(Po-Pá: 9-15)

Vše, co potřebujete vědět o práci a pracovních pozicích v restauraci pro vás Jana sepsala z vlastních zkušeností.

Pokud zvažujete výlet do Ameriky za poznáním a prací v restauraci, doporučuji se nejdříve seznámit s chodem restaurace a jednotlivými pozicemi, které byste pravděpodobně mohli vykonávat. Věřím, že vám můj článek, založený výhradně na zkušenostech, pomůže v orientaci a následnému spokojenému pobytu v USA.

Pokud se na restauraci podíváme jako na souběh činností k obsloužení zákazníka, prvním člověkem, se kterým se host potkává, je hosteska/hostess. Úkolem hostesky je přivítání zákazníka popřípadě menší small talk, pokud například zákazník nemůže být ihned usazen, jelikož není volný stůl (v americké restauraci běžná věc, že host čeká i hodinu ne frontě na volný stůl). Hosteska zkontroluje rezervaci či obsazenost restaurace a následně zavede hosta ke stolu. Bezprostředně po usazení hosta informuje číšníka, který má stůl na starosti, o tom, že je obsazen a je třeba hosty obsloužit. Zde končí odpovědnost hostesky. Hostess je skvělá pozice pro procvičení angličtiny a získání nových obzorů. Američani jsou obecně velmi komunikativní, proto rádi povídají a zajímají se o jiné kultury. I přes svůj název tuto pozici vykonávají i muži, takže netřeba se bát o tuto pozici zažádat.

Číšník/waiter má na starost většinou konkrétní stoly v restauraci, které dostane předem určené. Jeho úkolem je pozdravit zákazníky, informovat je o denních specialitách a objednat jim jídlo a pití. Jídlo objednává zpravidla skrze elektronický systém, jež tiskne objednávku kuchařům. Pití, v případě nealkoholických nápojů připravuje číšník sám, v případě dalších drinků barman. Po připravení jídla číšník servíruje pokrmy. Následně se stará primárně o to, zda je vše v pořádku a také vyřizuje platbu. Číšník běžně dostává spropitné, v Americe značně vysoké při srovnání s ČR, proto se plat číšníka pohybuje většinou v nižších hodnotách, i když v závěru, po započtení spropitného, může mít i kolem 20 dolarů na hodinu. Záleží na oblíbenosti a vytíženosti restaurace.

Proti ČR se v Americe o odnos jídla nestará číšník nýbrž busser. Busser má na starosti přípravu stolů, odnos jídla a v případě nedostatečné vytíženosti další drobnější úkony jako je například doplnění pití, donesení maličkostí (kečup, dressing). Busser je v podstatě pomocný číšník, který nekomunikuje tolik se zákazníky, avšak může zaskočit v případě potřeby. Z tohoto důvodu je i na této pozici běžné spropitné, ale procentuální vůči číšníkům (například 25% z toho, co dostane číšník).

Za zmínku stojí určitě i food runner, záleží, o jakou restauraci se jedná. Jak už sám název napovídá food runner roznáší jídlo. V amerických restauracích se často jídlo nosí na velkých tácech na rameni, chodí tam totiž do restaurace i celé rodiny, a tak je toho hodně. Právě proto záleží, do jaké restaurace se dostanete, jelikož tuto pozici někdy zastává sám číšník, jindy se číšník stará pouze o pití a objednávky. Na pozici food runnera je to se spropitným obdobně jako u bussera.

V případě, že je součástí restaurace i bar, což bývá zcela běžné, se můžeme dostat k barmanovi či bar-backovi. Barman připravuje pití na objednávku od číšníka a udržuje konverzaci na baru. Tato pozice je dle mého názoru spíše pozicí stálou, a proto je pravděpodobnější, že budete dělat bar-backa = pomocník barmana. Znovu se jedná o pozici, kde si skvěle procvičíte angličtinu, jelikož budete například točit pivo, nosit led či dělat jednodušší koktejly a komunikovat s hosty u baru. Jako bar-back se můžete těšit na dobré spropitné, o které se s vámi podělí barman.

Tímto uzavíráme přední část restaurace – pozice, u kterých dochází ke kontaktu se zákazníky. V zadní části restaurace se jedná o přípravu jídla a vedení restaurace. V této části restaurace není běžné dostávat spropitné, nicméně lze očekávat, že budete mít jídlo zdarma (může platit i pro přední část). Nemusí to být pravidlem, ale pokud pracujete v kuchyni a přilehlých místech, není většinou problém se na tomto domluvit. I když tedy nemáte bonus formou spropitného, případné jídlo zdarma je obrovskou výhodou, jelikož se nejedná o malá čísla ve výdajích na programu. Pojďme se podívat, jak probíhá práce v této části restaurace.

Když číšník objedná jídlo, nejčastěji se vytiskne přímo v kuchyni na lísteček, který slouží pro organizaci kuchyně. Jedna objednávka/jeden stůl je na jednom lístku, tím pádem je třeba, aby se pustili do práce všichni, kteří mají dané pokrmy na starosti. Prvním z nich je samozřejmě kuchař, či šéfkuchař. Tyto pozice se však pro studenty příliš nenabízí, jelikož vyžadují určitý stupeň zkušeností.

Na jakou pozici se však dostat můžete je pomocný kuchař/prep cook. Jako pomocný kuchař během dne chystáte potraviny tak, aby byly připraveny pro jejich bezprostřední užití. V praxi se jedná o krájení sýrů, salámů, loupání brambor, porcování masa či ryb, doplňování krájené zeleniny atd. Pomocný kuchař dále při objednávce zastává i lehčí úkony jako nalévání polévky, příprava salátů či dezertů. Jak už jsem zmínila mnohokrát, záleží na typu restaurace, ve které pracujete. Někdy pomocný kuchař i umývá nádobí a prakticky vždy pomáhá se zavíráním restaurace – úklid pracovního místa, mytí spotřebičů a podlah. Je třeba zmínit, že tato pozice není příliš jazykově náročná, proto se hodí i pro začátečníky. Ve vytížené a oblíbené restauraci se však určitě nazastavíte a bude očekáváno maximální pracovní nasazení.

Jednou z posledních možností zaměstnání v restauraci je umývač nádobí/dishwasher. Jako dishwasher máte jednoduchý úkol – umývat nádobí, které přinášejí buzzeři. Vše musí probíhat ve značné rychlosti, takže je třeba počítat s tím, že se nejedná o příliš „čistou“ práci. Výhodou je, že ji zvládne každý bez předchozích zkušeností i bez znalosti jazyka. Může se proto stát odrazovým můstkem pro další práci v Americe.

Tím jsme dokončili výčet pozic v restauraci, na které byste se mohli v rámci svého WaT programu v USA dostat. Obecně je třeba podotknout, že správa celé restaurace je pod rukou manažera, což může být zároveň i vlastník. Z mojí zkušenosti mohu říci, že je dobré s manažerem dobře vycházet, jelikož vám to zajistí dostatek hodin i dobré místo. Manažer či vlastník často sám v restauraci pomáhá a to prakticky na všech pozicích, budete tak mít pravděpodobně možnost zjistit i nějaké informace z vedení restaurace atd. Nakonec je třeba podotknout, že ve větších restauracích je odděleno místo manažera přední části restaurace a zadní, tak se může stát, že jsou tato dvě místa prakticky rozdělena.

Doufám, že vám můj článek rozšířil obzory a pomohl tak s výběrem práce na programu WaT.

Autor: Jana Kandrnálová, Work and Travel USA 2014 & 2016

[regbutton text=“Registrovat“]

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Proč jsem se rozhodla pro Work and Travel USA v New Yorku?

A nakonec vše bylo úúúúplně jinak V lednu 2019 jsem při ne moc dobře rozběhlém zkouškovém začala řešit, co bych… Více

Work and Travel 2019 v Ocean City

Zažijete nezapomenutelný léto! S nápadem vyjet do USA na WaT přišla kamarádka Terka, ke které se ještě přidala druhá kamarádka… Více

Proč se stát plavčíkem na Long Islandu? Pro Jana byla jeho volba prý jednoduchá a jasná!

Být plavčíkem neznamená sedět celý den u vody a pozorovat, jestli se někdo netopí, ale má to i své výhody… Více

Petra a její rok v Kanadě (3. díl): Po čem se mi po návratu domů nejvíc stýská

Prostě a jednoduše – život v Banffu = životní škola a jednoznačně nezapomenutelné a skvělé vzpomínky. Petra spolu se svým… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2020, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz