(Po-Pá: 9-15)

Probudila se ve vás s jarem chuť cestovat, poznávat svět a k tomu si i vydělat nějaké peníze? Hledáte si tu pravou brigádu? A co takhle nechat se zlákat kouzlem britské hlavní metropole, nebo coloradských hor stejně jako náš klient Tomáš? Vydejte se s námi okusit London City Life a pak pro změnu do Rocky Mountains – pro začátek alespoň v následujícím článku…

colorado

Výběr destinace na pracovní prázdniny

Láká vás „big city life“, nebo spíše poklidné tempo malého města? Rádi si zajdete do divadla a pak s přáteli do baru na skleničku, nebo raději ogrilujete kus masa a zapijete ho plechovkou piva koupenou v místním liquor shopu? Svezete se raději metrem do centra nakupovat, protože už vás nebaví se dívat na svůj současný šatník, nebo je vám v podstatě jedno, co máte na sobě, protože si právě užíváte výhled na nedaleké zasněžené vrcholky hor?

Na tyto a mnohé další otázky si budete muset odpovědět, pokud se právě rozhodujete vyrazit do světa a hledáte vysněnou destinaci pro vaše letní prázdniny, například na Work and Travel v USA, či jiný, třeba i delší, pracovní, či studijní pobyt.

Někdo už má předem jasno, a proto raději upřednostní rozmanitost velkoměsta a jeho architektury, podniků a nákupních zón před jednou hlavní ulicí, kde už po chvíli znáte svého zelináře a najíst se jdete do jedné ze čtyř hospod.

Nechtěl bych, aby výše popsané rozdíly působily tak kontrastně. Vždy se dá samozřejmě najít jakási „zlatá střední cesta“, kdy doplníte nedostatek pobytu v přírodě malým výletem, nebo naopak nedostatek kultury návštěvou centra města. Daná lokalita vás ale i tak ovlivní, ať chcete, nebo ne, v druhém případě to pak bude vaše práce a trávení volného času.

London City Life

Westminster, Piccadilly, Hyde Park, London Bridge a mnoho dalšího… Londýnská, potažmo celá britská ostrovní atmosféra má své nepochybné kouzlo. Stará architektura se zde střetává s modernou a tato pulzující metropole je domovem neskutečného množství lidí odlišného etnického původu.

Dr. Samuel Johnson kdysi prohlásil, že „je-li člověk unaven Londýnem, je unaven životem; neboť Londýn je vše, co život nabízí“.

Musím uznat, že Londýn toho nabízí opravdu hodně, a asi jen těžko stihnete vše vidět a ochutnat. Život zde také plyne mnohem rychleji. Možná je to vyrovnanějším podnebím, kdy skoro nepoznáte, že je prosinec, a sníh uvidíte možná jednou, nebo spíše ohromnou masou lidí, která zde žije, a vy někde uprostřed mezi ní.

london

Tipy pro volný čas

Nejlepší způsob, jak trochu zpomalit a nabourat pracovní rutinu, je zajít si třeba dopoledne na trh na Borough Market, kde ochutnáte pochoutky z celého světa, pak se stavíte na kafe v Tate Modern, kde si při té příležitosti prohlédnete třeba zajímavou instalaci japonského umělce, následně přejdete přes Millennium Bridge a ve čtvrti City se projdete kolem tajemného templářského kostela, a když už se setmí, tak si to namíříte do Soha či China Town a budete řešit dilema, na jakou kuchyň máte vlastně chuť. – Zdejší nabídka restaurací, pubů, muzeí je obrovská, a proto je jenom na vás, co upřednostňujete.

Jde také o služby a věci, které využíváte. Máte rádi nejnovější módu, nebo hipsterské vintage obchůdky a punkové čtvrti? Chcete mít nejnovější elektroniku ve vaší kapse, platit telefonem a objednat si jídlo ve dvě ráno? Zajít s kamarády na fotbal na Chelsea, nebo na koncert Imagine Dragons, neboť tu právě mají zastávku na svém turné? – V Londýně to není problém.

A pokud se chcete od Londýna na chvíli vzdálit, tak není nic jednoduššího, než zvolit destinaci, vybrat jedno z pěti letišť, koupit letenky a vyrazit třeba na chvíli k moři. – Z Londýna létá všechno téměř kamkoli za skvělé ceny, tak proč se ještě dívat na svoji pobledlou pokožku? Jste přece ve světové metropoli, a ne někde na vesnici ;).

Městský život

Na druhé straně musíte počítat i se stinnou stránkou městského života. Vše je více anonymní, od pondělí do pátku tráví lidé dost času v práci a chytit odpolední dopravní špičku rozhodně není příjemný zážitek.

Vaši kreditní kartu budete nejspíše častěji „ždímat“, neboť tu život stojí zkrátka více. Nájem. Jídlo. Doprava. Zábava. Chodit pravidelně na pár piv a na jídlo do restaurace nenechá pravděpodobně váš účet v plusových hodnotách.

Kolikrát pak také zjistíte, že jste v práci skoro pořád a někde venku jste nebyli, ani nepamatujete. Žít od výplaty k výplatě se vám však nechce, tak si rychle aspoň koupíte něco na sebe, abyste si udělali radost ;)…

Život v Londýně je vlastně tak trochu kolotoč práce a volného času, který se podobá seriálu „Sex ve městě“, kde kalendářní dny letí rychlostí TGV směr Paříž, a proto je jen na vás, jak se hodláte zabavit. Možností v tomto „kosmopolitním městě“ je opravdu nekonečně…

Brány cestování jsou dnes natolik otevřené, že je škoda toho nevyužít, a proto zkoušejte sami sebe a vyrazte do světových metropolí, či zapadnutých končin a poznejte, co vám skutečně vyhovuje.

Rocky Mountains – Colorado

Brzký budíček, káva, snídaně. Otevírám dveře starého karavanu a omylem vyruším stádo srnek pasoucí se asi 20 metrů od našeho příbytku, kde trávím své léto v USA.

Nasedáme na kola a jedeme do práce. Slova jako metro nebo tramvaj zde nikdo nepoužívá. Autobus tu jezdí zadarmo a často má zpoždění, a to většinou, když si to zmiňované stádo lesní zvěře zaparkuje přímo uprostřed vozovky. Pěšky nebo na kole se dostanete téměř všude, a ještě si při cestě provětráte hlavu a spálíte přebytečné kalorie. Když máme štěstí, sveze nás naše sousedka na korbě svého džípu.

colorado_2

Výlety po okolí

Sluníčko, les, krásné výhledy. To je dennodenní rutina, která nás doslova obklopuje. Do národního parku je to, co by kamenem dohodil, takže po práci stačí sbalit batůžek s nutným vybavením pro přežití a pak už jenom vyrazit. Mapa určuje cíl i cestu.

Telefon mám vypnutý a raději tak šetřím baterii. Dnešní plán je jasný, vyběhnout k jezeru, které mi včera doporučil jeden známý z práce. Cesta tam je dost do kopce, ale chytám dech a dorážím na místo. Vybírám si velký kámen s výhledem na jezerní hladinu a kulisu hor. Svačina, odpočinek a pak rychlá cesta zpátky posledním autobusem. Večer se dívám znovu na mapu a plánuji další malý výlet na nepoznaná místa v okolí.

Grilovací párty

Utrácet tu není moc za co. Nejvíce řešíme nákupy v jediném místním supermarketu. Dneska mají velké balení mletého masa ve slevě, tak neváháme a kupujeme. Večer pozveme kámoše, ti pro změnu přinesou nějaké to pivko a už jedeme „American grill burger party“.

Občas zajdeme i na ty ke konkurenci, třeba budeme mít štěstí a bude ve městě i nějaká country muzika nebo zábava. Téměř všechny prodejce známe od vidění, a tak se občas dáme do řeči a probereme místní dění či vyhlídky počasí na příští týden.

Plány na další cestování

Život je tady tak trochu rutina a plyne o něco pomalejším tempem. Ve volném čase podnikáme výlety do přírody – na místa v blízkém okolí, kde jsme ještě nebyli.

Na příští týden plánujeme výlet do Denveru, hlavního města Colorada. Zkusíme stopovat. Jinak to asi nepůjde – žádné dopravní spojení tu není. To je jedna z věcí, která nás krapet svazuje. Jsme tak trochu izolovaní od zbylého světa. Na druhou stranu nás to ale netrápí tolik – i s nižším platem šetříme celé léto a pak společně vyrazíme na západ USA!

Závěrečná výzva

Mohl bych tu psát dále a dále do nekonečna, ale mnohem důležitější je, že jsem měl možnost zažít oboje výše popisované – velké evropské město i poklidnou americkou vesnici. Abych řekl pravdu, určitě není jednoduché se jen tak rozhodnout pro to, či ono.

A proto bych vám všem, co váháte zapíchnout špendlík do mapy, doporučil, ať se rozhodujete hlavně tak, jak to cítíte, protože toho pak nemůžete litovat. A když přeci jen, tak koupíte letenku a tradá pryč…

Brány cestování jsou dnes natolik otevřené, že je škoda toho nevyužít, a proto zkoušejte sami sebe a vyrazte do světových metropolí, či zapadnutých končin a poznejte, co vám skutečně vyhovuje. Jinak, než okusit to na vlastní kůži, dle mého názoru, nepůjde!

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz