(Po-Pá: 9-15)

Dan Paul, aktuálně student 2. ročníku oboru Economics and Management na Univerzitě Loughborough, využil naší asistence s přihláškami na nepartnerské univerzity. Jaké jsou jeho zážitky a dosavadní zkušenosti se studiem v Anglii?

Dan Paul: Ani bez náročného studia bych nedokázal vyzkoušet vše, co se mi tu nabízí

Proč ses rozhodl studovat v UK?

Po možnosti studovat v zahraničí jsem začal pokukovat už ve druháku na gymplu. Poprvé jsem se s touhle myšlenkou setkal, když nám byl představen program studia jednoho roku na střední škole v Kanadě nebo Americe. Říkal jsem si, že bych to, stejně jako někteří moji spolužáci, taky rád vyzkoušel. Jenže vydat se v šestnácti na celý rok do cizí země není nic jednoduchého, tak z toho nakonec sešlo. Nicméně když se ke mně o rok později dostala informace o možnosti studia vysoké školy v zahraničí, bylo rozhodnuto. Ihned jsem zvolil Anglii, jelikož je to moje oblíbená země, Britové jako národ jsou mi nesmírně sympatičtí a v neposlední řadě jsem věděl, že mi to pomůže zlepšit si angličtinu.

Jak probíhal proces přihlášení?

Přihlašování na všechny britské univerzity probíhá přes systém UCAS, kde si člověk vybere až 5 univerzit, na kterých má zájem studovat. Pro přijetí jsou potřeba dva dokumenty, takzvaný Personal Statement (PS) a Reference Letter (RF), a poté splnění podmínek, které si univerzita vyžádá. PS funguje jako motivační dopis, kde má člověk napsat, proč zrovna on je ideálním studentem pro daný obor. RF by měl sloužit jako potvrzení Personal Statementu a měl by ho napsat nejlépe třídní učitel. Celý můj proces přihlašování probíhal bez problému i díky pomoci a konzultacím ze strany agentury Czech-us. Systém UCAS je navíc velice přehledný a každý krok je výborně popsán a vysvětlen. Po odeslání přihlášek mě čekala zkouška IELTS, kde jsem potřeboval dosáhnout skóre 7.0 celkově a minimálně 6.5 z každé části. Požadavky na skóre z IELTS a průměr z maturity se u každé univerzity liší. Zkoušku jsem úspěšně složil, a tak přede mnou už byla jen poslední zkouška, a to ta maturitní. I přes nějaké menší komplikace jsem podmínky splnil a v červnu jsem obdržel takzvanou Uncoditional offer, která mi zajišťovala místo na univerzitě.

Co tě v UK překvapilo, nadchlo, nebo zklamalo? Jací jsou Britové?

Po příjezdu do Loughborough mě znovu příjemně překvapilo, jak jsou Britové milí, ochotní a slušní. Všichni jsou zde mnohem příjemněji naladěni než v Čechách, konverzují mezi sebou, vtipkují. Přijde mi, že jsou tu všichni mnohem více otevření a přátelštější. Když jsem dorazil na kampus, v jídelně probíhala uvítací akce mojí koleje, kde nám vysvětlili, jak bude vše probíhat, rozdali nám dárkové předměty a pomohli nám najít náš „blok“, kde bydlíme.

Dan Paul: Ani bez náročného studia bych nedokázal vyzkoušet vše, co se mi tu nabízí

International Day s českými studenty Spolubydlící … /
/ … z vánoční party

Když už jsme se dostali k bydlení — jak jsi s ním spokojený a kdo jsou tvoji spolubydlící?

Bydlím na kolejích v kampusu. Ty se skládají z takových menších baráčků po 12 jednolůžkových pokojích se společnou kuchyní, kde si vaříme o víkendu a tzv. drying room, která slouží k sušení vypraného oblečení. Tohle ubytování je zajímavé svojí rozmanitostí. Bydlím tu pohromadě se studenty z různých oborů, zemí a dokonce i ročníků. Většina mých spolubydlících jsou ale prváci, jelikož je zde trend, že se studenti vyšších ročníků stěhují do města do vlastních pronajatých domů (tzv. shared house).

V tom společném bydlení vidím jeden z největších rozdílů oproti studiu v Čechách, kde většina lidí chodí do školy pouze na přednášky a poté si jdou po svém. Tady univerzitou všichni žijí, což je ještě umocněno tím, že se všechny aktivity odehrávají na kampusu. Ať už jsou to sportovní utkání, výuka, všelijaké party nebo různé volnočasové aktivity, kterých je tu plno.

Dan Paul: Ani bez náročného studia bych nedokázal vyzkoušet vše, co se mi tu nabízí

Queen’s Park v Loughborough ATP Finals v O2 areně

Jak probíhá výuka ve škole?

Výuka je rozdělena do několika částí. V první řadě jsou to přednášky, které jsou nepovinné, není zde kontrola docházky a většina z nich, pokud s tím přednášející souhlasí, je nahrávána na video, takže si je můžeme zpětně přehrát. I přes toto všechno většina studentů na přednášky chodí. Dále tu máme semináře, na které je doporučené chodit a zaznamenává se tam docházka. Ty slouží k prohloubení látky z přednášek a jsou často doplněny příklady či cvičeními. A poslední část výuky jsou takzvané laboratoře, kde si prakticky vyzkoušíme nebo procvičíme to, co nás na přednáškách učí. Ve škole nestrávíme tolik času, jedná se přibližně o 15 hodin týdně, ale očekává se od nás, že toho číslo minimálně zdvojnásobíme samostudiem.

Jaký je tvůj vztah k učitelům?

Vztah s učiteli je zde založen na vzájemném respektu, ale o vyloženě formální vztah nejde. Snaží se k nám být přátelští, abychom se nebáli kdykoli se na cokoli zeptat jak při přednáškách, tak v konzultačních hodinách, které u nich máme k dispozici. Na konci prvního trimestru před Vánoci nás tři naši učitelé dokonce pozvali na posezení u piva 🙂

Máš svého mentora ve škole? Jak ti pomáhá?

Každý prvák má takzvaného Peer Mentor, což je student z vyššího ročníku, který studuje stejný předmět, a který nám má pomoci, kdybychom si nevěděli rady. Dále má každý student na pomoc ještě takzvaného Personal Tutor, což je jeden z učitelů, který je nám k dispozici, pokud bychom potřebovali poradit nebo se cítili nějak poškozeni či znevýhodněni.

Jaké typy programů tvoje univerzita nabízí? Budeš mít možnost vycestovat do zahraničí?

Naše univerzita nabízí několik různých programů v rámci bakalářského studia. Můžeme se rozhodnout, jestli budeme studovat klasický tříletý program, nebo takzvaný Sandwich, což je program s roční pracovní přestávkou mezi 2. a 3. ročníkem. Dále je tu možnost studia v zahraničí na partnerských univerzitách po celém světě. Nabízí se tu možnosti jak na půl roku, tak na celý rok. Já osobně jsem se ještě nerozhodl, jestli nějakou z těchto možností využiji, nicméně pokud ano, tak by to asi byla roční pracovní přestávka. Myslím si, že je to skvělá příležitost, jak získat potřebné zkušenosti a zároveň si vydělat nějaké peníze na pokrytí dalšího studia.

Dan Paul: Ani bez náročného studia bych nedokázal vyzkoušet vše, co se mi tu nabízí

Vánoční trhy v Nottinghamu I. Vánoční trhy v Nottinghamu II.

Využil jsi půjčky na studium od britské vlády?

Ano. Jako všichni jsem samozřejmě využil možnosti půjčky od britské vlády, která je nabízena studentům z Evropské Unie. Funguje to tak, že britská vláda vám zaplatí roční poplatek za studium, který se momentálně pohybuje okolo 9000 liber za rok a vy tyto peníze začnete splácet po ukončení studia a dosažení určité výše měsíčního platu. Tuhle možnost zde využívá většina britských i evropských studentů.

Jaké další výhody ti studium v zahraničí přináší?

Další výhodou je velké množství mezinárodních studentů. Jednou z mých nejoblíbenějších aktivit je cestování, které se stává s velkým počtem kamarádů z různých zemí zase o něco jednodušší. Navíc se člověk dozví věci, o kterých neměl ani tušení a pomůže mu to poznat různé kultury. V neposlední řadě mu to dodává kuráž, protože v tom jako zahraniční student není sám. Univerzita si je tohoto množství zahraničních studentů vědoma, a proto každý rok pořádá takzvaný International Day, kam se můžou přihlásit skupinky mezinárodních studentů z jednotlivých zemí a předvést svou kulturu ostatním studentům. A v neposlední řadě jsou tu pak International Party, které jsou určeny především zahraničním studentům.

Dále univerzita nabízí velké množství volnočasových aktivit. Je zde na výběr z více než 50 sportů, které může člověk dělat na různých úrovních od rekreačních po vrcholové. Dále je tu možnost zapsat se na některé z více než 130 Societies (zájmové kroužky organizované studenty univerzity). Opravdu se zde všichni snaží, abychom tady prožili nejlepší léta svého života. Během zkouškového období Student Union pořádala antistresové aktivity jako například venčení psů. Tím, že zde žijeme skoro všichni na kampusu, není s volným časem opravdu problém. Občas si říkám, že bych tu dokázal strávit rok i bez toho všeho studia a stejně bych nedokázal vyzkoušet vše, co se mi zde nabízí ☺Studim v zahraničí proto mohu všem českým studentům jedině doporučit!

 

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Koordinátor/ka programu Studium v zahraničí (flexibilní, smysluplná práce z domova)

Abychom v CZECH-US mohli plnit ještě více cestovatelských snů, potřebujeme k tomu lidi, kteří jsou na stejné vlně jako my. Které baví,… Více

Tipy na jarní výlety po Holandsku

Jaro je v rozpuku a to znamená, že i v deštivém Holandsku se roztrhala mlha a šedivá zima se proměnila… Více

5 zajímavostí na Irsku, kterých si všimneš, až když tam žiješ

Když přijedete do jakékoli země pouze na týdenní dovolenou, zanechá ve vás spoustu pocitů a dojmů. Většinou projdete hlavní turistické… Více

Rychlokurz irského slangu: Buď ready na tvůj studijní pobyt!

Máte obavy, že byste po vycestování do Irska nerozuměli zdejší angličtině? Rozhodně nejste sami, irský přízvuk a specifické hovorové výrazy… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz