(Po-Pá: 9-15)

Nizozemsko je známé svými romantickými uličkami, historickými městy a spletitými cyklostezkami, ale nabízí toho daleko více. Jaké jsou klíčové kroky ke studiu a přestěhování se do této malebné země?

Cestovat s Czech-us či ne?

Stěhování se do Nizozemska původně nebyl můj plán, ale po absolvování videohovoru se Sabinou Feldmanovou, koordinátorkou programu Studium VŠ v zahraničí, jsem se pro Nizozemsko naprosto nadchla. Zaujal mě hlavně jejich školní systém, který se od toho našeho poměrně výrazně liší.
Mají zde dva typy univerzit – výzkumné a aplikovaných věd. Jelikož mám ráda rozvoj kritického myšlení a vlastních názorů, aplikované vědy pro mě byly jasnou volbou. Rozhodla jsem se proto pro THUAS ve městě Den Haag, pro studium European Studies. Jelikož stěhování do cizí země obnáší hodně zařizování, rozhodla jsem se tento krok učinit za asistence Czech-us, kteří mi tuhle strastiplnou cestu velmi usnadnili.

Výběr školy

Při výběru školy jsem měla jasná kritéria: studovat ve městě u moře a studovat obor, kde není matematika. Díky seznamu možných škol, které jsem od Czech-us obdržela, byl výběr poměrně jednoduchý. Seznam jsem si prostě vyfiltrovala podle měst, která se mi líbila, a výběr pak už byl dost snadný.

studium v Holandsku

Dokumenty

Pro podání přihlášek jsem musela udělat překlady vysvědčení ze střední školy, díky formulářům již připraveným od Czech-us to bylo snadné, jen jsem doplnila své údaje a známky, spolu s oskenovaným originálem jsem vše Czech-us odeslala, ti provedli korekci a přihlášku za mě podali. Také jsem posílala sken svého občanského průkazu a sken certifikátu Cambridge, kterým jsem doložila, že mám požadovanou úroveň v anglickém jazyce, ve kterém je i výuka.

stěhování do Holandska

Po zaslání všech potřebných dokumentů vám škola do několika týdnů oznámí, zda jste byli přijati či nikoliv. Já měla štěstí a do několika hodin mi přišel e-mail, že jsem přijatá. Ještě ale nebylo vyhráno, podmínkou bylo složit maturitu na první pokus. To se mi v květnu povedlo. Po obdržení maturitního vysvědčení jsem si znovu s použitím formulářů od Czech-us zařídila ověřený překlad maturitního vysvědčení a tím jsem byla definitivně přijata ke studiu.

Hledání bydlení

Jedním z nejdůležitějších kroků při stěhování je samozřejmě bydlení. Vzhledem ke krizi, kterou tu už dlouhodobě mají, je hledání bydlení opravdový „oříšek“. Proto je pro studenty nejvýhodnější pokusit se získat studentské bydlení, které tu zprostředkovávají soukromé firmy.
Školy žádné koleje neposkytují. V případě, kdy zjistíte, že jste přijati na školu, je nejlepší se ihned zapsat na čekací listinu, protože to zde funguje tak, že kdo první přijde, ten bydlení získá.

studium v holandsku

Protože jsem se ale stěhovala s přítelem, který pracuje, neměla jsem nárok na toto studentské bydlení a museli jsme hledat standardní byty. I s tím však Czech-us pomůže. Dostali jsme manuál s tipy, na jakých stránkách bydlení hledat a jak se vyhnout podvodníkům, kterých je v Nizozemsku na trhu s byty opravdu hodně. Mně se ale nejvíce osvědčila stránka Kamernet.

Nakonec jsem na začátku června do Nizozemska odjela bez trvalého bydlení. Přes jednu ze skupin, kam jsem se přihlásila prostřednictvím školy, jsem našla slečnu, která odjížděla na léto pryč a svůj byt na dva měsíce pronajímala, a k ní jsme se nastěhovali. Mohli jsme tak projít město a odpovídat na inzeráty, které byly vyvěšené v oknech domů.

Na závěr bych chtěla zmínit, že je normální, když pro vás stěhování nebude jednoduché a budete si myslet, že to nemůže vyjít. Věřte mi, akorát musíte překonat strach z kroku do neznáma a věřit sami v sebe, protože vy to určitě zvládnete.

 

Přehled výdajů

 

  • Poplatek za asistenci od Czech-us: 14 900 Kč
  • Ověřené kopie vysvědčení (nejsou nutné): 200 Kč
  • Doprava do Nizozemska (letadlem): 2 500 Kč
  • Kauce na bydlení (v případě, že je měsíční nájem 1.000€): 50 000 Kč
  • Aplikace na hledání bydlení (3měsíční předplatné): 1 700 Kč
  • Základní vybavení bytu/pokoje: 3 000 Kč
  • Celkem: 72 300 Kč

Markét

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Koordinátor/ka programu Studium v zahraničí (flexibilní, smysluplná práce z domova)

Abychom v CZECH-US mohli plnit ještě více cestovatelských snů, potřebujeme k tomu lidi, kteří jsou na stejné vlně jako my. Které baví,… Více

Tipy na jarní výlety po Holandsku

Jaro je v rozpuku a to znamená, že i v deštivém Holandsku se roztrhala mlha a šedivá zima se proměnila… Více

5 zajímavostí na Irsku, kterých si všimneš, až když tam žiješ

Když přijedete do jakékoli země pouze na týdenní dovolenou, zanechá ve vás spoustu pocitů a dojmů. Většinou projdete hlavní turistické… Více

Rychlokurz irského slangu: Buď ready na tvůj studijní pobyt!

Máte obavy, že byste po vycestování do Irska nerozuměli zdejší angličtině? Rozhodně nejste sami, irský přízvuk a specifické hovorové výrazy… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz