(Po-Pá: 9-15)

Patříš k milovníkům adrenalinu, krásné přírody, hor a lezení? A co takhle vydat se poznávat a zdolávat Kanadu stejně jako Tomáš? Prostřednictvím programu Work and Study, který agentura Czech-us nabízí, je možné i to. Pokud se chceš dozvědět více o studiu na Whistler Adventure School, čti dál…

Tomáš je snílek, který se rozhodl, že mu samotné sny nestačí, a začal si je plnit. Po šestiletém studiu restaurování a několikaleté praxi v oboru, kdy na lezení prakticky nesáhl, a tak trochu na ně i zapomněl, našel na netu stránky Whistler Adventure School (WAS) v Kanadě. A bylo jasno.

Život se dá skloubit tak, že střídám práci s lezením. Lezu buď venku, nebo na stěně – a je to všude kousek.

Začátek plnění snů

S profesionální pomocí naší agentury dal dohromady potřebné papíry, aby mohl žádat o přijetí na kurz Rock Climbing Guide a o studentské vízum. – Czech-us je totiž v neustálém spojení s WAS, a proto komunikace mezi zúčastněnými stranami probíhala naprosto hladce.

Tak se stalo, že se roku 2018 Tomáš sebral a jel prozkoumat druhou stranu světa, aby – jak sám říká – započal svou novou Cestu.

tomas_leze

Proč Whistler Adventure School?

Whistler Adventure School je v Kanadě jedinou školou svého druhu, která se nachází v lyžařském středisku Whistler v Britské Kolumbii. Nabízí širokou škálu oborů, jež můžeš studovat, jako například Ski Guide Training nebo Rock Guide Training.

Pokud tedy nechceš pouze sedět v učebnách, ale pohybovat se i v přírodě a zažít trochu adrenalinu, stejně jako Tomáš, je WAS určena právě pro tebe ☺.

Vše se odehrává na skalách. Ve škole jsem byl jen jednou, před začátkem kurzu – vyplnit nějaká lejstra a vlastně se ukázat, že vůbec existuju. A to bylo vše. Heslem studia je „praxe, praxe a zase praxe.

Díky umístění přímo v horách je praxe navíc propojena se zajímavými kurzy – například si můžeš vyrobit své vlastní lyže či snowboard a hned po škole vyjet na horu a svůj výrobek vyzkoušet.

Tomášovým velkým cílem je udělat zkoušky na horského vůdce s mezinárodní licencí UIAGM, a proto si zvolil výcvik Rock Climbing Guide.

Své rozhodnutí zdůvodňuje takto: „Je samozřejmě možné absolvovat podobné kurzy, které jsou mnohem, mnohem blíže naší republice, nebo přímo doma. Ale když se podíváte na jejich finanční náročnost a délku reálného času stráveného v horách, nebo na skále, myslím, že nelze srovnávat. Přijde mi výhodnější zaplatit třeba o několik desítek tisíc víc a být v Kanadě mnohem déle, než 14 dní třeba v Alpách. Strávit měsíc na výcviku, kde s vámi intenzivně pracují a vy se tak postupně krok za krokem zlepšujete. Nabyté zkušenosti a dovednosti pak můžete dále uplatňovat po zbytek vašeho ročního víza, a to není vůbec k zahození…

Život se dá skloubit tak, že střídám práci s lezením. Lezu buď venku, nebo na stěně – a je to všude kousek.“

climbing

Kurz Rock Climbing Guide

Rock Climbing program je rozdělen do tří částí, které na sebe postupně navazují. Celkový počet hodin kurzu je cca 160, tedy 20 dní po 8 hodinách.

V rámci kurzu Tomáš navštívil většinu zdejších oblastí, které se rozkládají mezi Whistlerem a Squamishem.

„Záleží na počasí a na stanoveném programu pro konkrétní den, ale většinou jsme těch 8 hodin dodrželi. Pokud bylo nepříznivé počasí, program jsme operativně změnili. Nicméně se nemusíte bát, že zaplatíte kurz a ten vám proprší. Hodinová dotace se dodržuje, i když je špatné počasí. V takovém případě je např. alternativa přesunutí se pod převis, kde se trénují záchranné techniky, nebo se diskutuje o teorii apod.“

Kurz vedou profesionální horští vůdci, kteří mají letité zkušenosti a lezení a horám se věnují opravdu dlouho.

„V našem případě se nám 90% času věnoval Chris Lawrence, šlachovitý padesátník, původem z Anglie, který je, s nadsázkou řečeno, chodící encyklopedie lezení. Kromě skalního lezení vede pro WAS kurz Ski Guide a Alpine Guide. Vše, co nás učil, má ověřeno vlastní letitou praxí a ke všem novinkám (uzlům a jejich alternativnímu použití, způsobům budování štandu apod.) je skeptický a než je přijme za své a předává dál, nejdříve je sám vyzkouší.

Chris je dost vytížený, proto nás poslední dva týdny vedl Guillaume Otis, který je svým charakterem opakem Chrise. Ne, že by s Chrisem byla nuda, ale Guillaume je rozený šprýmař. Více nás tlačil do posouvání vlastních limitů a rozšířil obzory o další techniky – např. budování štandů – které se častěji používají spíše v USA než v Kanadě.“

Po absolvování kurzu od školy účastník obdrží „vysvědčení“, které sestává z certifikátu a dále osobního hodnocení, rad a komentářů od svých horských vůdců – co zlepšovat a jak.

Lezení na Chief

Z celého Tomášova vyprávění je patrné, že o adrenalinové zážitky během kurzu rozhodně nebyla nouze ☺.

„A další den to přišlo. Lezení na Chief! Během výcviku jsme na Chief vyrazili několikrát, ale až teď to bylo poprvé, co jsme ho lezli celý. Odspoda až úplně nahoru, konkrétně na jeho druhý nejvyšší vrcholek (Second Peak). Celkově se jednalo o 20 vertikálních délek a souhrnné převýšení činilo cca 600 metrů. V tomto počinu jsme tak spojili několik cest v jednu.

První polovina byla pro nás jednoduchá. Znali jsme ji z minulých výstupů, takže jsme si věřili a byli jsme i celkem rychlí.

Ve druhé polovině, kdy už jsem začínal mít celkem dost, to všechno mělo teprve přijít. Cesta Ultimate Everything (5.10b), která v sobě zahrnuje opravdu všechno – najdete tady tradiční lezení, některá místa pak jištěná sportovně, spárové lezení, ale i face climbing, různé sklony terénu až po vertikální pasáže, které bych fakt nechtěl, po asi 13 vylezených délkách, tahat.

Po 13 hodinách jsme stanuli na Second Peak…“

climbing

Další plány

Po absolvování výcviku Rock Climbing Guide a rozkoukání se po místních krásách kanadských hor směřuje Tomáš v lezení výš a hloub. Na léto 2019 plánuje studium v programu Alpine Guide Training a na zimu pak Ski Guide Training.

Své nabyté zkušenosti bude sdílet prostřednictvím dalších článků, aby poskytl budoucím klientům agentury Czech-us první vstupní informace a věděli, co zhruba v jednotlivých programech očekávat ☺.

Program Work & Study Kanada

Pokud se tedy rozhodneš jako Tomáš skloubit práci se studiem a vzdělávat se v mezinárodním prostředí, je pro tebe program Work & Study Kanada, který agentura Czech-us nabízí, tím pravým. A nemusí se jednat pouze o horolezení ;)…

Pro více informací koukni na stránky Czech-usu a kontaktuj naše koordinátory.

POZNÁMKA: Toto je pouze stručný výtah z delšího a velmi podrobného článku od Tomáše. Pokud tě zajímá celý, přečti si ho zde v pdf formátu.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Rychlokurz irského slangu: Buď ready na tvůj studijní pobyt!

Máte obavy, že byste po vycestování do Irska nerozuměli zdejší angličtině? Rozhodně nejste sami, irský přízvuk a specifické hovorové výrazy… Více

Zjisti víc o možnostech kombinace studia a práce v Irsku | Video

Děsí tě finanční náročnost vysokoškolského studia v Irsku? Teď už nemusí. Poslechni si záznam webináře, kde ti představíme náš nový… Více

O životě studenta v Dublinu: Není to jen o biflování!

Chtěl bych se s vámi podělit o nezkreslený a zcela REAL průběh mého všedního dne z perspektivy undergraduate studenta v… Více

Maruška doporučuje: 5 přírodních krás Irska, které musíš vidět

Když jsem se rozhodovala, kde studovat, přišla možnost Irska a já toho o této zemi moc nevěděla. Jako první se… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz