(Po-Pá: 9-15)

Přemýšlíte o změně a rádi byste zkusili alespoň na pár měsíců něco nového? Leží vám v hlavě rozhodnutí, jestli se vydat, či nevydat “na zkušenou” právě do Londýna? Ve filmech a seriálech se přece toto město zdá jako skvělé místo pro život a odjet tam je snem pro mnoho mladých lidí, jež lákají jiné zážitky, cestování a možnost zároveň si i vydělat… Co na to říká Honza, který je teď v Londýně v rámci našeho programu Práce v Londýně už půl roku, si můžete přečíst v jeho článku.

zalabak

Směr Londýn díky Czech-usu

V červnu roku 2017 jsem se rozhodl odjet do jednoho z vyhlášených měst Německa, do Hamburku, ale místo tam jsem se překvapivě po třech měsících ocitl v Londýně. Zajímá vás, jak se to vlastně seběhlo?

Začalo to tím, že mi v Německu neklapla práce ani ubytování, a poté jsem ztratil chuť vycestovat úplně. Přišel jsem domů velmi zklamaný. Když na mě po pár dnech vyskočila reklama s agenturou Czech-us, jen jsem to tak prolétl očima s jízlivým úšklebkem „to určitě, já a Londýn“.

Ale za dva dny už jsem seděl v kanceláři s Helčou a bavili jsme se spolu o možnosti vydat se do Anglie. Po úspěšném papírování, se kterým mi ochotně pomohla, bylo datum mého odjezdu nakonec stanoveno na 3. září.

Shánění práce

Po příjezdu na Victorii jsem měl sraz s Gábinou, která mi vysvětlila vše potřebné, a absolvoval jsem svůj první telefonát v angličtině. Hned druhý den jsem se registroval do agentury Renard a tradá, další den už jsem pracoval v jednom z nejlepších hotelů v Londýně.
V Čechách jsem se živil jako učitel a i zde v Londýně se mi podařilo úspěšně navázat kontakt s agenturou, která zprostředkovává výuku pro své klienty. Po čtrnácti dnech jsem pak dostal svůj první šek v hodnotě 200 liber.

park

Finanční rozpočet aneb Mé výdaje a zisky

Rádi byste věděli, jak můj první týden, co se týče finanční stránky, vlastně vypadal? Do Londýna jsem odjížděl přesně s 1275 librami a je vám určitě jasné, že první týden stál zatím asi nejvíce. Musel jsem zaplatit ubytování – 360 liber a depozit – 150 liber. K dalším výdajům patřily programový poplatek (já si ho rozdělil na 2 části) – 140 liber, uniforma – 50 liber, telefon – 10 liber, nádobí a věci pro domácnost – 20 liber a ještě Oyster karta – 33 liber (přičemž jsem využil metodu Pay as you go). Navíc jsem si zaplatil hodiny šermu – 15 liber a gymnastiky – 20 liber. Jídlo mě vyšlo celkem na 75 liber a za dvě kafe jsem utratil 5 liber.
Po čtrnácti dnech to vypadalo tak, že pokud půjde vše dobře, má výplata za měsíc bude okolo 1100 liber s tím, že z původních 1275 se mi podaří ušetřit okolo 150 – 170. Vždy je ale samozřejmě důležité si peníze řádně propočítat.

sermovani

Vydat se, či nevydat tedy “na zkušenou” do Londýna?

Opravdu vám nebudu říkat, jak je tady vše easy a amazing. Dovolte mi naopak uvést pár důvodů, proč rozhodně nejezdit do Londýna:

  • Rozhodně nejezděte, pokud si nepřejete poznat novou kulturu a nové lidi (natož abyste s nimi přišli do kontaktu).
  • Rozhodně nejezděte, pokud nestojíte o poznání nových míst.
  • Hlavně nejezděte do zdejší přírody, abyste se neztratili!
  • Určitě nejezděte, pokud nechcete studovat a zlepšovat své vzdělání, ať už v jazyce či jiném oboru.
  • Jestli nesnášíte památky, nákupy a chození po velkoměstě, či běh v nejzelenějších parcích Evropy, zapomeňte na Londýn.
  • Pokud se bojíte, že byste si mohli během 14 dnů najít tři práce, UK opravdu není nic pro vás.
  • Nejezděte ani v případě, že se nechcete zkusit věnovat svým koníčkům v zahraničí.
  • A pokud se bojíte nových vztahů a přátelství, rozhodně zůstaňte doma.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Letní brigáda v prázdninové vesničce u Baltského moře

Brigáda v Čechách není pro tebe? Mezi nejkrásnější místa v Německu patří bezpochyby pobřeží Baltského moře. Právě tam se nachází… Více

Work and Study Ireland: Kombinuj studium a práci s předem zajištěným bydlením

Bojíš se finanční náročnosti vysokoškolského studia v Irsku? Naše odpověď: Work and Study Ireland! Jsme jediná agentura v Česku i… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz