(Po-Pá: 9-15)

V souvislosti s nově nastalou situací ve světě jsme pro vás sepsali odpovědi na 5 nejčastějších otázek, se kterými se na nás poslední týdny obracíte. Na konci stránky pak klikněte pro nezávaznou registraci, ať vás můžeme průběžně informovat o aktuálním dění.

Girl standing outside

1. Britské univerzity přijímají na základě výsledků z maturity, jenže situace kolem nich byla až do nedávna velmi nejasná. Termíny konání se navíc posouvají na červen. Ohrozí to moje šance na přijetí?

Posunutí termínu maturit neohrozí vaše přijetí na britské univerzity. Výsledky z maturity můžete v drtivé většině případů doložit do konce léta. Navíc, samotným Britům se jejich „maturity“ (A levels) zrušily kompletně. Univerzity tedy budou připraveny postupovat v přijímacím řízení flexibilně, s ohledem na to, jaká je v té které zemi situace. Britské vysoké školy jsou si též vědomy toho, že podmínky pro přípravu na maturitu jsou kvůli pandemii ztížené a tak nás už mnoho z nich informovalo, že se pokusí být shovívavější pokud jde o požadovaný průměr/známky. To samé platí pro studenty ukončující bakalářské studium, kteří plánují navazovat v UK studiem magisterským.

2. Uvažuji o studiu ve Velké Británii od letošního podzimu. Má vůbec cenu přihlášky za stávající situace podávat?

Určitě ano. Před námi je 5 měsíců, během kterých se ještě tolik věcí může změnit. Univerzity nadále zpracovávají přihlášky a dělají vše pro to, aby vás na podzim mohly přivítat. Máme informace, že některé školy v tuto chvíli plánují při přetrvávajících potížích zahájit výuku online a k prezenční formě přistoupit, jakmile to okolnosti umožní. U Masters programů se v případě nepříznivých podmínek uvažuje o posunutí nástupu ke studiu na leden 2021 (výše školného i možnost financování vládní půjčkou bude zachována).

3. Mám zájem o vaši pomoc s přihláškami na britské univerzity. Jak mi ale pomůžete, když jsou vaše kanceláře zavřené?

Ačkoliv jsou naše kanceláře nyní zavřené, koordinátorky Sabina a Lucie nadále komunikují se stávajícími klienty i s novými zájemci online. Veškeré informační schůzky probíhají formou live streamingu, individuální konzultace pak přes Skype, WhatsApp nebo telefonicky. Naše práce tedy pokračuje v nezměněné intenzitě. Nic nezastavujeme, jedeme dál!

4. Chci se hlásit na britskou univerzitu, která vyžaduje doložení jazykového certifikátu. Jenže jazykové zkoušky nyní nelze skládat a není ani jasné, kdy to opět bude možné. Co mám dělat?

Univerzity jsou si vědomy této komplikace a mnoho z nich proto připravuje možnost vlastního online testování, popřípadě budou schopny uznat dobrou známku z angličtiny na maturitním vysvědčení. Rádi vám v tomto ohledu poradíme a s konkrétními univerzitami se spojíme, abychom zjistili aktuální možnosti. I tak Vám ale doporučujeme se na jazykovou zkoušku zaregistrovat pro případ, že ji bude možné za určitých podmínek složit (například v letních měsících).

5. Jak to vlastně aktuálně na britských univerzitách vypadá?

Všechny britské vysoké školy přesunuly svou výuku do online prostředí. Mnoho z nich tak učinilo z preventivních důvodů ještě předtím, než bylo vyhlášeno plošné uzavření všech vzdělávacích institucí v UK (od 23. března až do odvolání). Veškeré zkoušky, včetně těch závěrečných, budou taktéž probíhat online. Pro tamní univerzity je výuka i hodnocení online běžnou součástí jejich fungování, proto transfer “do onlinu” nebyl příliš náročný.

Napadá vás jiná otázka, na kterou byste potřebovali znát odpověď? Chtěli byste poradit s přihláškami nebo cokoliv zkonzultovat? Jsme tu pro vás na studium@czech-us.cz a na tel. čísle 777 632 649.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Koordinátor/ka programu Studium v zahraničí (flexibilní, smysluplná práce z domova)

Abychom v CZECH-US mohli plnit ještě více cestovatelských snů, potřebujeme k tomu lidi, kteří jsou na stejné vlně jako my. Které baví,… Více

Tipy na jarní výlety po Holandsku

Jaro je v rozpuku a to znamená, že i v deštivém Holandsku se roztrhala mlha a šedivá zima se proměnila… Více

5 zajímavostí na Irsku, kterých si všimneš, až když tam žiješ

Když přijedete do jakékoli země pouze na týdenní dovolenou, zanechá ve vás spoustu pocitů a dojmů. Většinou projdete hlavní turistické… Více

Rychlokurz irského slangu: Buď ready na tvůj studijní pobyt!

Máte obavy, že byste po vycestování do Irska nerozuměli zdejší angličtině? Rozhodně nejste sami, irský přízvuk a specifické hovorové výrazy… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz