(Po-Pá: 9-15)

O programu LDV jsem se doslechl od kamarádky, která prostřednictvím agentury Czech-us navštívila Španělsko. Tehdy jsem se vrátil z ročního působení na projektu v Bosně a Hercegovině, kde jsem pracoval pro projekční společnost zabývající se energetikou. Jelikož jsem chtěl změnit zaměstnání a hlavně zlepšit úroveň angličtiny, rozhodl jsem se vycestovat na stáž prostřednictvím programu Leonardo da Vinci. Přečtěte si více o stážích financových z fondů EU).

Newcastle Skyline

Organizace stáže

Zpočátku vše probíhalo hladce. V červnu jsem kontaktoval agenturu Czech-us a začali jsme vyřizovat nutnou administrativu. Před začátkem stáže jsem se chtěl zúčastnit měsíčního jazykového kurzu, škola v Newcastlu, kterou jsem si ke svému působení vybral, však požaduje minimálně dvouměsíční jazykový kurz před začátkem stáže. Důvodem je více času pro školu k nalezení vhodné společnosti pro vykonávání stáže. Touto změnou se ale navýšily mé výdaje za ubytování, cestovné a jídlo, které si účastník programu LDV po dobu jazykového kurzu hradí sám. Nakonec jsem však na variantu dvouměsíčního jazykového kurzu přistoupil a čekal už jen na vyhledání vhodné hostitelské organizace.

První dojmy z Newcastlu

Díky mému technickému zaměření, které je dosti specifické, však bylo zpočátku velmi těžké najít v Newcastlu vhodnou společnost, která by mě po dobu stáže hostila. Termín mého odjezdu do UK se tudíž neustále odsouval, až jsem nakonec odcestoval z ČR v druhé polovině října. Byla to pro mě komplikace, jelikož jsem doufal, že odjedu v září, abych se tak na konci roku mohl po pěti měsících vrátit zpět do ČR. Samotná stáž je totiž organizována na dobu 3 měsíců.

První měsíc jsem byl ubytovaný ve studentském hostelu a navštěvoval jsem kurz obecné angličtiny, kde nás bylo v průměru 11 studentů. Téměř každý týden někdo odcházel a noví studenti přicházeli, takže to bylo do počtu národností vcelku rozmanité. Jediným omezovačem výuky byl fakt, že ne každý příchozí student měl stejnou úroveň angličtiny. Někdy proto vznikaly humorné situace, kdy si studenti nerozuměli mimo jiné i díky výslovnosti. Vyučující byla příjemná mladá žena a výuka se tak nesla spíše v hravém duchu.

Druhý měsíc školy jsem už bydlel v podnájmu a navštěvoval obchodní angličtinu. Jelikož byl hostel drahý, bylo to jediné řešení jak ušetřit náklady v době jazykového kurzu. Musel jsem si vyřídit jízdenku na autobus, kterou prodávají v každé stanici, přesto jsem ušetřil více, než kdybych bydlel na hostelu v centru města. Dům jsem obýval přímo s majitelem, což bylo velmi přínosné, jelikož používáte angličtinu i mimo školu a zlepšujete se ve výslovnosti s rodilým mluvčím.

V kurzu obchodní angličtiny nás bylo 6-8 studentů. Úroveň angličtiny byla vyšší než v kurzu obecné angličtiny a také úkoly byly složitější. Student musel být kreativní a využívat více jazyk, jelikož měl více prostoru pro komunikaci a v plnění úkolů týkajících se profesního života jako např. prezentace, pracovní pohovory, porozumění odborných textů, komunikace se zákazníkem, argumentace obhajoby projektu apod.

Moje práce

Následně jsem vykonával pracovní stáž v malé architektonické kanceláři, kde jsem vystřídal německého studenta. Kancelář vedl příjemný člověk, který měl za sebou 17 let praxe. První týden jsem se učil pracovat se softwarem, který používali pro vytváření výkresů ať už obytných domů nebo kanceláří. Poté jsem se zapojil do chodu firmy. Náplň práce spočívala v navštívení zákazníka, vyslechnutí jeho potřeb a požadavků a nakonec jsme provedli vyměření domu, kde se měla realizace provádět. Získané hodnoty jsme použili pro překreslení do počítače, kde vznikl půdorys realizace. Jednalo se především o rozšíření domů o zimní zahrady, přeměny hotelů na kanceláře nebo vsazení střešních oken velkých rozměrů do střech obydlí. Stáž v kanceláři probíhala bez problémů a práce mě bavila, jelikož každý projekt byl jiný a člověk se tak naučil mnoho prací ze stavebnictví, ať už postupů výstavby nebo technických slovíček. Co jsem viděl jako velké plus, byla komunikace s firmami dodávající zařízení pro budovy. Ať už emailová nebo telefonická komunikace, v obou případech se vyplatil kurz obchodní angličtiny. Pravdou je, že jsem čekal více komunikace v průběhu stáže, ale bylo to způsobeno prací s počítačem, kde není tolik možností procvičovat angličtinu s kolegy.

Moje práce a ubytování v Newcastlu

Celkově hodnotím program LDV kladně. Člověk potkal mnoho zajímavých lidí ať už z řad studentů, učitelů nebo v samotném městě, které nabízí hodně zábavy, takže se člověk opravdu nenudí. Je zajímavé zjistit, jaký systém výuky jazyka funguje v zahraničí a udělat si přehled, jak se pracuje v Británii, a jakých postupů využívají. Byla také možnost navštívit hodně hezkých míst prostřednictvím školních výletů, kterých se stážista může zúčastnit i v době stáže. Je pravda, že jsem měl vyšší očekávání co do přínosu angličtiny, ale dohromady můj pobyt trval jen 5 měsíců. Což je krátká doba přihlédneme-li k tomu, že 2 měsíce člověk stráví na škole mezi cizinci a 3 měsíce pracuje ze 2/3 času samostatně.

Mé působení na pracovní stáží LDV dobře působilo i na personální agentury a personální oddělení firem. Jako potencionální uchazeč o danou pozici působíte zajímavěji. Kromě znalosti jazyka projevujete schopnost přizpůsobit se novým skutečnostem a zájem rozvíjet své znalosti a dovednosti.

Ondřej Popelka UK, 7.1.-31.3.2013, BW Architecture

Chcete se o stážích dotovaných z fondů EU dozvědět více informací? Kontaktujte nás na e-mailu staze@czech-us.cz.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Letní brigáda v prázdninové vesničce u Baltského moře

Brigáda v Čechách není pro tebe? Mezi nejkrásnější místa v Německu patří bezpochyby pobřeží Baltského moře. Právě tam se nachází… Více

Work and Study Ireland: Kombinuj studium a práci s předem zajištěným bydlením

Bojíš se finanční náročnosti vysokoškolského studia v Irsku? Naše odpověď: Work and Study Ireland! Jsme jediná agentura v Česku i… Více

Velké srovnání letních pracovních programů

Chceš zažít pracovní léto u moře, ale váháš, jestli si vybrat Španělsko, Řecko, nebo Kypr? Připravili jsme pro tebe přehlednou… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz