(Po-Pá: 9-15)

Ať už pracujete kdekoli ve světě, musíte své příjmy přiznat danému státu. Stejně je tomu v České republice i v USA. Jedna z našich dceřiných společností, známá také jako Protax Refund, pomáhá všem, kteří si nechtějí daňové přiznání zpracovávat sami. Není to totiž jen tak 🙂 Protax řeší ročně stovky přiznání pro studenty, kteří s Czech-usem strávili léto v USA na programu Work and Travel – podmínky v jednotlivých státech USA se totiž mohou lišit. Podívejte se na jejich základní přehled.

foto_dane

Každý, kdo pracoval v USA a vydělal si více než 4050 USD (hodnota pro poslední daňové období) je povinen podat daňové přiznání. Přiznání obsahuje dvě části – federální a státní. V případě odvodů na federální a státní dani v průběhu pracovního poměru je možné při podání přiznání tyto odvody nárokovat refundací zpět.

Obecné informace k podání přiznání:

foto_dane2

K podání přiznání je třeba SSN karta, W2 formulář od zaměstnavatele a nejlépe také poslední šek. Poslední šek sice není povinný, ale je dobré ho k přiznání přiložit, a dát tak úřadu veškeré možné podklady ke zpracování. V případě absence W2 formuláře se na úřad může zaslat poslední šek jako náhrada.

Při podání přiznání vždy udejte adresu, na které budete schopni převzít si poštovní zásilku minimálně v následujících 6 měsících. Nejlépe adresu trvalého bydliště, nebo alespoň adresu, kde si standardně přebíráte poštu.

Mějte na paměti, že práce úřadů je mnohdy pomalá a nejsou schopni dodržet lhůtu 3-4 měsíců, kterou standardně mají na zpracování přiznání.

Úřady veškerou korespondenci včetně šeků rozesílají obyčejnou formou do poštovní schránky a šeky či dopisy tak mohou poštou putovat i několik týdnů.

Federální úřad mnohdy nedokáže refundaci šekem doručit na první pokus – pokud se tak stane, musíte vyzvat svou agenturu na zpracování daní, aby tuto situaci vyřešila.

Federální úřad často před odesláním refundace zažádá dopisem o ověření identity – toto je třeba ihned řešit s agenturou, která úřadu poskytne potřebné informace.

V některých státech se podmínky pro refundaci daní liší od těch obecných. Dali jsme pro vás přehled výjimek, o kterých byste měli vědět:

Podání daňového přiznání ve Virginii:

Virginia je tradičně jedním z nejpomalejších úřadů na zpracování přiznání v celém USA. Mnohdy je čekací doba na doručení refundace celé měsíce.

Systém úřadu má také problém s generováním adres do adresního řádku šeku a mnohdy se stane, že šeky se vrací na místo odeslání jako nedoručitelné. Je třeba průběžně informovat agenturu na zpracování daní, aby vám byla v případě takových problémů nápomocna.

Podání daňového přiznání v Marylandu:

Stejně jako u úřadu ve Virginii se systém Marylandského úřadu potýká s problémy s generováním adres do adresního řádku šeků. Mnohdy se šeky vracejí na úřad jako nedoručitelné a tuto situaci je třeba přes agenturu řešit, aby refundace byla v pořádku doručena.

Podání daňového přiznání ve Wisconsinu:

V tomto státě je odlišný daňový systém a je třeba se připravit na fakt, že státní odvod není možno refundovat, naopak ve většině případů bude vypočten doplatek.

Podání daňového přiznání v Texasu a na Aljašce:

V těchto státech se neodvádí státní část daně, proto zde nevzniká nárok na státní refundaci.

Kategorie: Work and Travel

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Pohovor se zaměstnavatelem z USA a proč se není vůbec čeho bát

Je to tady. Pohovor v angličtině se blíží. Už se ti o tom dokonce i zdá a přemýšlíš, že těsně… Více

Plavčíkem v USA téměř zadarmo? To je možné u Signature Pool Management

Léto, Amerika a zážitky, na které budeš s úsměvem vzpomínat celý život. Tak by se dal popsat program Work and… Více

10 důvodů, proč pracovat jako plavčík v Americe

Jako plavčík můžeš v USA pracovat v rámci programu Work and Travel USA. Pro udělení tohoto druhu víz musíš být… Více

Americký sen, který se málem neuskutečnil

Byl podzim roku 2019 a já přemýšlela, kam se vydat. Měla jsem za sebou pracovní zkušenosti z Anglie a Holandska,… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz