(Po-Pá: 9-15)

Pokud jste se již rozhodli, že pojedete do zahraničí na vlastní pěst, sehnali jste si ubytování a pořídili jste si zahraniční SIM kartu, je čas vyrazit hledat práci. Tento článek bude předpokládat, že Vaše úroveň angličtiny je na úrovni B1 – B2. Pokud je Vaše úroveň angličtiny nižší, nedoporučujeme hledat práci na vlastní pěst. Z našich zkušeností je úspěšnost velmi nízká a související ztráty relativně vysoké.

Primárně, vyšperkujte svůj životopis. Životopisům se bude věnovat příští část našeho seriálu. Jakmile dovedete svůj životopis k dokonalosti, je čas vrhnout se do práce.

job_abroad

Základní pravidlo: Neklaďte si žádné limity a buďte odvážní!

1) Je jasné, že vás ihned nepřijmou jako top manažera, ale proč nezkusit nějakou administrativu. Neklaďte si limity, neříkejte nic ve stylu: „Na tuhle práci nemám“ apod., zkuste zaměstnavatele nejprve kontaktovat a uvidíte, jak to dopadne, možná budete překvapení.

2) Buďte odvážní – E-maily nefungují! Pokud pošlete e-mailem 20 životopisů, nepočítejte s tím, že vám odepíšou více než 2 zaměstnavatelé a málokdy pozitivně. I v zahraničí je v současnosti vysoká nezaměstnanost a na jedno místo se hlásí desítky zájemců, jak cizinců, tak rodilých mluvčích. Vy se musíte odlišit od davu, abyste místo získali. Odlišit se můžete telefonátem nebo osobní návštěvou. To již chce trošku odvahu.

Mail -> Telefon -> Pohovor

Ideální scénář, pošlete e-mailem životopis s motivačním dopisem, ideálně v dopoledních hodinách. A po obědě ihned volejte, zeptejte se, jak se zaměstnavateli líbil váš životopis a mějte připravené scénáře pro případ, že vám zaměstnavatel již řekne, že životopis viděl a i pro případ, že vám řekne, že se k němu zatím nedostal. V prvním případě se snažte zaměstnavatele rozpovídat, aby Vám řekl svůj názor a pokuste se dostat na pohovor. Např. navrhněte, že v půl páté budete blízko, že se můžete rovnou stavit. Pokud zaměstnavatel Váš životopis ještě neviděl, navrhněte totéž. Zaměstnavatel má stejný cíl jako vy – on potřebuje schopného člověka a právě teď jste vy ten nejschopnější ze všech, co mu napsali.

Osobní návštěva s životopisem v ruce

Toto je opravdu pouze pro otrlé, ale výsledky jsou překvapující. Velmi funkční je tento postup v USA a Kanadě, kde jsou lidé více komunikativní než Evropané. Přijďte do podniku (restaurace, fastfood nebo i mezinárodní společnost), zeptejte se, kde je HR oddělení nebo ředitel pobočky, představte se, předejte životopis a počkejte, co vám manažer řekne. Své šance zvýšíte, pokud si předem přes internet zjistíte, koho podnik vlastně hledá, ale již jsem potkal „skokany“, kteří šli vyloženě naslepo a práci získali (hlavně v amerických restauracích).

Kde hledat

1) Internet – Bez debaty nejlepší médium. Pozice naleznete rychle, snadno a máte většinou i pokročilé možnosti filtrování – naleznete práce v blízkém okruhu svého bydliště. Nevýhodou je vysoká konkurence. Na pozice z internetu odepisují řádově desítky až stovky zájemců.

2) Přátelé a známí – Zaměstnavatelé dají přednost vám, kteří jste byli doporučeni člověkem, kterého zaměstnavatel zná a může se na něj spolehnout – předpokládá, že vy budete stejně schopný. Toto je ta nejsnadnější cesta do zaměstnání.

3) Sociální sítě – Toto médium je při hledání práce často podceňováno, což je škoda. V každém větším světovém městě se tvoří na Facebooku skupiny a stránky, které sdružují cizince, kteří ve městě již pracují / studují. Téměř v každém městě naleznete skupinu „Jobs in …“, “Work in…“ a můžete experimentovat i s národnostmi „Polish in…“, „Czech and Slovaks in…“ Na sociální sítě většinou zaměstnavatelé posílají pozice, které potřebují rychle naplnit. Dobrý nápad je propojit si sociální sítě s mobilním telefonem, abyste rychle odpovídali.

4) Místní tisk – Toto médium je vcelku na ústupu, většinou zde inzerují makléři, finanční poradci apod., ale občas lze nalézt i dobrou pozici.

5) Výlohy – Vcelku mě překvapilo, kolik obchodů a restaurací v Británii hledalo servírku / číšníka / kuchaře nebo prodavače. Když jsem si prošel obchodní centrum v Manchesteru, našel jsem 3 pozice během 30 minut. Samozřejmě, je to i o náhodě, na co narazíte, ale je vidět, že tento způsob je stále populární.

6) Odborné kruhy – Pokud již máte jméno ve svém oboru (jste například fotograf, programátor, bankovní analytik či vědec) a chcete vyrazit do zahraničí, využijte profesionální skupiny na internetu, sociální síť LinkedIn, networkingové akce, zašlete zaměstnavateli své portfolio apod. Zde je již situace velmi individuální v závislosti na vašem oboru.

Jakou práci můžu v zahraničí dělat?

Takovou, kterou byste našli v České republice. Je naivní myslet si, že naleznete v zahraničí práci, kterou nemůžete nalézt v ČR a ještě k tomu za lepší peníze. Praktičtější úvahou je hledat práci, kterou byste při maximální snaze našli v ČR, případně o trošku horší, vzhledem k tomu, že jste cizinec a vaše jazyková úroveň je nižší než úroveň rodilého mluvčího. Časem se samozřejmě vypracujete a budete moc změnit pozici tak, abyste se více přiblížili své specializaci.

Hledat první práci v zahraničí je vždy těžké. Musíte si zvyknout nejen na jinou mentalitu zaměstnavatelů a kolegů, ale samozřejmě hraje roli i nervozita při komunikaci se zaměstnavatelem. I pokud máte dobrou úroveň jazyka, může pro vás být užitečné, když první práci vám nalezne agentura a za nějaký čas, až se aklimatizujete, budete hledat práci jinou. A poněvadž již bude vaše angličtina i sebevědomí na mnohem vyšší úrovni, budete moci koukat mnohem výše.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz