(Po-Pá: 9-15)

Michael již nějakou dobu pobývá v Londýně, a to díky programu LONDON Job&Fun, který třetím rokem realizuje nezisková organizace Nadání a dovednosti spolu s agenturou Czech-us. Chceš se dozvědět, v čem je pro něj život v Anglii jiný a z čeho je nejvíc nadšený?

michael

Můj život se po příjezdu do Londýna od základu změnil. – Hned vysvětlím proč.

Londýn a větší zodpovědnost

V České republice nenesu žádnou zodpovědnost za chod domácnosti, udržování domu, placení nájmu, obstarávání jídla a za další tomu podobné aktivity. Ovšem v Londýně…

V Londýně je vše jinak – naopak. Na sharehousu musím platit nájem ze svých peněz, které si vydělám. Musím se podílet na chodu domu, což v praxi znamená hlídat kredit elektřiny i plynu, zajistit výměnu žárovky, pokud je to potřeba, a mnoho dalšího. Ani vaření není tak jednoduché, jak by se zprvu mohlo zdát ;).

I co se týče práce, tak je pro mě tato zkušenost nezvyklá. Doma v České republice jsem nikdy neměl „full-time job“. Byl jsem zvyklý pracovat, ale spíše nárazově – formou brigády.

Mzda se tu vyplácí různě. Některý zaměstnavatel vyplácí mzdu měsíčně a jiný zase týdně. Těžko říct, která z těchto možností je lepší.

Poznávání nových lidí

Dalším rozdílem je samozřejmě každodenní komunikace v angličtině.

V práci mám navíc možnost poznat mnoho typů lidí. Blízko našeho restaurantu totiž sídlí finanční firma, jejíž zaměstnanci tvoří přibližně 70 % všech našich zákazníků. – Je úžasné spřátelit se s finančními experty, šéfem marketingového oddělení nebo s ajťákem ☺.

Některé z nich znám už i jménem a občas hovoříme také o osobním životě, a to velice oceňuji, protože mi tím dávají najevo svou důvěru a možnost dozvědět se o nich i něco víc.

Nejúžasnější věcí je to, že Londýn opravdu žije. Je tu stále co dělat!

Srovnání cen

Když jsem si před příjezdem do Londýna prohlížel různé blogy a videa od lidí, kteří v britské metropoli pobývají už nějaký ten pátek, tak nejvíce diskutovaným tématem tam byly ceny jídel a služeb.

Zjistil jsem, že ceny potravin v supermarketech se moc neliší od těch našich. – Jedno kilo banánu vyjde cca na 75p, v přepočtu je to asi 24,- Kč. Jedno kilo vepřového masa vychází na £4, takže něco málo přes 110,- Kč. Perlivá voda stojí 20p, což je rovno 6,- Kč, takže suma sumárum: ceny potravin nejsou nejvyšší ;).

Co je ale v Londýně skutečně drahé, jsou služby. Třeba takové taxi. Cena za 4 kilometry činí 935,- Kč, a to je poměrně hodně.

V restauraci taky platíš za službu – jedná se o tzv. servis, který je započítán v konečné ceně účtu. Cena servisu se odvíjí od levelu restaurace, čím kvalitnější a luxusnější, tím je servisní poplatek vyšší. Pro představu – je to cca 15 % z celkové útraty.

Nebo třeba londýnské metro, které je rozděleno do několika zón. Za centrum Londýna se považují zóny 1 až 2. My s Davidem bydlíme v zóně číslo 3 a měsíční jízdné do zón 1-3 nás vychází na £165, takže něco kolem 4 500,- Kč.

Mzdy v UK jsou tedy sice v porovnání s těmi v České republice vyšší, ale to i ceny služeb, bydlení a podobně. – Takže v konečném výsledku je životní úroveň, dá se říci, stejná.

Kulturní možnosti

Nejúžasnější věcí je to, že Londýn opravdu žije. Je tu stále co dělat!

V dopoledních hodinách můžeš navštívit památky, galerie, muzea a večer zajít do gymu, který je otevřen 24/7, nebo se jen tak procházet po londýnské Oxford Street, kde Tě okouzlí rodinné kavárničky.

Londýn je skvělé místo, plné skvělých lidí, ale je velice důležité zůstat opatrným a obezřetným ;).

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz