(Po-Pá: 9-15)

Rozhodli jste se vyzkoušet si v rámci programu Work & Travel, který nabízí agentura Czech-us, práci či letní brigádu v zahraničí, konkrétně v USA? V tomto článku pro vás má náš klient Jenda pár tipů, co je důležité zohlednit při správném výběru pracovní pozice. Pojďte si tedy od něj nechat poradit…

Ahoj všichni!

Pro ty, co neznají můj předchozí článek o tom, jak jsem se stal v létě plavčíkem ve Státech, je tady ještě jednou úvod. Pokud jste to však již četli, přeskočte na třetí odstavec, který se týká dnešního tématu, jímž je výběr pozice v USA.

brooklyn_bridge

Letní brigáda v USA

Když jsem v roce 2016 končil bakalářské studium na FTVS UK, nevěděl jsem, co dělat s létem. Už jsem ale měl dost letních brigád v České republice – práce s neustále nespokojenými a na vše si stěžujícími Čechy, a to jak na straně kolegů, tak na straně klientů. Proto jsem se pevně rozhodl, že to změním a vybral jsem si agenturu Czech-us, aby mi pomohla dostat se na letní brigádu do USA. Zpětně zhodnoceno to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsem v životě udělal!

Píše se říjen roku 2018 a já jsem se právě vrátil ze svého třetího léta ve Spojených státech. Už potřetí plný zážitků a zkušeností, zcela nabitý energií a odhodláním, že zvládnu, cokoliv si zamanu. Procestoval jsem východ, západ i střed USA a stihl jsem i Aljašku a některé státy Střední Ameriky.

Výběr pracovní pozice

Pokud jste se také rozhodli vyzkoušet si práci či letní brigádu v zahraničí, mám pro vás pár tipů, co je při výběru pracovní pozice klíčové. Nejprve je důležité urovnat si v hlavě myšlenky – co od práce očekávám a co chci v USA poznat?

Pojďme si tedy říct o zásadních aspektech výběru. Těmi jsou: typ programu, lokace v USA (lokace zaměstnavatele) a také to, jak dopředu jste „schedulovaní“ (co to znamená, si vysvětlíme později v článku).

Varianty programu Work and Travel USA

Czech-us nabízí tři typy programu Work and Travel USA – Plavčík v USA, Hledám práci v USA a Práci mám.

Poslední variantu zde rozebírat nebudeme, protože ta je určena pouze pro někoho, kdo si práci v USA zařídil sám (a s tím tedy i ubytování a vše okolo) a nyní už jen potřebuje pomoc při zajištění nezbytných vízových formalit.

Program „Plavčík v USA“ je o tom, že Czech-us má smlouvy se zaměstnavateli, kteří spravují (nejen) bazény ve Spojených státech, a ti najímají jejich plavčíky.

Program „Hledám práci v USA“ spočívá v tom, že vám Czech-us pomůže ve Státech najít zaměstnavatele, při čemž jsou na výběr různé pozice (housekeeping, server, bartender atd.).

Výhody a nevýhody programů

Správná volba programu je první a nejdůležitější krok při výběru pracovní pozice. Každý má totiž svá pro a proti.

Výhody programu „Hledám práci“ jsou v tom, že se neustále mění klienti, se kterými pracujete, a taky s nimi u některých pozic vůbec nemusíte komunikovat. Dalším plusem u tohoto typu programu je u většiny zaměstnavatelů sleva na zboží, které sami prodáváte, či servírujete (takže se pak nemusíte starat o večeři).

Nevýhody tohoto programu tkví, podle mě, ve stále stejné monotónní práci. – Jenže která práce taková není, že? – Dalším mínusem pak může pro někoho být i to, že se vám neustále střídají klienti/hosté.

wat_aspekty_2

Plavčík v USA

Pokud se rozhodnete pro práci plavčíka, tak právě v neměnící se klientele spočívají pro vás ohromné výhody. – Ovšem pouze v případě, že se se svými klienty („patrons“) dokážete spřátelit. To vám pak otevírá cestu ke spoustě možnostem, jako jsou hodiny plavání, občerstvení na bazéně „zdarma“, či v případě nadstandardních vztahů i výlet s rodinou.

Z tohoto pohledu je nejdůležitější vybudování oněch vztahů, o kterých vlastně celý program WaT je – poznat jinou kulturu, než je ta česká, zlepšit si angličtinu, zejména její mluvenou formu ☺.

Další výhodou programu „Plavčík“ je neustále se „měnící“ práce. Abyste mě dobře pochopili, práce na bazénu je stále stejná, nicméně právě to, jak vy trávíte svůj pracovní čas, může být každý den zcela odlišné.

A zcela zřejmou výhodou je pak i přístup do samotného bazénu zdarma, což je v některých letních dnech opravdu záchrana.

Lokace zaměstnavatele

Veledůležitým aspektem při výběru pozice na WaT je lokace zaměstnavatele. Věřte, nebo ne (ačkoli se vám to teď nezdá), je opravdu rozdíl, jestli budete zaměstnáni v baru v New York City, či budete pracovat v národním parku na Aljašce nebo třeba jako plavčík v Texasu.

Nejde pouze o jiné podnebí, ale také o zcela jinou mentalitu lidí. Spousta studentů se nad tímhle ani nepozastaví, a právě to může být někdy zásadní problém. V rámci Evropy je to jako porovnávat práci v Norsku, Velké Británii či Španělsku – setkáte se s velice rozdílnými lidmi.

Nicméně lidé nejsou to jediné, co se liší. Lokace samotná může být také diametrálně rozdílná, a to právě okolím, ve kterém se pohybujete (a 3 měsíce žijete). Může to být centrum velkoměsta, pláž či příroda…

Plánování

Posledním, výše zmíněným aspektem, na který bych rád upozornil, neboť je také velice zásadní, je „schedulování“, což vlastně obnáší program práce na daný časový úsek dopředu.

Někteří zaměstnavatelé dávají „schedule“ na týden, někteří na dva, také je možné mít „schedule“ od půlky června na celou sezónu. Takže pokud máte rádi věci naplánované, tak k tomuto kritériu nezapomeňte při své volbě přihlédnout.

A to je pro dnešek ode mě vše, mějte se fanfárově!

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Pohovor se zaměstnavatelem z USA a proč se není vůbec čeho bát

Je to tady. Pohovor v angličtině se blíží. Už se ti o tom dokonce i zdá a přemýšlíš, že těsně… Více

Plavčíkem v USA téměř zadarmo? To je možné u Signature Pool Management

Léto, Amerika a zážitky, na které budeš s úsměvem vzpomínat celý život. Tak by se dal popsat program Work and… Více

10 důvodů, proč pracovat jako plavčík v Americe

Jako plavčík můžeš v USA pracovat v rámci programu Work and Travel USA. Pro udělení tohoto druhu víz musíš být… Více

Americký sen, který se málem neuskutečnil

Byl podzim roku 2019 a já přemýšlela, kam se vydat. Měla jsem za sebou pracovní zkušenosti z Anglie a Holandska,… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz