(Po-Pá: 9-15)

Škola dokáže být obrovským zdrojem stresu, který nás vyčerpává a tlačí na nás ze všech stran. Konec semestru je pro mnohé doslova noční můrou. Tehdy mě napadla myšlenka, jak uniknout následkům těchto akademických tlaků – odjet za hranice a nechat vše za sebou.

Před dvěma lety jsem se rozhodl strávit léto prací ve Španělsku, a to se ukázalo jako jedno z nejlepších rozhodnutí v mém dosavadním životě. S pomocí agentury CZECH-US jsem vyrazil objevovat krásy valencijského pobřeží. Práce sama o sobě byla zajímavou zkušeností, ale to, co mi dalo nejvíce, byli lidé, které jsem na své cestě potkal.

Karel při práci na Mallorce

Tyto tři měsíce ve Španělsku se staly nezapomenutelnými.

Tento rok po náročnějším období ve škole jsem okamžitě věděl, že odjet do Španělska je tou nejlepší volbou. Byl to nejen únik od školního stresu, ale i příležitost načerpat nové síly. Tentokrát jsem se vydal na nádherný ostrov Mallorca – ideální místo pro odpočinek i nové zkušenosti.

Před odletem (Jsem stále v ČR…)

Nebudu vás zatěžovat detaily o předodletové orientaci či nezbytném „papírování“, ale krátká zmínka neuškodí. Na Mallorcu jsem se vydal v roce, kdy CZECH-US začínal své působení na ostrově, což s sebou přineslo pár drobných komplikací. Měl jsem ale výhodu, že jsem z předchozí práce ve Španělsku už měl NIE (identifikační číslo potřebné k legální práci ve Španělsku, které se ukázalo hlavní překážkou pro získání pracovního místa). Díky Veronice, která pohotově vyřešila všechny nesrovnalosti, už zbývalo jen koupit letenku. Brzy jsem se ocitl v Palma de Mallorca.

Práce na Mallorce

Příjezd a ubytování (Hurá! Konečně na Mallorce…)

Přijali mě jako číšníka do luxusního hotelu v městečku Colonia Sant Jordi, zhruba hoďku a půl jízdy od hlavního města Palma. Dostat se z Palmy kamkoli na ostrově je velmi snadné – autobusová doprava je dobře organizovaná a všechno směřuje právě do hlavního města. Do hotelu jsem přijel o dva dny dříve, chtěl jsem se v klidu zabydlet a prozkoumat okolí. K práci jsem měl zajištěný i sdílený apartmán, kde jsem žil se spolubydlícími následující dva měsíce. Nepředstavujte si to nějak zvlášť luxusně v porovnání s hotelem. Byl to obyčejný byt, který měl vše, co potřebujete. Stejně tam tolik času trávit nebudete, bohatě to stačí.

Práce (Jde do tuhého…)

Hotel nabízel tři různá místa, kde jste jako číšník mohli pracovat – bufet, restauraci a pool bar. Od začátku jsem byl zařazen do restaurace, i když přesně nevím, proč mě vybrali právě tam. Možná díky zkušenostem z hotelnictví nebo kvůli znalosti angličtiny. Každopádně jsem byl rád, protože restaurace mi vyhovovala.

Práce ve Španělsku

Párkrát mě poslali cca na hodinu vypomáhat do bufetu a bylo to šílené. Pravdou je, že vás tam pošlou, když sami už nestíhají a je tam opravdu hodně lidí. V bufetu je jednoduchá práce – sbíráte talíře, prostíráte stoly, objednáváte nápoje a servírujete jen pár druhů pití. Ale představte si, když přijde masa hladových hostů, rázem se z velmi jednoduchých repetitivních činností stává úplný chaos. Neříkám, že v restauraci to bylo snadné, ale každému vyhovuje něco jiného.

Během dne jsem pracoval ve dvou směnách – od 12:30 do 16:00 a pak od 19:30 do půlnoci. Zpočátku jsem si musel zvyknout, jelikož se vám změní denní rytmus. Chodíte spát mezi 1 a 2 ráno a vstáváte kolem 10 nebo 11. V restauraci si vyzkoušíte spoustu věcí – od servírování nápojů a jídla až po přijímání objednávek a občasnou práci za barem. Určitě vám to přinese mnohem více zkušeností. Běhám druhé směny se restaurace změní spíše na bar, kuchyň se zavře a lidé si mohou objednávat už jen pití. Večerní směny jsem miloval. Stanete se „samostatným“ číšníkem – objednáváte, kasírujete a roznášíte pití. Velkým pozitivem je, že můžete sledovat show na pódiu, která vám práci zpříjemní. V 11 večer program končil, uklidili jsme a pak si s kolegy vychutnali chvíli klidu. Často jsme pak seděli, povídali si, a dokonce jsme si mohli dát něco k pití. Tyhle momenty byly jedny z nejlepších – seznámíte se lépe s kolegy a máte možnost mluvit také o něčem jiném než o práci.

Jazyk (Spanglish a ruce…)

Dorozumívání se určitě bát nemusíte. Minimálně vedení mluví obstojně anglicky a překvapivě i pár kolegů zvládá základní komunikaci v angličtině. Pokud ale umíte alespoň trochu španělsky, je to doopravdy výhodou. Snadněji vplujete do všedního dění a rychleji poznáte místní španělskou kulturu. Hosté jsou převážně cizinci – hodně Němců a Britů. Málokdy jsem s klienty mluvil španělsky, ale i Španělé si zvládnout objednat v „angličtině“. Názvy jídel a drinků jsou stejné.

Mallorca

Cestování a zábava

Neoddělitelnou součástí života na Mallorce je i cestování a fiesty. Ostrov není moc velký, což usnadňuje objevování nových míst oproti pevninské části Španělska. Během dvou volných dnů můžete klidně naplánovat výlet na opačné pobřeží ostrova. Určitě doporučuji si alespoň jednou pronajmout auto – Verča vám s tím ráda pomůže, a navíc to není nijak drahé.

Práce na Mallorce

Důležité je dobře si vše zorganizovat. I přes svou malou rozlohu Mallorca nabízí spoustu krásných míst, která stojí za to vidět. A pokud jde o večerní život, nemusíte se bát, že byste při práci přišli o zábavu. I po směně, která končí o půlnoci, je na Mallorce spousta podniků otevřených do rána. Se svými kamarády můžete vyrazit na drink nebo si užít noční fiesty. Party život na Mallorce je skvělý způsob, jak se odreagovat po dlouhém dni a užít si atmosféru ostrova na maximum.

Cesta k úspěchu začíná odvahou.

Karel

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Můj typický pracovní den u jezera Idro v Itálii

Psal se březen roku 2023 a já si na poslední chvíli řekla, že bych chtěla prožít nezapomenutelné letní prázdniny. Dostala… Více

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz