(Po-Pá: 9-15)

„Tak fajn. Je na čase, musím to zkusit, půjdu do toho. Chci poznat něco nového a zkusit, co ve mně vlastně je – odjedu! A třeba, třeba do Londýna!

Ale na druhou stranu… Já tam nikoho neznám. Co když tam nikoho nepotkám a budu úplně sám, bez přátel a známých? A jak se vlastně člověk v úplně cizí zemi a cizím městě s někým seznámí?“

Nová země, nové město, noví přátelé

Každého, kdo někdy uvažoval o tom, že zkusí štěstí na vlastních nohou v cizině, tato otázka alespoň napadla – a značnou část nakonec také od práce v zahraničí odradila. Představa, že člověk začíná někde zcela sám, bez okruhu přátel a známých, může být totiž poněkud odstrašující. Přitom je ale podle zkušeností těch, kteří nakonec za prací odjeli, potkat nové přátele mnohem jednodušší a rychlejší, než by kdokoli čekal.

Oslovili jsme ty, kteří se za prací do ciziny už odstěhovali, a výsledkem jsou tipy, kde a jak po přestěhování do zahraničí potkat nové známé. A kdo ví, třeba se čase ze známých stanou vaši nejlepší přátelé.

Nejste v tom sami

Zejména velké světové metropole jsou dnes více než kdy jindy plné expatů – tedy cizinců, kteří se na dané místo přestěhovali za prací. Nejste v tom tak sami – do měst jako je Londýn se každý den přestěhují stovky nových lidí, kteří zde nikoho neznají a stejně jako vy si budou hledat svůj okruh přátel. A díky technologiím už tak není těžké najít spřízněnou duši – stačí projít pár stránek či skupin na Facebooku a rychle najdete bary zaměřené na expaty či přímo večírky zaměřené na vzájemné seznamování lidí, kteří se před nedávnem přistěhovali.

A pokud se ještě necítíte jazykově úplně ve formě, nevadí – stejně tak například právě v Londýně fungují bary i akce určené výhradně pro českou komunitu expatů.

Podívejte se po lidech se stejnými zájmy

Říká se, že společný zájem spojuje jako nic jiného napříč kulturami – a je to tak. Jedním z nejjednodušších způsobů jak najít v cizím prostředí nové přátele a poznat komunitu, která vám bude blízká, je jednoduše pokračovat v tom, co jste rádi dělali i doma. Ať už se zapíšete na kurzy kreslení, začnete chodit na hodiny jógy, nebo se zapíšete do místní posilovny, můžete se spolehnout, že se snadno a přirozeně seznámíte s někým, s kým budete mít už od začátku společný zájem.

Nemusíte chodit daleko

Ačkoli to není pravidlem, zejména v anglosaských zemích je časté, že spolu kolegové v práci udržují přátelské a poměrně intenzivní vztahy i mimo pracovní dobu. Na rozdíl od českých pracovních kolektivů tak první týden v nové práci často dostanete pozvání na víkendový oběd či grilovačku, nebo minimálně na popracovní drink či pivo. Okruh přátel se vám tak se vstupem do zaměstnání v cizině často vybuduje velmi přirozeně sám a nemusíte se o to nějak urputně snažit.

Navíc, ve velkých metropolích je téměř jisté, že nebudete ve vaší práci jediným expatem. Ostatní cizinci tak budou sdílet vaší zkušenost a vědět, čím si procházíte, a proto vám minimálně v začátcích určitě pomohou. Stejně jako v jiných oblastech života v cizí zemi i tady platí – nic se nejí tak horké, jako se uvaří, a v praxi je vše o poznání jednodušší, než se zdá na první pohled.

[regbutton text=“Registrovat“]

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz