(Po-Pá: 9-15)

Pořadatelé se ale i přes zkušenosti s organizací nevyhnuli potížím. Největší starost jim dělalo počasí. Jakmile se rozezněli první tóny sobotních zahajujících Bang zoom! Up to the moon!, tak se obloha zbarvila ještě víc do černa a návštěvníci si mohli dopřát večerní koupel, protože i přes stany a deštníky, měli boty ve vodě. Netrvalo dlouho a z nebe jim do pití začali padat i ledové kostky.

Ani přes drsné počasí se ale hudebníci nevzdávali. Bára Poláková s kapelou vysypávali kroupy i z nástrojů. Na pódium tak nastoupili ve skromnější sestavě, mokří, s malou částí nástrojů a v případě klávesisty polonazí. Ten si to na pódium vyrazil s ručníkem. Bubeníka ale nedostatek nástrojů neodradil a v půlce Bářina zpěvu vyběhl na pódium s jediným suchým bubnem a paličkou a do rytmu kapelu doplňoval. Báru, když se otočila, to ale natolik pobavilo, že zároveň zpívala a smála se. Víceméně koncert zazpívala společně s diváky a udělalo ho to takovým trošku rodinným. A nafrněná kráááávaa, tak zněla návštěvníkům v hlavě ještě dlouho poté.

I nafrněná Bára Poláková přišla zazpívat na nový pražský festival.
I nafrněná Bára Poláková přišla zazpívat na nový pražský festival.

O něco později se na jevišti předvedla její zahraniční kolegyně Elly Eyre. Tato energická zpěvačka to tam pořádně rozjela. Před hlavní Metronome stagí se utvořil obrovský kotel, který jednohlasně odpovídal na Elly:,,Tell me fuckin´ whaat?´´ ,,Tell meee that you neeed meeee!´´a do rytmů písní Deeper nebo Together se nedalo netancovat. I přes výpadky proudu se Ella dvakrát vrátila znovu odzpívat to, co už jednou zaznělo, ale bohužel ne do mikrofonu, takže to slyšeli asi jen fotografové před zábranami.

Nejvíce Ellu proslavila píseň ve spolupráci s Rudimental, Waiting All Night!
Nejvíce Ellu proslavila píseň ve spolupráci s Rudimental, Waiting All Night!

Dalším účinkujícím na hlavní stagi byli The Kooks. Tam už se z jedné strany pláně na druhou nedalo dohlédnout přes tisíce hlav. Jejich rockově laděná hudba a ,,naivní´´ písničky z úst roztomilého kudrnáče diváka pohladily na duši.
Pokud jste v poslední době zavítali na nějaký festival, tak jste tam tohoto chlapíka museli slyšet. Richard Müller koncertuje o sto šest.  Nechyběl ani tady.

KODAK Digital Still Camera

Jelikož se ale počasí pořádně neumoudřilo, tak na přání samotného Iggyho Popa se začátek jeho koncertu posunul o patnáct minut dříve. A dobře, že tak. Na poslední dvě písničky se strhl pořádný liják. Iggy Pop má energie na rozdávání. I přes úctyhodný věk 69 let dováděl na pódiu jako mladík. Skákal, tančil, rozeběhl se i k lidem, roztrhal bezpečnostní pásy a křičící sekuriťáky ignoroval, prostě rocková show, jaká má být. Tenhle Kmotr Punku nebo Rockový leguán, jak se mu přezdívá, je svojí dynamikou na pódiu už proslulý. V Praze zahrál se svojí novou kapelou a show měla úspěch. V minulosti se Iggy proslavil s The Stooges, která měla na přelomu z 60. a 70. let velký vliv na podobu hard rocku a počátky punku. Pop v té době skákal z pódia a na svět tak přišel tzv. ,,stage diving´´. V roce 2010 se dostal do Rock’n’rollové síně slávy.

První ročník zaznamenal opravdu velkou návštěvnost.
První ročník zaznamenal opravdu velkou návštěvnost.

V noci pak na Moon stagi vystoupili ještě například elektroswingový Mydy Rabykad a nebo třeba Max the Sax.

Nedělní program zahájili karlovarští The Fellas. Mladíci, kteří dobývají svět a nahrávají v Číně, si zahráli na hlavní Metronome stagi, kde ještě pár hodin předtím skákal Iggy. Kluci v září vydávají své album, na kterém pracují už delší dobu.

Nedělní program zahájili The Fellas se svojí acoustic-rock'n'rollovou show. Zahráli písně i z nové desky, která vyjde v září.
Nedělní program zahájili The Fellas se svojí acoustic-rock’n’rollovou show. Zahráli písně i z nové desky, která vyjde v září.

Na Park stagi pak vystoupili Ghost of you. Brněnská parta, která hraje psychedelic-pop, ale není žádným nováčkem. Zahráli si i na prestižním maďarském SZIGETU, mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech či v rumunském Banátu.

V půl čtvrté se hlavní Metronome stage zaplnila všemožnými nástroji. Zahrát přiletěl až z Velkého jablka Matt Simons. Tento chlapík se může chlubit nejen úžasným hlasem, ale i uměním hry na klavír, klávesy i saxík. Svůj největší úspěch zaznamenal s hitem Catch A Release.

Z Big Apple k nám dorazil Matt Simons.
Z Big Apple k nám dorazil Matt Simons.

Na Park stagi to nežilo o nic míň. Tam vystoupil společně Ivan Král s Jiřím Suchým. Ten si zavzpomínal, jak před přesně šedesáti lety letos složil svou první píseň a to blues “ Zlomil jsem ruku tetičce“. Tu samozřejmě zazpíval a na začátku neopomněl říci:,,A vy to při své nesmírné inteligenci pochopíte a
přidáte se k závěru.“

Exoticky pódium vyzdobili Crystal Fighters. V kostýmech do bílé barvy a v pralese roztančili tisíce lidí. Jejich pozitivní hudba a tanec rozzářily všechny tváře. V půlce koncertu hodili do davu dva obrovské nafukovací balóny a tak lidem nad hlavami poletovaly obří barevné koule, které vždy parta několika lidí odehrála dál.

Nad hlavami návštěvníků lítali obří balóny.
Nad hlavami návštěvníků lítali obří balóny.

Na park stagi se zatím připravila Kanada. Walk Off the Earth, kteří tvoří jak své vlastní, tak covery písní, nastoupili tajemně. Černé hábity, potemnělá hudba, bubny, ale pak se to rozjelo. Shodili i stěnu za sebou, objevil se barevný plakát a začali svojí show.

Celý festival pak zakončili na hlavní Metronome stagi koncert The Foals. A mělo to šťávu.

Nechybělo ani četné množství doprovodných akcí. Mezi nimi například výlet do vesmíru a nebo „cirkus“.
První ročník tak byl více než zdařilý.

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz