(Po-Pá: 9-15)

Ocitnout se v jiné zemi, v cizím městě a v novém prostředí se někomu nemusí zdát vůbec snadné. A jak své počáteční období v Londýně hodnotí naše klientka Anna? Co vše jí pomohlo překonat počáteční nervozitu?

V tomto článku bych chtěla shrnout a zhodnotit své zážitky a dojmy z prvních dvou týdnů pobytu v Londýně.

Cesta do Londýna

Místo letadla jsem zvolila autobusovou dopravu. Příště bych se ale rozhodně přiklonila k letu, který je pohodlnější a mnohem kratší.

londyn_anna

Metrem za koordinátorkou Gabrielou

Hned po příjezdu jsem měla za úkol se sama dopravit metrem na Finchley Road. Naštěstí je londýnské metro přehledné, takže mi to nečinilo žádné velké potíže.

Pak trvalo asi půl hodiny, než jsme se našly s koordinátorkou Czech-usu Gabrielou, která už delší dobu v Londýně žije. Jelikož měla zrovna nějakou práci, tak mi nemohla jít naproti, ale já jsem se mezitím aspoň trochu aklimatizovala a pak mě vyzvedla její milá asistentka.

Vyřizování administrativy

Vyřizování NIN, bankovního účtu, nové SIM a tak dále bylo po dlouhé cestě trochu únavné, avšak oceňuji Gábinin milý, pozitivní přístup a ochotu pomoci – a taky hlavně ten sendvič, co nám koupila ☺.

Stejně tak děkuji i koordinátorce Tereze, která přiletěla v ten samý den.

Ubytování

Ubytování je skvělé ☺. Jednání v Bohemia ubytovací kanceláři proběhlo hladce, řidič mě dovezl až k domu a vše mi ukázal. Lepší spolubydlící jsem si snad ani nemohla přát – jsou neskutečně milí, nápomocní, kamarádští a tvoříme dobrou partu.

Hledání práce a dorozumívání v angličtině

Práci jsem našla snadno. Zdá se, že v Londýně je mnoho pracovních příležitostí.

Absolvovala jsem dva pohovory, po prvním se mi neozvali, zato v druhé práci si mě pozvali následující den na Trial shift neboli zkušební směnu. Tu jsem úspěšně zvládla a v tomto zaměstnání už zůstala.

Při rozhodování, zda sem na prázdniny odjedu, nebo ne, jsem dost váhala kvůli své horší mluvené angličtině.

Při obou pohovorech ale mluvila hlavně „druhá strana“ a já jsem občas jen něco dodala, nebo se zeptala na to, co mi nebylo jasné. Nabyla jsem dojmu, že získat tady práci vůbec není tak složité, jak jsem si představovala.

Podle dokumentů a interview guide jsem si doma předem připravila fráze, věty a odpovědi na nejčastěji kladené otázky, avšak nic z toho nakonec nebylo třeba.

anna_londyn

První plat na obzoru

Na své nové pracovní povinnosti jsem si už z větší části zvykla – jedná se o pozici číšník/barista/pizzař, tudíž si můžu zkusit různé činnosti a nenudím se ☺. Personál tvoří fajn tým, kam jsem, doufám, zapadla.

Smlouvu mám u sebe a v nejbližších dnech ji snad uzavřeme a já tak budu mít větší jistotu a vše potvrzené na papíře. Během příštího týdne bych měla dostat první plat.

Poznávání Londýna

Zatím jsem neměla moc čas a energii objevovat město a jeho krásy, doposud jsem si spíše zvykala. S pomocí spolubydlících jsem se naučila, jak se kam co nejrychleji a nejefektivněji dostat, kam chodit nakupovat, do jakého parku si jít odpočinout a další praktické věci.

Teprve až kompletně zajedu do kolejí zdejšího života, začnu více navštěvovat památky a typické turistické cíle. Už jsem však na jedné londýnské akci byla, a to na Wimbledonu – viděla jsem českou tenisovou špičku a náramně si den užila ☺. Těším se na další podobně úžasné zážitky.

Výhody Oyster karty

Závěrem si chci ještě pochválit Oyster kartu, protože cestování s ní je snadné a nemusím řešit kupování lístků před každou jízdou. Pro mě je to zvlášť výhodné, jelikož cestu do práce mám s dvěma přestupy a zabere mi skoro hodinu a bez “Oysterky” by se mi dost zkomplikovala.

Poděkování Czech-us týmu

Posledním odstavcem chci poděkovat Gábině, Tereze a celému týmu Czech-us, že mi dali tuto příležitost a že mi pomohli a stále pomáhají, i rádi poradí, kdykoliv potřebuji.

Především se mi líbil hned den po příjezdu uvítací sraz v českém podniku, kde jsem se poznala s ostatními “účastníky zájezdu” a sdělila si s nimi své prozatímní dojmy a zkušenosti.

Czech-us tým, milí spolubydlící i spolupracující, ti všichni mi pomohli, abych se tu co nejdříve cítila téměř jako doma a brzy ze mě spadla počáteční nervozita ☺.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Letní brigáda v prázdninové vesničce u Baltského moře

Brigáda v Čechách není pro tebe? Mezi nejkrásnější místa v Německu patří bezpochyby pobřeží Baltského moře. Právě tam se nachází… Více

Work and Study Ireland: Kombinuj studium a práci s předem zajištěným bydlením

Bojíš se finanční náročnosti vysokoškolského studia v Irsku? Naše odpověď: Work and Study Ireland! Jsme jediná agentura v Česku i… Více

Velké srovnání letních pracovních programů

Chceš zažít pracovní léto u moře, ale váháš, jestli si vybrat Španělsko, Řecko, nebo Kypr? Připravili jsme pro tebe přehlednou… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz