(Po-Čt: 9 - 17, Pá: 9-15)

“86! rib eye steak“ Hmmm jak ty masa mají tak přesně spočítané? Až pak mi někdo vysvětlil, že 86! Znamená v restauračním slangu nula a tedy, že něco došlo! Americké restaurace fungují na podobných principech, a když se zaběhnete v jedné, v další to už nebude vůbec problém.

Jak vypadá běžný den číšníka? Nejprve se přihlásíte do systému, aby se Vám započítaly minuty a hodiny, které od tohoto momentu strávíte běháním na nohách, samozřejmě v neklouzavých botách. Povinně! U hostesky mrknete na sekci, která Vám byla ten den přirazená, tudíž na které stolky se budete usmívat. Uděláte “sidework“ – vyleštíte příbory a skleničky, naskládáte ubrousky, profiltrujete čerstvou kávu, uděláte ledový čaj do zásoby, pozdravíte kuchaře a přicházejí první hosté.

V Americe je zvykem se představit jménem při vítaní hostů u stolu. „Hey guys, my name is Zuzana and I’ll take care of you today.“ Na začátek se jich zeptáte, jak se mají, představíte specialitu dne a objednáte pití. Odběhnete pro pití a tím necháte hostům čas na rozmyšlenou. Samozřejmost je čistá voda na stole, kopce ledu a brčko do sklenice a free-refills na nealko. Sycené nápoje se v různých částech Ameriky jmenují jinak – pop, soda, … A Sweet ice-tea chutná taky jinak, třeba na jihu je totálně proslazený.

Pokud obsluhujete u večeře, zjistíte, jestli si dají předkrm /starter/, objednáte entré a přílohu /side/. Většina restaurací nabízí jako pozornost podniku chléb nebo jinou místní specialitu, když hosté čekají na jídlo. Hosty průběžně kontrolujete, jestli jim něco nechybí, jak jim chutná a udržujete konverzaci. Ve větších restauracích Vám bude pomáhat busser s úklidem stolů, food runner s roznáškou jídla nebo server assistant. V menších restauracích to zvládnete všechno sami.

Co tak dezert na závěr? Sbalit nedojedené dobrůtky do krabiček a jde se platit! V Americe má spropitné kompletně odlišný význam než doma v ČR nebo SR. Standard je 10-20% z výše účtu. Drobné nebo 1 dolar na stole při hodně vysokém účtu znamená nespokojenost s obsluhou. Ale nebojte se, možná se host chtěl jenom zbavit váhy drobných v peněžence. Při placení kartou se tips=dýška píšou na účtenku a občas host připíše i osobní vzkaz (případně telefonní číslo? :D).

Následuje úklid, vyúčtování denní tržby, cash do kapsy a jde se domů! Přestože další šichta bude stejná, zážitky budou kompletně jiné.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Proč se stát plavčíkem na Long Islandu? Pro Jana byla jeho volba prý jednoduchá a jasná!

Být plavčíkem neznamená sedět celý den u vody a pozorovat, jestli se někdo netopí, ale má to i své výhody… Více

Petra a její rok v Kanadě (3. díl): Po čem se mi po návratu domů nejvíc stýská

Prostě a jednoduše – život v Banffu = životní škola a jednoznačně nezapomenutelné a skvělé vzpomínky. Petra spolu se svým… Více

S jakou agenturou se vydat do zahraničí? Rozhodně s Czech-usem!

Plánujete vyrazit za prací a cestováním do zahraničí a nevíte, jakou agenturu si zvolit? Třeba vám s rozhodnutím pomůže právě… Více

Dvakrát plavčíkem v USA: Houston versus Richmond

Jaké to asi je, stát se plavčíkem „za mořem“, a to přímo ve Spojených státech? Náš klient Jiří se tam… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

Co nového na instagramu?

© 2003-2019, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz