(Po-Pá: 9-15)

Nebude pro tebe asi překvapením zjištění, že život v Kanadě bude o něco dražší, než ten u nás. S jakými náklady teda počítat? Kolik zaplatím ve Vancouveru za bochník chleba? Zvládnu finančně utáhnout život v Kanadě a přitom chodit do školy?

Tenhle článek by mohl být odpovědí na tvoje otázky.

Sepsala nám ho Verča, která ve Vancouveru aktuálně studuje Sales & Marketing na škole ILAC.

Verča ve Vancouveru

Někde musíš bydlet.

Začneme hned s největším výdajem, který na tebe v Kanadě čeká a tím je nájem.

Cena podnájmů pokojů se pohybuje od 800CAD do cca 1500CAD. Je třeba se připravit na to, že s největší pravděpodobností budeš byt sdílet s dalšími spolubydlícími. Podle toho se také odvíjí cena bydlení.

Největší zájem je o byty v downtown, ty jsou taky cenově dost přepálené. Není už žádným překvapením, že lidé jsou schopni pronajmout v podstatě zasklený balkon 2,5m na 2,5m a říct si za to 1000CAD měsíčně 😀 … ale jste přece v centru, že? A ano, zájemci se vždy najdou…

Nicméně neztrácej naději, dostupnější bydlení se dá vždy najít v East nebo South Vancouveru, Burnaby nebo New Westminster. Já osobně bydlím na 49ave East, mám pouze jednu spolubydlící a platím 800CAD, je to trochu dál od cetra, ale se skytrain se to dá zvládnout 🙂

Taky vím o spoustě lidí, kteří si našli bydlení v downtown a platí za pokoj cca 1200CAD, takže se vyplatí hledat. Bydlení se dá najít na různých FB skupinách nebo Kijiji webu.

Další možností je využít homestay u rodiny po příletu třeba na pár týdnů na rozkoukání po městě. College Ilac nabízí pro své studenty dvě možností – homestay nebo residenci. Ceny za HS se pohybují okolo 250CAD za týden, nicméně je v tom i jídlo, o které se nemusíš starat. U rezidencí je cena od 275CAD za sdílený pokoj, za samostatný pokoj je to 375CAD za týden. Cena je vyšší, proto bych tuto možnost využila na prvních pár týdnů a poté se přesunula do privátu.

Vancouver byty

Taky něco musíš jíst.

Druhým největším výdajem je určitě jídlo.

Odhadnout kolik zde utratíš za jídlo je téměř nemožné, proto dám níže seznam pár potravin a jejich ceny, aby sis udělal(a) představu.

PotravinaCena v CADCena v Kč*
Vajíčka6.99 CAD131 Kč
Máslo6.99 CAD131 Kč
Bílý jogurt 750g7.29 CAD136 Kč
Kuřecí prsa 830g20.11 CAD376 Kč
Chleba4.99 CAD94 Kč
Pomerančový džus 2.6L7.29 CAD136 Kč

*kurz k září 2022

Pokud nechceš utrácet velké sumy za jídlo, tak určitě doporučuji si vařit doma. Chodit na jídlo ven se může dost prodražit, ostatně jako téměř všude na světě.

Ve Vancouveru určitě doporučuju nakupovat zeleninu a ovoce v tzv. local markets jako Persia food.

Další tip je mít zákaznickou kartu do Costco store, něco jako naše Makro. Vše se zde prodává ve velkém za velmi nízké ceny. Nicméně je lepší mít auto, protože všechno koupíte jen po kartonech.

Pokud auto nemáš a do obchodu jezdíš MHD, tak on budget je No Frills, je to řetězec supermarketů, které jsou po celém Vanu. Za málo peněz zde nakoupíš vše od čerstvé zeleniny/ovoce až po mražené hotovky, které se v mrazáku studenta vždy hodí 🙂

Ceny potravin v Kanadě

V restauracích a barech vyhledávej časté happy hour akce. Např. v Earls, Cactus a Joey cca 3PM to 5PM. Ceny drinků se pohybují od 6CAD za pivo nebo sklenku vína. Happy hour se vztahuje i na jídlo.

Ale něco si tu vyděláš.

Teď ta příjemnější část, konečně se dostáváme k tvému potenciálnímu výdělku.

Minimální mzda je momentálně v Britské Kolumbii 15.75CAD za hodinu. Pokud dostaneš práci v hospitality tedy jako číšník/servírka, barman, barista, food runner nebo třeba i jako pomocná síla v kuchyni, tak k hodinové mzdě dostaneš i tips a ty se zde opravdu hodí. Jako student můžeš v Kanadě pracovat 20hod. týdně*, takže cokoliv navíc v podobě tipů může dost pomoci.

*Edit: Pozor, novinka! Během školy máš aktuálně nárok na práci neomezeně.

Paycheque zde dostáváš každé dva týdny a ideálně jeden z nich by měl pokrýt náklady na nájem plus jídlo a ten druhý je na zábavu nebo savings.

U jiných pozic ať už recepční nebo v officu jsou nástupní platy cca od 20CAD na hodinu.

Výhodou můžou být benefity v podobě dental care nebo extended health care.

Pro představu ti přiblížím mé příjmy a výdaje za měsíc.

Výdajev CADv Kč*
Nájem- 800 CAD- 14 924 Kč
Potraviny- 330 CAD- 6 156 Kč
Restarurace/kafe-120 CAD- 2 239 Kč
MHD-102 CAD- 1 903 Kč
Nákupy- 90 CAD- 1 679 Kč
Výlety-160 CAD- 2 985 Kč

Příjmyv CADv Kč*
Práce+ 2 200 CAD+ 41 039 Kč

*kurz k září 2022

Za měsíc jsem tedy v plusu cca 600 CAD (11 193 Kč)

Samozřejmě pokaždé mám trochu jiný počet hodin, nebo mé útraty jsou větší/menší, takže je třeba to brát jen jako příklad.

Vancouver určitě nepatří mezi nejlevnější destinace a je třeba počítat s tím, že na začátku pobytu je třeba mít zálohu na českém účtu vzhledem k tomu, že se stěhováním je spojena spousta výdajů.

Nicméně potom, co začnete pracovat a první paycheque příjde už za tři týdny, tak je člověk schopen velmi rychle vyžít a zárověň i něco ušetřit na výlety.

Věřte, že každá utracená koruna tady za to stojí!

Verča

Studenti ve Vancouveru

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Netradiční studium a kvalitní praxe. To nabízí Whistler Adventure School v Kanadě

Už se nechceš vracet do školy, která tě nebaví a ztrácet čas studiem oboru, který ti vůbec nic neříká? Chceš… Více

8 věcí, které byste měli vědět, když si chcete koupit v Kanadě auto

Většina cestovatelů, co se chystá do Kanady na delší období, v jisté fázi nebo možná hned na začátku své cesty… Více

Free movers program: cesta k financování studia v Kanadě

Finance. To je první věc, nad kterou přemýšlí každý, kdo začne uvažovat o studiu kdekoliv v Severní Americe. Existují ale… Více

Terka o studiu ve Vancouveru: Atmosféru mesta som si ihneď zamilovala

Ahojte, ja som Terka a aktuálne mám za sebou prvý mesiac vo Vancouvri. Rozhodla som sa pre program Work and… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz