(Po-Pá: 9-15)

Bývalá účastnice a současná koordinátorka programu Work and Travel USA Lenka Janotová zavzpomínala na své léto v Americe a popsala pro vás, jak vypadá běžný den plavčíka. Jaké jsou podle ní výhody a nevýhody této práce? A pro koho se pozice plavčíka hodí nejvíce? To vše se dozvíte v jejím článku.

Work&Travel USA: Pro a proti práce plavčíka

USA, Long Island. Zvonek budíku v 8 hodin ráno zahájí můj den plavčíka. Stačí se jen nasnídat, učesat, vyčistit zuby, hodit na sebe tričko, kraťasy, přilbu a na kole vyrazit slunečným ránem směr bazén. Cca 20 minut z kopce a do kopce a jste na místě.

Bazén po ránu mám nejradši ☺ Nikde ani noha, jen vy, voda a klid. V plavkách se opálíte hned od rána, pokud zrovna neprší a nejste tak schovaní v lifeguard roomu. Vyčistíte bazén samotný a skimmry, vysbíráte listy a broučky, rozložíte lehátka a slunečníky, připravíte backboard a first aid a můžete bazén otevřít pro návštěvníky.

V USA přes léto chodí na bazén místní, kteří bydlí v daném resortu, takže když se nebojíte mluvit anglicky, poznáte spoustu lidí, které budete/nebudete mít rádi. A stejně tak budou/nebudou mít rádi oni vás. 🙂

Když jste na bazénu sám jako plavčík, přestávku si zapískáte každou hodinku, třeba jen na 5-10 minut. Stačí si odskočit, nasvačit, osvěžit se (když je třeba) a usednout znovu na chair, odkud máte výhled na celý bazén a víte, kde se co děje.

Jsou dny, kdy přijde lidí víc (a vy tak ani nevíte, kam očima dřív) 🙂 a naopak jsou dny, kdy nepřijde za celý den ani noha. Má to svoje výhody i nevýhody. Pro někoho jsou „prázdné“ dny chvílí nudy, jiný si je užívá po svém – plaváním, cvičením, čtením atd.

Po setmění a se zavíračkou zase sklidíte vše, co jste ráno na bazénu připravili, a vyrazíte směr váš americký domov. Jednou za 14 dní dostanete od zaměstnavatele šek a to je vždy období (alespoň u nás to tak bylo pokaždé), které bych nazvala Nakupovací mánií 😀

Takže kdy jet na WaT do USA a pracovat jako plavčík? Když splňujete podmínky programu, máte rádi práci venku na čerstvém vzduchu a sport. Přeci jen i každodenní jízdou na kole člověk za celé léto najede neskutečné množství kilometrů.

Jaká jsou tedy PRO a PROTI plavčické práce v Americe?

PRO:

  • Poznáte USA po všech stránkách (a to stojí za to!).
  • Když se nestydíte mluvit anglicky (a to prosím určitě nedělejte), najdete si americké přátele třeba i na celý život a uvidíte, jak krásně se o vás budou během léta starat! Taková americká svačinka se totiž nikdy neodmítá.
  • Jako plavčík jste pro Američany jako Pán Bůh, jen musíte k práci přistupovat zodpovědně, neflákat se a dodržovat pravidla stejně, jako je musí dodržovat i vaši návštěvníci.
  • Když pojmete dny pracovního volna (kdy se právě ani ta noha na bazénu neukáže) správně, vypilujete plavecké styly, posílíte tělo i mysl a přečtete knížky, na které jste do té doby neměli nikdy čas.
  • Za vydělané USD nakoupíte spoustu věcí a hlavně, poznáte krásy USA.

PROTI:

  • Podle mě žádné proti nejsou.. ale zkusím nějaké vymyslet 😀
  • Když se mračíte, všichni se budou mračit i na vás.
  • Když nemluvíte, protože se bojíte, nikdo se nebude bavit ani s vámi, a to se pak ta angličtina špatně trénuje.
  • Protože se programu účastní i mnoho dalších Čechů a Slováků, se kterými budete 100% bydlet, v rámci amerického domova toho často moc anglicky nenamluvíte a co víc.. někdy se možná i pohádáte, ale věřte, že bez toho to prostě celé 3-4 měsíce nejde ☺
  • Když je nepříznivé počasí a bazén je zavřený, máte neplacené volno.
  • Péčí o bazén se někdy myslí i úklid toalet a koupelen (a to ne všichni plavčíci ocení). 🙂
  • Někdy zkrátka musíte zavřít oči a povznést se nad věci, které by vás normálně rozčílily (ale tak to přeci funguje i v běžném životě) a i když byste někdy někoho nejradši sprdnuli, je třeba se všemi návštěvníky (i se svým zaměstnavatelem) udržovat slušnou úroveň komunikace.

A co napsat na závěr? Work and Travel je srdcovka. Nepřepočítávejte jej na peníze. Jen si užívejte každý den, který můžete v USA strávit. I to méně příjemné vás zocelí a mnohdy i ponaučí. A i když se můžou pracovní dny zdát někdy stejné a nudné, jsou jedinečné. Tak s chutí do toho! Zážitky stojí za to ☺


[regbutton text=“Registrovat se do programu“]

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Pohovor se zaměstnavatelem z USA a proč se není vůbec čeho bát

Je to tady. Pohovor v angličtině se blíží. Už se ti o tom dokonce i zdá a přemýšlíš, že těsně… Více

Plavčíkem v USA téměř zadarmo? To je možné u Signature Pool Management

Léto, Amerika a zážitky, na které budeš s úsměvem vzpomínat celý život. Tak by se dal popsat program Work and… Více

10 důvodů, proč pracovat jako plavčík v Americe

Jako plavčík můžeš v USA pracovat v rámci programu Work and Travel USA. Pro udělení tohoto druhu víz musíš být… Více

Americký sen, který se málem neuskutečnil

Byl podzim roku 2019 a já přemýšlela, kam se vydat. Měla jsem za sebou pracovní zkušenosti z Anglie a Holandska,… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz