poslední dokument DS2019, který u nás vyplníte a to je všechno.

Přijel/a jsem na prodloužený víkend, který chci strávit v Praze spojený s návštěvu ambasády, přijel/a jsem akorát teď a mám sebou kufr/velkou tašku. Pustí mě s tím na ambasádu?

Ne, určitě ne. Naplánujte si návštěvu tak, abyste sebou nevláčeli velké tašky nebo kufry. Z bezpečnostního hlediska, není možné sebou brát ani elektroniku, tudíž počítejte s tím, že budete muset dole u security nechat telefon nebo třeba flash disk, rozhodně ale nemají místo skladovat vaše kufry.

Už teď jsem z celé návštěvy ambasády nervózní, co mám dělat?

Uklidnit se. Není čeho se bát, samotná schůzka s konzulem/ambasadorem je otázka asi 5minutového rozhovoru, nejhorší je na tom samotné čekání, které absolvujete před tím 🙂 Máte od nás vše potřebné, zkontrolované, není důvod, proč byste víza nedostali. Rozhovor se většinou stává z otázek týkajících se vašeho studia, práce v USA a případně vašich pout a vazeb k ČR.

Výzvu k sjednání schůzky na ambasádě jsem dostal/a od agentury už teď (třeba únor), ale já odjíždím až v červnu, nemám teď na ambasádu čas, potřebuji dělat věci do školy.

To rozhodně není dobrá taktika! Za celou tu dobu, co budete návštěvu odkládat se může stát spousta věcí. Není lepší jít na ambasádu dřív, když tam ještě nejsou davy a nemusíte tam čekat třeba hodinu? Sezóna na ambasádě začíná koncem dubna a největší nátřesk je v květnu, a to si tam třeba i víc jak hodinu postojíte. Navíc může se cokoliv stát a vy si pak budete vyčítat, že jste to nestihli zavčasu (např. V roce 2015 se celosvětově netiskla 2x během května a června víza, skoro po dobu 3 týdnů, díky včasně sjednaným schůzkám se to týkalo pouze 50 našich studentů, kteří pak řešili problém s odletem do USA).

Přišla mi výzva k sjednání schůzky na ambasádě, ale já to mám do Prahy daleko a teď se mi to nehodí.

Samozřejmě to se může stát, ale termíny jsou otevřené několik měsíců dopředu, co takhle si pojistit ideální termín až za 2 měsíce? Termín budete mít sjednaný (zarezervovaný), nestane se vám, že by bylo plno (když si termín budete chtít sjednat týden dopředu) a nebudete pak muset panikařit. Navíc Vám přestanou chodit od nás upomínky 🙂

Život v USA

Kolik dolarů v hotovosti si s sebou vzít do USA?

Doporučuje se 1000 dolarů, část z toho může být na kartě, v hotovosti si vezměte minimálně 500 USD.

Jaká je průměrná mzda?

7.25 – 11.00 USD za hodinu, pozice, které dostávají dýška, mají stadardně nižší hodinovou mzdu.

Cestování

Je pro cestování do USA potřebná ESTA?

ESTA není potřeba, budete mít J-1 vízum. Pokud však plánujete vycestovat a následně se vrátit do USA po ukončení pracovní části, tzn. během „grace period”, pak je ESTA třeba zajistit.

Pokud chci během pracovní části programu vycestovat mimo USA, co vše k tomu potřebuji?

Je třeba povolení od Vašeho vízového sponzora, kterému zašlete Vaše DS-2019. Vízový sponzor následně do formuláře zaznačí datum vycestování a formulář Vám zašle zpět.

Jaké doklady/víza potřebuji během programu WaT pro vycestování do Kanady?

V současné době nepotřebujete víza pro vstup do Kanady. Pokud do Kanady však přicestujete lodí, nebo letecky, je třeba, abyste si zařídili ETA registraci.

Můžu zameškat školu a vrátit se po začátku semestru?

Nedoporučujeme, může vám být z tohoto důvodu zamítnutá žádost o J-1 vízum v budoucnu. Podmínka programu je včasný návrat do školy.

Líbí se Vám program? Můžete se

Kontaktujte koordinátora programu:

Michaela Hlavatá
Work and Travel USA Michaela Hlavatá: m.hlavata@czech-us.cz
Andrea Hrušková
Work and Travel USA Andrea Hrušková: wat@czech-us.cz

Získejte novinky o studiu a práci v zahraničí na e-mail