(Po-Pá: 9-15)

Znáš takový ten pocit, že se bojíš vystoupit ze své komfortní zóny a říkáš si, že to za nic na světě nezvládneš?

Tak tahle představa mě provázela celou dobu, kdy jsem ze všech stran slyšela: „Pojeď na Work and Travel, je to super zkušenost!“. Ne, já chtěla být doma, kde to znám. Představa, že budu někde sama, bez své rodiny, kamarádů, se svou nedokonalou angličtinou na úplně druhé straně světa? „Ne, to nepřipadá v úvahu“, říkala jsem si.

Nebýt impulsu jednoho člověka, díky kterému jsem se do Ameriky dostala a překonala všechny svoje obavy, bych nebyla tam, kde jsem teď. Momentálně se totiž nacházím opět v USA, kde bydlím se svým novým přítelem a píšu tento příběh.

Dívka s výhledem na New York

Těžké začátky

Ze začátku to pro mě úplně lehké nebylo. Když se k tomu ještě přidá nedobrovolné řešení osobních věcí, viz rozchod – znáš to ne? Prostě kvůli tomu člověku jedeš do USA a on se s tebou hned po příletu rozejde. Výborný start. Ještě k tomu moje mizerná znalost angličtiny, noví spolubydlící, které skoro vůbec neznáš, rodina na druhým konci světa a teď seš tu TY a nikdo jiný. A teď si běž v tomhle stavu vyřizovat věci do banky a v ANGLIČTINĚ, nebo si jdi sám nakoupit do Wallmartu.

Po všech těchto úvodních strastech jsem to chtěla vzdát a letět domů. Neměla jsem tu rodinu, ani své staré kamarády a připadala jsem si sama. Říkala jsem si ale, že se nebudu vzdávat a že tomu budu čelit, že to zvládnu.

Všechno zlé je k něčemu dobré a taky, že jo.

Po nějaké době jsem si to tu začala užívat. Zvykla jsem si na každodenní stereotyp, kdy můj den v práci začínal v 11 hod a končil v 8 hod večer. Měli jsme k dispozici auto, takže to bylo super. Někteří plavčíci jezdili do práce na kole. Určitě to musí mít také své kouzlo.

Bylo zvykem, že po práci se jezdilo na párty. Jo, byla to jízda. A někdy bez spánku. Občas se stalo, že jsme byli na párty i 3 noci za sebou. Samozřejmě deficit spánku pak řešíš tak, že si dáš na standu sluneční brýle, opřeš si nenápadně hlavu o ruku a doufáš, že si nikdo nevšimne, že spíš. A takhle to bylo vlastně skoro každý den. Vstávačka, snídaně, vaření, příprava jídel do práce, den v práci, večer občas nákupy, vaření nebo nějaká ta párty.

Ve dnech volna se dají podnikat výlety po okolí. Já byla ve Virginii, takže jsem navštívila Washington DC, Baltimor, Alexandrii, Ocean City a New York. Dá se toho stihnout spoustu. Nebo taky někdy odpočívat u bazénu, který jsme měli k dispozici v apartmánu.

Parta přátel u Niagarských vodopádů

Přes počáteční neshody jsem si se spolubydlícími vytvořila skvělé vztahy a některé noci jsme trávili, kromě párty, u českých filmů s Doritoskama a zmrzlinou. Mimochodem, zkusil jsi někdy Doritosky namáčet ve zmrzlině? Doporučuju! A proto musíš do USA na Work and Travel!

Americká láska

Když jsem byla asi měsíc v USA a už mě opustila chuť se vrátit domů, poznala jsem na jedné párty svého současného přítele. Takže jo, i ta pravá láska, kterou jsem v Česku marně hledala, se dá najít díky WaT. A i na párty můžeš sehnat svou soulmate, když jde všechno tak, jak má.

Pár na Time Square v New Yorku

Když to všechno shrneme, tak jsem díky létu v USA poznala své limity, postavila jsem se na vlastní nohy, osamostatnila jsem se, zlepšila jsem si angličtinu, poznala nové lidi i samu sebe a zjistila jsem, co od života chci a co nechci.

Být jen sám se sebou je totiž někdy to nejlepší, co můžeš udělat.

Když tě život hodí na zem, tak aspoň zjistíš, čeho všeho jsi schopný a i přes těžké začátky to na konci může být šťastný happy end. Změnila jsem si celkově mindset a nastavila si jiný životní směr. Zjistila jsem, že se není třeba bát vystupovat z komfortní zóny a nelpět na materiálních věcech nebo věcech, které člověk zanechá doma. Bez všeho se obejde a vše se dá koupit. Taky jsem zjistila, že to mnohdy není jen o místě, ale právě o lidech, se kterými na tom místě jsi.

Díky za skvělou příležitost a za kouzelné léto. Dalo mi to do života obrovské množství zkušeností. Kéž bych jen nebyla takový srab dříve, moje každé letní prázdniny bych 100% trávila v USA jako lifeguard.

Btw. plavčíkování je fakt super nenáročná práce. Když jsem byla v práci poslední den a zamykala bránu, nebudu lhát, že mi slza neukápla. „Bude mi to tady chybět“, řekla jsem si.

Plavčíci v USA

Děkuju za vše a ahoj zase někdy příště.

Vanessa


Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Pohovor se zaměstnavatelem z USA a proč se není vůbec čeho bát

Je to tady. Pohovor v angličtině se blíží. Už se ti o tom dokonce i zdá a přemýšlíš, že těsně… Více

Plavčíkem v USA téměř zadarmo? To je možné u Signature Pool Management

Léto, Amerika a zážitky, na které budeš s úsměvem vzpomínat celý život. Tak by se dal popsat program Work and… Více

10 důvodů, proč pracovat jako plavčík v Americe

Jako plavčík můžeš v USA pracovat v rámci programu Work and Travel USA. Pro udělení tohoto druhu víz musíš být… Více

Americký sen, který se málem neuskutečnil

Byl podzim roku 2019 a já přemýšlela, kam se vydat. Měla jsem za sebou pracovní zkušenosti z Anglie a Holandska,… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz