(Po-Pá: 9-15)

Dobrý den, jmenuji se Gabriela a jsem zástupkyní společnosti Travel Work and Study v Londýně, která je partnerem české agentury Czech-us.

Naši klienti přijíždí do bristké metropole za pracovními zkušenostmi, často s cílem zlepšení jejich úrovně mluveného projevu anglického jazyka. Naším cílem je, aby se jim podařilo nejen to, ale také aby se naučili žít sobestačně a rychle se osamostatnili. Účastníci zahraničních programů nabydou důležité zkušenosti do budoucího života nejen ze zaměstnání mimo domovinu, ale také si vybudují přátelské vztahy s lidmi z celého světa, a také se seznámí s novými kulturami a jejich návyky.

Do Londýna za námi přijíždí klienti ze všech koutů České a Slovenské republiky a do budoucna doufáme rozšířit řady účastníků našeho programu i o klienty z ostatních členských zemí EU. Setkávám se jak s odvážnými jednotlivci, tak i páry.

Ráda bych vám přiblížila jednotlivé lidské příběhy těch, kteří se je nebáli sdílet na našem blogu.

LondonLondonLondon

Příběh První – Olga (Rakovník)

Olga přicestovala do Londýna 23.11.2015 a momentálně pracuje jako barista v síti francouzských kaváren na známé mezinárodní vlakové stanici King’s Cross.

S Olgou jsme se dnes setkaly a já jsem ji pro vás vyzpovídala.

Olgo, prozraď nám co tě přivedlo do Londýna?

Londýn mě lákal už od malička, ale stejně tak i USA nebo Kanada, a tak jsem si řekla, že asi bude rozumější začít někde blíže k domovu a otestovat si, jestli jsem vůbec schopná se domluvit a fungovat v cizině.

A jaký je momentálně po třech měsících pobytu verdikt?

Určitě pozitivní, musím říct, že jsem spokojená, a že jsem udělala dobře, že jsem na ten můj rozjezd zvolila Anglii.

Londýn je úžasné město plné lidí, což může někdy být i trochu otravné, ale to se spíš týká městské hromadné dopravy, kde v tomto případě slovo HROMADNÉ nabývá velmi reálných rozměrů.

Každý den je jiný, plný nových zážitků a pokud jako já nemáte rádi stereotyp, tak se vám tady určitě bude líbit.

London

To ráda slyším, tak nám, Olgo, prozraď, co bylo pro tebe zatím největší prekážkou, kterou jsi musela překonat?

Asi největší překážkou bylo to, že jsem se musela adaptovat co se týče ubytování, protože jsem bylá zvyklá žít s rodiči a mít tak trochu o dost věcí postaráno. Jídlo, prádlo, účty, to vše bylo tak nějak automatické. Tady v Londýně se opravdu musíš osamostatnit a starat se sama o sebe.

Taky asi fakt, že jsem přijela sama, byl ze začátku trochu strašidelný, ale to se velmi rychle změnilo, protože lidi v Londýně jsou opravdu velmi přátelští.

Musím se přiznat, že jsem očekávala jinou odpoveď a mile jsi mě překvapila. Čekala jsem něco ve smyslu, že jazyková bariéra byla veliká, že ses bála hledání práce až na místě a pracovních pohovorů…?

Samozřejmě tyhle věci mě také děsily, ale bylo to nakonec vcelku fajn, rychle jsem se jazykově přizpůsobila a díky pomoci agentury jsem nouzi o pracovni pohovory neměla, vlastně jsem začala pracovat hned pár dní po mém příjezdu.
Řekni nám, Olgo, něco o své práci:)

Pracuji momentálně v síti známých francouzských kaváren, kde pracuji jako barista, což znamená, že připravuji kávu a jiné nápoje pro zákazníky. Občas jsem také na retailu, kde prodávám pečivo, zákusky, sendviče atd. Práce to není vůbec těžká, rychle jsem se ji naučila, navíc mi hned na začátku dali trénink, takže i pokud člověk nemá předešlé zkušenosti, tak ho vše nutné v práci naučí dá se říct za pochodu.

Pracuji na směny: ranní/odpolední a dělám okolo 35 hodin týdně. Ranní směny jsou náročnější, protože musím začínat ve 4.30, to znamená, že z domu vyjíždím po třetí hodině ráno. Ranní směna ale uběhne rychle a končím většinou v 11 hodin, a pak mám pak celý den volno. Odpolední směna začíná ve 14 hodin a končím ve 23. Moc se mi tu líbí, protože tady pracují lidé z celého světa, a tým je opravdu fajn.

Zní to docela náročně a ne každý by byl ochotný a schopný vstávat takhle brzy, ale mně to vyhovuje, už jsem si zvykla.

London - Olga

Olgo, práce v této kavárně je tvojí první zkušeností v Londýně?

Nene, hned po mém příjezdu jsem úspešně prošla pohovorem na práci v jednom hotelu jako Catering Waitress, což je vlastně servírka. Tam se mi také líbilo, ale bohužel měli jen málo volných směn, a já jsem si chtěla i něco našetřit do budoucna, tak jsem chtěla pracovat více hodin. Výhodou je, že si do toho hotelu můžu stále chodit přivydělávat i teď, když už mám novou práci, pokud chci dělat více hodin. Dodává mi to i tak trochu jistotu, že mám zadní vrátka, kdyby se mi v nové práci nedařilo, nebo kdyby mě třeba už nepotřebovali.

Myslíš si, že je těžké si najít nebo udržet práci v Londýně?

Najít si práci v Londýně určitě není úplně jednoduché, je tu velká konkurence a také spoustu míst, kde zaměstnají jen na dobré slovo, a pak můžete mít problém. Také není úplně dobré jezdit bez znalosti angličtiny. Několik lidí mi říkalo, že s tím mají špatné zkušenosti, proto jsem radši volila cestu s agenturou, která se o mě postarala a pomohla mi najít seriózní zaměstnavatele, a díky tomu jsem se vyhnula dlouhému hledání. Ani bych vlastně nevěděla, kde začít hledat, Londýn je obrovský!

Olgo, děkuji za tvé názory a odpovědi, ještě mi nakonec prozraď alespoň 3 zajímavá místa zde v Londýně, která jsi navštívila, která tě nadchla a proč?

Určitě, za mě bude na prvním místě Camden Town Market.

Tento úžasný trh mě uchvátil v mnoha směrech; výborné jídlo ze všech koutů světa, které před vámi čerstvě připravují, nekonečná tržnice, kde si opravdu každý přijde na své a taky báječný noční život plný zajímavých barů a hospůdek.

Na druhém místě je asi centrum a jeho památky, turistické destinace, historické jádro města, Buckingham Palace, Hyde Park, nesčetná muzea a samozřejmě řeka Temže.

Na třetím místě bude asi momentálně stanice King’s Cross a její okolí, kde mimo kulturního vyžití ve formě obchodů a kaváren najdete i trošku té filmové historie. Platforma 9 a 3/4 známá z filmu o Harry Potterovi podle knih od J.K.Rowling, a obchod se suvenýry z těchto úžasných filmů určitě stojí za to navštívit…

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Letní brigáda v prázdninové vesničce u Baltského moře

Brigáda v Čechách není pro tebe? Mezi nejkrásnější místa v Německu patří bezpochyby pobřeží Baltského moře. Právě tam se nachází… Více

Work and Study Ireland: Kombinuj studium a práci s předem zajištěným bydlením

Bojíš se finanční náročnosti vysokoškolského studia v Irsku? Naše odpověď: Work and Study Ireland! Jsme jediná agentura v Česku i… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz