(Po-Pá: 9-15)

pár na hoře v Kanadě

Je začátek roku 2019 a já zrovna dodělal školu. Nemám přítelkyni, nemám práci… Už nějaký čas po vyprávění známých o tom, jak cestují po světě, uvažuji, že bych se taky někam vydal. Konečně bych se trochu naučil angličtinu a nabral hromadu životních zkušeností. O něco víc jsem se na tu myšlenku zaměřil, začal si shánět informace o mých možnostech a tam se zrodil sen o cestě do Kanady.

Blbý bylo, že jsem na to neměl dost peněz a neuměl anglicky. Docela zásadní nedostatky, co? Stanovil jsem si deadline. V červnu příštího roku odletím do Kanady. Absolvoval jsem začátečnický kurz angličtiny, splnil všechny cíle v Duolingu (ano, i ten hraní 365 dní v kuse, i ten – být první v diamantové lize!!), polepil si všechen nábytek v pokoji lístečky s anglickými slovíčky, sledoval Broňu na YT… a do toho se mi dařilo spořit na letenky. Všechno šlo podle plánu.

Od odletu mě má dělit jen pár měsíců – a pak to přišlo…

Je začátek roku 2020, už jsem v kontaktu s agenturou Czech-us, kteří mě chytli za ruku a krok po kroku mě vedou k získáním Working Holiday víz a práce v Kanadě. Přítelkyně Anhí i šéf v práci počítají s tím, že si v červnu na rok odletím. V kanclu se s oblibou dívám na fotky z Jasperu, kde mám po příletu bydlet a pracovat. Hlavně do Pyramid Mountain jsem se zamiloval. Od odletu mě má dělit jen pár měsíců… no a pak to přišlo – covid. Začátkem roku nic moc zvláštního, ale postupem času začíná být jasné, že mi to nejspíš cestu dost zkomplikuje. Nakonec se virák pěkně rozjel a pro mě to znamenalo několikanásobné odložení odletu a nakonec jeho zrušení.

Je začátek roku 2021, nechávám si prodloužit možnost odletu (do 30. 6. 2021) a říkám si, že pokud to nevyjde do tohoto data, asi mi to není souzené a už o další prodloužení žádat nebudu. Šéf už by byl radši, kdybych nikam nejel a Anhí dostudovala a rozhodla se, že když to bude možné, pojede se mnou. Vyřizujeme tedy víza a práci i pro ni. Covid trochu ustupuje a tak se nám to nakonec povede – kupujeme letenky a na konci června opravdu odlétáme do Kanady.

Karanténa nás nemine

V Čechách se nám s velkým štěstím povedlo sehnat jednodávkovou vakcínu od Johnson&Johnson, díky čemuž jsme v době odletu byli naočkováni plně působící vakcínou. Doufali jsme, že díky tomu nebudeme muset do dvoutýdenní karantény. Kanadská vláda byla bohužel proti. Pravidlo, že očkovaní nemusí po příletu do karantény, zavedla pro příletivší po dni 6. 7. 2021. Docela smůla, když musíte odletět do 30. 6., jinak vám propadnu víza. Takže pěkně na tři dny do státem určeného hotelu a na zbytek 14denní karantény na ubytko přes Airbnb, za což jsme vyplázli pěkný ranec (který jsme mohli ušetřit, kdyby se kanadská vláda rozhoupala o týden dříve).

V tu chvíli si znovu uvědomím, že se to opravdu povedlo a jsem neskutečně šťastný.

Ale co, hlavní je, že se to nakonec povedlo. Po dvouletém snažení jsem konečně v Kanadě. A i díky covidu dokonce společně s Anhí. Těšíme se, jak si spolu užijeme krásný rok života. Když nás jakýsi David, domluvený přes aplikaci na spolujízdu, vyveze z placatého Calgary a na obzoru se objeví nádherná pohoří národního parku, totálně mě to dostane. V tu chvíli si znovu uvědomím, že se to opravdu povedlo a jsem neskutečně šťastný.

muž na hoře v Kanadě

Bydlíme a pracujeme

Po zabydlení v Jasperu podnikáme své první hiky, traily a začínáme pracovat jako housekeepeři na hotelu. Práce je to zajímavá, to nemohu říct (pozn. autora: pro lepší pochopení této věty doporučuji shlédnout „Vyšetřování ztráty třídní knihy“ od Járy Cimrmana).

První dva týdny jsme absolvovali zácvik na hotelu ve městě, dozvěděli se, co je a na co se používá „cart“, „bin“, chemicles“, „toilet brush“ a další. No a po pár dnech už to jelo. „garbage“, „strip“, „clean bathroom“, „towels“, „amenities“, „beds“, „dust“, „vacuum“, přesun do dalšího pokoje a znova. No a takhle pořád dokola, dokud nevysajete v posledním pokoji.

Jo ještě jedna důležitá věc – „tips“. Toho času ještě v Čechách jsem furt slyšel: „V Kanadě? No to musíš všude dávat Tipy minimálně 10 %! To je tam normální slušnost. Samozřejmost.“ Prd samozřejmost! Jsem rád, když za den narazím v deseti pokojích alespoň na jednu pětibabku. Ano, někdy se poštěstí více, ale takových dnů je dosti poskrovnu. Těšíme se, že se coviďák trochu uklidní a pustí do Kanady turisty. Povídá se, že prý až najdeme na nočním stolku první americké dolary, začnou lepší časy. Snad se toho dožijeme.

Ale dost o práci. Kvůli té tady nejsme. To je jen nástroj, díky kterému tu můžeme žít, vydělat pár zlaťáků a ty přeměnit v krásné zážitky, na které budeme vzpomínat i za 42 let.

První měsíc byl, co se týče výhledů, takový rozjezdový. Většinu času bylo celé okolí jakoby v mlze kvůli všudypřítomnému kouři přivanutém z rozsáhlých požárů, většinou z Britské Kolumbie. Na nějaký ten hike (např. Whistler Peak) nebo trail po okolních nádherných jezerech jsme se vydali a byla to parádní podívaná, ale ta opravdová topovka měla přijít až po zmiznutí kouře cca v půlce srpna. S Anhí jsme se vydali na Pyramid Mountain.

Tak krásné výhledy jsem v životě neviděl.

pár na hoře v Kanadě

Víkend, nádherné počasí, krásná viditelnost bez kouře a my si jdeme na Pyramidu – dokonalost. Prvních cca 14 km jsme si vyšlápli na kolech, dalších 7 km zbylo na pohorky. Nejdřív pěkně po cestě, pak do pořádný meze a nakonec lezení po skále/megakamenech až na vrchol. Celkové převýšení od startu 1700 m. Bylo to trochu náročnější, než jsem čekal, ale stálo to za to. Tak krásné výhledy jsem v životě neviděl. Na vrcholku se nám otevřel pohled na celý Národní park Jasper. Zavzpomínal jsem si na kancelář, kde jsem o tomhle dnu snil. Když jsem si sedíc před obrazovou prohlížel fotky z tohoto hiku. Na živo to bylo asi tak milionkrát lepší.

Každému, kdo by jen trochu chtěl někam vycestovat, můžu na 100 % doporučit, ať to udělá.

Na tuhle špičatou krásku teď koukám skoro každý den v práci. S Anhí děláme housekeepery na hotelu hned vedle Pyramid Lake, kam jsme nakonec byli převeleni z města. Na takové práci je supr to, že si vystačím i s mojí dost bídnou angličtinou. Mohl jsem si ji domluvit z Čech, zaměstnavatel nás i ubytoval a pracujeme se super lidma.

Jak řekla jedna holčina z Jasperu, kterou jsme potkali právě při výstupu na Pyramidu po tom, co jsme jí vyprávěli o naší práci: „It doesn’t matter if you wash the toilets, then you can go on hikes with views like that.“ Přesně tak to vnímám taky. Nezáleží na tom, kde pracujete, když si díky tomu můžete plnit své sny. A to teď děláme, plníme si sny.

Užíváme si asi poslední „bezstarostný“ rok před opravdovým dospěláckým životem a je to super. Každému, kdo by jen trochu chtěl někam vycestovat, můžu na 100 % doporučit, ať to udělá. Je to úžasná životní zkušenost a zažijete spoustu krásného.

Užívejte života.


Chceš i ty zažít svůj kanadský sen?

Připravujeme Kanadské odpoledne v Praze. Akce plná přednášek o studiu, práci i cestování – zkrátka o Kanadě obecně. Registruj se ZDE, akce je zdarma.

Kategorie: Práce v Kanadě

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Co si zabalit na rok do Kanady?

Všichni před odletem do Kanady řešíme víza, práci, jak se dostat do Kanady, kde budu bydlet, co budu dělat a… Více

Do Kanady s agenturou vs. na vlastní pěst

Opravdu si myslíš, že vyrazit do Kanady s agenturou je zbytečně drahá záležitost? 🤔 Co když ti řeknu, že naopak… Více

Jak na daně v Kanadě

Buďme upřímní. Daně nejsou to nejzajímavější téma, které chceš o Kanadě číst. Je ale dobré mít ve financích alespoň trochu… Více

Banff vs. Jasper: Srovnání oblíbených kanadských lokalit

Pokud se rozhodneš o práci v kanadských horách, asi se budeš ptát, které místo bude pro tebe to pravé. Sepsali… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz