(Po-Pá: 9-15)

Když přijedete do jakékoli země pouze na týdenní dovolenou, zanechá ve vás spoustu pocitů a dojmů. Většinou projdete hlavní turistické atrakce a prohodíte pár slov s místními lidmi, ale nestihnete nakouknout hlouběji pod povrch. Teprve když žijete na tom místě, po čase začnete poznávat místní zvyky, tradice a odlišnosti oproti vaší rodné zemi. A tak tomu je i v mém případě. V Irsku žiju druhým rokem, tak se se mnou pojďte podívat na pár věcí, které mě tady překvapily.

Přátelé v Irsku

1. Příroda kvete mnohem dříve

V Irsku je mnohem mírnější zima. Častěji prší a fouká silný vítr, ale málokdy teplota klesne pod nulu. Díky tomu příroda rozkvétá velmi brzo. Už v průběhu ledna můžeme vidět rozkvetlé květiny v parku a v únoru už jsou i stromy nádherně bílé. Člověku to do té zimy dodá pocit blížícího se jara.

Příroda v Irsku

2. Místní pošta

Když si v Česku objednáte nějaký balíček, který vám doručují domů a vy tam zrovna nejste, doručí to na poštu, kde si to můžete později vyzvednout. Mysleli jste si že je to tak všude? Ne tak úplně. V Irsku nikdy nevíte kdy vám balíček přijde. Když jste zrovna ve škole, v práci, nebo prostě nejste doma, tak zazvoní na okolní sousedy a pokusí se vám to nechat u nich. Když ani nikdo ze sousedů neodpovídá, schovají to za květináč, nebo nechají přede dveřmi.

3. K obědu brambůrky Tayto

Tayto je Irská firma, která vyrábí brambůrky. Na jejich logo narazíte v Dublinu skoro na každém kroku. Můj odhad je že na průměrného Ira připadne minimálně jeden balíček za den. Příloha k obědu? Brambůrky. Po večeři? Brambůrky. Ke Guinnessu? Brambůrky. Dokonce když jsem si objednala v restauraci toast, dostala jsem je jako přílohu. A to ani nemluvím o jejich známé a oblíbené octové příchuti.

4. Místo plýtvání jídlem rozdat zákazníkům

Pracuji v místní kavárně a prodáváme tam i čerstvě upečené chleby, croissanty a zkrátka ty věci, které musíme prodat pouze ten den, když jsou čerstvé. Často se stane, že už pomalu zavíráme, ale stále jsme neprodali vše. Můžeme si je tedy vzít domů, nebo je zadarmo rozdáme zákazníkům. Zažila jsem to tady v několik kavárnách i z pohledu zákazníka, kdy mi nabídli croissanty zadarmo. Přijde mi to jako skvělá cesta jak udělat někomu radost a zároveň nevyhazovat jídlo.

Kavárna Dublin

5. Jak milí jsou tu lidé

Tohle mě asi překvapilo úplně nejvíc. Už jsem procestovala hodně zemí, ale nejmilejší lidi jsem našla tady. S každým zákazníkem který si u mě objednává kávu si povídáme jaký měli den a s většinou stálých zákazníků se známe jménem. Na ulici vás často někdo jen tak osloví a když si s něčím nevíte rady, často vám někdo sám od sebe nabídne pomoc. Když jdete například sami běhat do parku, víte že s největší pravděpodobností se k vám po chvíli někdo přidá.

Marie Tichá

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Rychlokurz irského slangu: Buď ready na tvůj studijní pobyt!

Máte obavy, že byste po vycestování do Irska nerozuměli zdejší angličtině? Rozhodně nejste sami, irský přízvuk a specifické hovorové výrazy… Více

Zjisti víc o možnostech kombinace studia a práce v Irsku | Video

Děsí tě finanční náročnost vysokoškolského studia v Irsku? Teď už nemusí. Poslechni si záznam webináře, kde ti představíme náš nový… Více

O životě studenta v Dublinu: Není to jen o biflování!

Chtěl bych se s vámi podělit o nezkreslený a zcela REAL průběh mého všedního dne z perspektivy undergraduate studenta v… Více

Maruška doporučuje: 5 přírodních krás Irska, které musíš vidět

Když jsem se rozhodovala, kde studovat, přišla možnost Irska a já toho o této zemi moc nevěděla. Jako první se… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz