(Po-Pá: 9-15)

Jsem tu! Pracuju / studuju v zahraničí a co teď? Teď je čas si užívat!

Už jsem se setkal s Čechy v zahraničí, kteří během svého pobytu vyloženě přežívali. Pracovali za pár šupek na hodinu a pak přišli na barák a stěžovali si, že si tu nevydělávají tolik, kolik plánovali a že tedy nikam ven nepůjdou apod. V extrémním případě začali obviňovat vládu, že jim dává nízké příspěvky (v UK dosahují i cizinci po pár měsících práce na několik příspěvků od státu).

Volný čas v zahraničí

Čas v zahraničí je nutné využít na 100%

A nejlépe využít s rodilými mluvčími nebo cizinci z rozvinutých neslovanských zemí. Potom pro Vás teprve bude mít pobyt smysl. Najděte si práci, kde bude většina rodilých mluvčích, nikdy nevkročte do práce, kde vaším šéfem cizinec a stejně tak kolegové. Po práci žádný internet a Skype s kamarády z ČR, ale posezení nebo sport s kamarády ze zahraničí. Setkal jsem se už s lidmi, kteří strávili v zahraničí několik let a stejně nejsou schopní zvládnout základní situace, jako je zřízení bankovního účtu. Proč? Protože celou dobu jsou zavření s Čechy, Slováky, Poláky, Rusy. Bylo pro mě vždy těžké pochopit, jak může někdo vyrazit do zahraničí a první co dělat je hledat v okolí další Čechy / Slováky, nebo dokonce zakládat vlastní komunitu. Do zahraničí jedete proto, abyste poznali právě tu cizí kulturu, získali přátelé z celého světa, naučili se jazyk a nikoliv zanesli vlastní kulturu do cizí země – potom ztrácí váš pobyt jakýkoliv smysl.

Kde hledat přátele?

Když jsem naposledy vyprávěl tuto teorii, setkal jsem se s otázkou: „A jak mám asi v cizí zemi najít nějaký kamarády? Nooo, ukaž se!!“ A je to překvapivě jednoduché. Např. v USA je běžné, že se 3 lidi seznámí při čekání na autobus. V Kanadě se na vás na ulici všichni usmívají, o asijských zemích ani nemluvě. Seznamování je mnohem snazší než v ČR. Seznámit se můžete naprosto kdekoliv. Nejlepší je to:

  • V práci, ve škole, na jazykovém kurzu, na výletě
  • Ve velkých evropských městech je vždy organizace sdružující mezinárodní obyvatelé – např. International Society (tyto organizace pořádají i výlety)
  • Projeďte aktuální setkání na meetup.com – často vás překvapí, co vše se kolem Vás děje. Jsou zde organizovány party, sportovní akce od fotbalu po jogging, případně i business konference. Většina akcí je zdarma nebo za symbolický poplatek.
  • Party, hospody, bary – v zahraničí máte obrovskou výhodu – jste zajímaví už tím, že jste cizinci. Využijte toho 🙂

Jak si užil pobyt v USA Michael zjistíte v článku Američani plavou zpravidla směrem ke dnu.

Naše agentura zajišťuje zejména krátkodobé pobyty, tj. 1 týden – 2 roky. Chceme, abyste vylétli z této skořápky, poznali svět, získali zkušenosti a poté se vrátili zpět domů obohaceni právě o tyto zkušenosti, které vám pomohou najít dobré zaměstnání, případně i vybudovat vlastní společnost. Chceme, abyste v zahraničí STUDOVALI – BAVILI SE – PRACOVALI – CESTOVALI a hlavně… ŽILI a UŽÍVALI!

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Adriana: Kanadské Rockies pro mě navždy budou nejkrásnějším místem na světě.

Na Working Holiday jsem vyrazila v roce 2015 a zakotvila jsem na celý rok a půl v Banffu. Teď jsem… Více

Filipova cesta kolem světa s jasným cílem: pomáhat druhým

Pokud nás sleduješ delší dobu, o Filipovi jsi už možná slyšel/a. Filip byl s námi jako plavčík v USA, pomáhal… Více

Czech-us letos slaví 20 let od svého založení

2002 Psal se rok 2002 a budoucí zakladatelé agentury Czech-us, v tu dobu studenti vysoké školy, tráví společně patrně to… Více

Czech-us slaví 20 let a naděluje bezúročné půjčky na studium v Kanadě

Agentura Czech-us brzy oslaví 20 let od jejího založení. Proč je právě tohle výročí významné pro studium v Kanadě? Čti… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz