(Po-Pá: 9-15)

První léto, kdy jsem se účastnila programu Work and Travel USA, jsem pracovala ve Wisconsinu v menším hotýlku jako pokojská. Hotel se nacházel v nádherné oblasti Door County přímo u břehu Michiganského jezera. Z hotelu byl tedy nádherný výhled a po práci jsme si chodili lehnout na pláž a koupat se. Měli jsme také dovolené využívat bazén a vířivku v hotelu, což bylo super. Časem jsem si našla kamarády mezi Američany a někteří z nich měli plachetnice nebo vodní skútry, takže o zábavu nebyla nouze.

Martina Horová - pokojská

Manažerka hotelu byla velmi milá a chovala se k nám hezky. Program Work and Travel využívala již několik let, měla tak mnoho zkušeností s mezinárodními studenty. Většinu personálu tvořili Američané a pak nás tam bylo 6 studentek z Evropy (ČR, Slovensko, Bulharsko a Rumunsko). Bydlely jsme spolu v domku za hotelem, který byl určený pro sezónní zaměstnance. Byly v něm 3 pokoje, obyvák, kuchyňka a sociálka. Takový klasický studentský podnájem. Skvěle jsme si s holkami sedly a zažily jsme spolu možné i nemožné – v noci jsme jezdily na kole do letního kina (Všichni ostatní samozřejmě autem, protože Američani se jinak nepřepravují, takže jsme byly za úplné exoty. :D), chodily na party, jezdily na vodních skútrech, cpaly se zmrzlinou a sledovaly Game of Thrones a hlavně se psychicky podporovaly a dělaly šílené blbosti při práci. Naposledy jsem se takhle nasmála na základce při začínající pubertě.

Ale teď už k tomu, co přesně obnáší práce pokojské. Do práce musí pokojská přijít v uniformě a nosit pevné, pohodlné boty. Než se rozjede sezóna, hotel není většinou plný, takže máte čas se v klidu všechno naučit. Všechny pokoje většinou vypadají stejně a stejně se i uklízí a chystají. Pro mě bylo nejtěžší správně se naučit stlát postel. Stlaní postelí je totiž od českého způsobu dost odlišné, a pokud stelete velkou postel, tak jsou na to potřeba 2 lidi. Američané jsou zvyklý mít všude manželské postele, které se liší velikostně – King´s bed je větší a Queen´s bed menší. Pokud mají být na pokoji 4 hosté, tak jsou v něm 2 „manželské“ postele a hosté spí dohromady. Pro nás Čechy je to dost zvláštní a nezvyklé. Co nám vadí asi nejvíce, je, že na posteli je jen jedna deka, kterou ti dva přespávající mají dohromady.

Martina Horová - pokojská

Pracuje se samozřejmě 7 dní v týdnu (1 den day off) s tím, že nejvíc práce je v pátek, sobotu a neděli. V pátky a neděle totiž spousta hostů ráno odjíždí a odpoledne přijíždí noví. Pokoje se tedy musí uklidit kompletně celé (tzv. complete). Pracovní doba začíná v osm hodin ráno tím, že člověk přijde na recepci a vezme si papír s rozpisem pokojů. Na něm je u každého pokoje poznámka, co je potřeba v tomto pokoji udělat a kolik v něm bydlí lidí. Zde jsou možné typy úklidu:

Set up – již uklizený pokoj, který se musí jít jen zkontrolovat, protože se do něj odpoledne ubytují hosté (Nejlepší a nejjednodušší)

Make up – pokoj, ve kterém jsou momentálně ubytovaní hosté a je potřeba v něm ustlat postel, uklidit koupelnu (Je to rychlovka, ale občas nechutné, protože někteří lidé mají na pokoji strašný binec.)

Complete – pokoj, ze kterého hosté odjíždí a je tedy potřeba ho uklidit kompletně (Nejnáročnější, protože se musí povléct postel, vysát atd. Ale za to v něm skoro pokaždé najdete nějaký dýška, což potěší.)

Martina Horová - práce pokojské

Poté se jde do tzv. housekeeping room, kde si pokojská nachystá vozík se všemi věcmi, které k úklidu potřebuje, ale také věcmi, které je potřeba do pokojů doplňovat (čisticí prostředky, povlečení, ručníky, mýdla atd.) Jakmile si všechno nachystá, jde se na věc. Vždy se začíná u Set up pokojů a pak se postupně projíždí chodbou. Někteří hosté si dávají na kliku cedulku „Do not disturb“, v takovém případě pokoj nemusíte uklízet. Všechny pokoje musí být uklizené nejpozději do tří výjimečně čtyř hodin odpoledne.

Práce pokojské

Ze začátku mě práce pokojské bavila, protože jsem měla po těžkém zkouškovém a potřebovala jsem vypnout a mít naopak fyzickou zátěž. Časem se vám ale všechny činnosti zautomatizují a pracujete jako robot. Po 2,5 měsících mi z té práce začalo trošku „hrabat“ a opět jsem se do školy těšila. Řekla bych, že to byla ideální práce na léto, díky které jsem zase získala motivaci vrátit se do školy a začít se učit.

Kategorie: Work and Travel

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Pohovor se zaměstnavatelem z USA a proč se není vůbec čeho bát

Je to tady. Pohovor v angličtině se blíží. Už se ti o tom dokonce i zdá a přemýšlíš, že těsně… Více

Plavčíkem v USA téměř zadarmo? To je možné u Signature Pool Management

Léto, Amerika a zážitky, na které budeš s úsměvem vzpomínat celý život. Tak by se dal popsat program Work and… Více

10 důvodů, proč pracovat jako plavčík v Americe

Jako plavčík můžeš v USA pracovat v rámci programu Work and Travel USA. Pro udělení tohoto druhu víz musíš být… Více

Americký sen, který se málem neuskutečnil

Byl podzim roku 2019 a já přemýšlela, kam se vydat. Měla jsem za sebou pracovní zkušenosti z Anglie a Holandska,… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz