(Po-Pá: 9-15)

Jsem ve druháku na vejšce a mé nejlepší kamarádce přiletí oknem do bytu dolarová bankovka. Shodou okolností zrovna v době, kdy se často bavíme o Work&Travel v USA. O několik měsíců později se ocitám na Cape Codu, který je dodnes místem mého ❤️ Pár chvil před odletem zpět do Čech stojím v LA. Je krátce po setmění, před sebou vidím bíle zářící písmena H o l l y w o o d, v pozadí hraje blues z restaurace poblíž. Rezonuje mnou všechno, co jsem to léto zažila.

V tu chvíli si slibuji, že takovými zážitky naplním svůj život.

Verča v Kanadě

Následuje krátké intermezzo v podobě psaní bakalářky a státnic. Vše doprovází post-travel blues, a tak se zcela jasně nabízí cesta do Kanady. Společně s kamarádkou žádám o víza a kupuji letenky do Toronta, protože tam vyjdou zrovna nejlevněji.

Toronto, Ontario, Kanada

Je leden 2019, s kamarádkou čekáme na autobus, který nepřijíždí. Venku je pocitově minus 35 stupňů pod nulou. Nemám ještě pořádné boty a poprvé zažívám, že chlad může bolet. Tak takhle je to s tou kanadskou zimou!

Toronto nápis

Mezi nákupy zimního oblečení a hledáním bydlení se učím rozeznat loonie od toonie. Při prvních směnách v kavárně si všímám, že Kanaďané jsou přesně takoví, jak se o nich říká. Milí, srdnatí a usměvaví. Jeden takový u nás v kavárně pravidelně snídá, tak s ním začnu chodit, abych si tenhle fakt důkladně ověřila.

Ještě v květnu sněží, potom měsíc prší, až všechno zezelená a přichází léto. Celé město se promění a ožívá. Polovina Toronta griluje kolem Lake Ontario a užívá si slunce. V parcích se hraje Shakespeare a o zábavu není nouze. Začínám pracovat v coffee cateringu. V červnu obsluhuji bosa svatbu v mešitě, v červenci ve fialové kravatě event pro Facebook, v září kreslím labuť do cappuccina pro Cate Blanchett na filmovém natáčení.

Toronto na dlani

Na podzim zjišťuji, že mi je rok v Kanadě málo.

Přemýšlím nad Young Professional vízy a do našeho 1+1 se stěhuje kamarádka, se kterou jsem se díky Czech-us potkala na Cape Codu. To nevymyslíš.

Druhá zima je už mírnější. Jednou večer sleduji s přáteli u piva Super Bowl. Vtipkuji nad tím, že brand piva má stejný název jako virus, o kterém se poslední dobou často mluví. V březnu můj humor střídá dlouhá karanténa. Nacházím se v tématech psychologie, osobního rozvoje a filozofie. Na jaře výletujeme po parcích v okolí, hike střídá hike.

Je červenec 2020. V Torontu chci zůstat, ale nemám zatím schválená víza, protože Covid zpomalil mnohé. Vše se zdánlivě vrací do normálu a já se vracím Čech. Chci zase obejmout mámu s tátou a vidět svojí rodinu. Letenky zpět do Toronta mám na září, ale do Kanady se už nevracím.

Práce v Kanadě

Co jsem si přivezla

Především jsem poznala sama sebe mimo komfortní zónu a v situacích, které by mě v ČR zřejmě nikdy nečekaly. Zdokonalila jsem si jazykové dovednosti a získala pracovní zkušenosti v nejlidnatějším městě Kanady.

Znáte ažství? Začnu cestovat až dokončím školu, až odpracuji první rok v práci, až … doplňte si sami. Chcete znát tajemství? Žádné až neexistuje, je jen tady a teď.

Teď je ideální příležitost plnit si přání.

Začít můžeš třeba tím, že se 12. nebo 13. listopadu zúčastníš Job Fair, zajistíš si práci a dáš svému životu nový směr. Směr Kanada.

Registruj se do programu přes formulář níže, nebo napiš na canada@czech-us.cz.

Toronto

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Život v horách a kanadský roadtrip

Znáte takový ten pocit, kdy se ocitáte na místě, kde se vám zatajuje dech a chce se vám plakat štěstím?… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz