“86! rib eye steak“ Hmmm jak ty masa mají tak přesně spočítané? Až pak mi někdo vysvětlil, že 86! Znamená v restauračním slangu nula a tedy, že něco došlo! Americké restaurace fungují na podobných principech, a když se zaběhnete v jedné, v další to už nebude vůbec problém.
Jak vypadá běžný den číšníka? Nejprve se přihlásíte do systému, aby se Vám započítaly minuty a hodiny, které od tohoto momentu strávíte běháním na nohách, samozřejmě v neklouzavých botách. Povinně! U hostesky mrknete na sekci, která Vám byla ten den přirazená, tudíž na které stolky se budete usmívat. Uděláte “sidework“ – vyleštíte příbory a skleničky, naskládáte ubrousky, profiltrujete čerstvou kávu, uděláte ledový čaj do zásoby, pozdravíte kuchaře a přicházejí první hosté.
V Americe je zvykem se představit jménem při vítaní hostů u stolu. „Hey guys, my name is Zuzana and I’ll take care of you today.“ Na začátek se jich zeptáte, jak se mají, představíte specialitu dne a objednáte pití. Odběhnete pro pití a tím necháte hostům čas na rozmyšlenou. Samozřejmost je čistá voda na stole, kopce ledu a brčko do sklenice a free-refills na nealko. Sycené nápoje se v různých částech Ameriky jmenují jinak – pop, soda, … A Sweet ice-tea chutná taky jinak, třeba na jihu je totálně proslazený.
Pokud obsluhujete u večeře, zjistíte, jestli si dají předkrm /starter/, objednáte entré a přílohu /side/. Většina restaurací nabízí jako pozornost podniku chléb nebo jinou místní specialitu, když hosté čekají na jídlo. Hosty průběžně kontrolujete, jestli jim něco nechybí, jak jim chutná a udržujete konverzaci. Ve větších restauracích Vám bude pomáhat busser s úklidem stolů, food runner s roznáškou jídla nebo server assistant. V menších restauracích to zvládnete všechno sami.
Co tak dezert na závěr? Sbalit nedojedené dobrůtky do krabiček a jde se platit! V Americe má spropitné kompletně odlišný význam než doma v ČR nebo SR. Standard je 10-20% z výše účtu. Drobné nebo 1 dolar na stole při hodně vysokém účtu znamená nespokojenost s obsluhou. Ale nebojte se, možná se host chtěl jenom zbavit váhy drobných v peněžence. Při placení kartou se tips=dýška píšou na účtenku a občas host připíše i osobní vzkaz (případně telefonní číslo? :D).
Následuje úklid, vyúčtování denní tržby, cash do kapsy a jde se domů! Přestože další šichta bude stejná, zážitky budou kompletně jiné.