(Po-Pá: 9-15)

Z toho, jak se zachoval stát, zaměstnavatel a místní komunity tady v Bannfu, nám ještě teď zůstává rozum stát

Banff je turistický městečko, a tak s uzavřením hranic přišly tisíce lidí okamžitě o práci včetně nás. V tu chvíli se nám začalo honit hlavou, jestli jet domů a nebo ještě chvíli počkat, jak se celá situace vyvrbí. No a popravdě? Ještěže jsme zůstali!

Královský peníze za to, že jsme doma

Jak už jsem psal, tak s odjezdem turistů byly naše hotely okamžitě uzavřeny a my přišli o práci. Kanadská vláda celkem okamžitě vyhlásila podporu pro všechny, kteří budou splňovat určité podmínky. My jsme naštěstí podmínky hned splňovali, ale byly spousty takových, který na podporu bohužel nedosáhli. Není ani třeba vypisovat, co za podmínky bylo potřeba splnit, protože hned na to se ozval premiér Kanady s prohlášením, že udělá všechno pro to, aby na podporu měli nárok úplně všichni, co následkem Covidu přišli o práci.

Narazili jsme tady na jeden pár z Česka, který přijel doslova v tu nejhorší možnou chvíli a po jednom odpracovaném dnu jim uzavřeli hotel a dostali dočasný vyhazov, tak jako my. No a věřte nebo ne, ale i ti nakonec podporu získali! Nejlepší na tom všem je, že původně jsme měli dostávat měsíčně 55% platu z našich nejlepších odpracovaných týdnů, ale to bylo po chvíli pozměněno na podporu 2000 CAD měsíčně po dobu až čtyř měsíců skoro pro každého, kdo si o ní požádá. Ve výsledku teda máme královský peníze za to, že jsme doma a jen čekáme na znovuotevření našich hotelů, což nám pořád přijde naprosto neuvěřitelný..

Podpora od zaměstnavatele

Stejně tak nás podržel i náš zaměstnavatel. V první řadě nás pomocí emailu neustále informuje o všech nových skutečnostech, které se týkají nynější situace. Nejdůležitější pro nás bylo ale to, že nás nechal přečkat celou situaci v našem ubytování, což může někdo brát jako samozřejmost, ale třeba v lyžařských střediscích všechny vyhodili jak z práce, tak bohužel i z ubytování. Něco takového by pro nás dost pravděpodobně znamenalo sbalení kufrů a předčasnou cestu domů. Po tomhle gestu jsme už teda ani nečekali další překvapení, ale to i přesto po pár dnech přišlo! Bylo nám oznámeno, že nám všem ve společnosti zlevní ubytování z 13$/osoba denně na pouhý 3$. Tohle Banff Lodging Company nikdy nezapomeneme a jsme za to opravdu vděčný!

Potraviny až ke dveřím

Aby toho nebylo málo, tak pod záštitou společnosti vznikla skupina What’s For Dinner, u který si můžeme za 20$ objednat každý týden balík potravin, ze kterých si uvaříme jídlo na celý týden. Nemusíme se ani starat o to, co z toho vlastně uvaříme, protože je k balíčku přibalen letáček s recepty. Potraviny nám k tomu všemu doručí přímo před dveře, takže ani nemusíme do krámu. Nemá to chybu!

Navíc třeba komunita Food Rescue, která by to teď mohla s klidem zabalit, tak ta udělala speciální opatření a pořád pomáhá. Tahle komunita přebírá z místních supermarketů potraviny procházející expirací, který jsou ale ještě v pořádku a za minimální poplatek 3-5$ vám naplní 3x týdně plnou tašku jídlem od pečiva až po zeleninu, ovoce a tak dále. V podstatě si každé pondělí, středu nebo pátek vyčkáte krátkou frontu, přihodíte pár dolarů do kasičky, vezmete předpřipravenou tašku a jde se domů. Je to naprosto skvělá věc a navíc si díky ní odneseme potraviny v několikanásobné hodnotě, než jsme původně zaplatili.

Distance about the length of a hockey stick

Ať už jste na procházce v přírodě, jdete po ulici nebo jste na poště, všichni se tu řídí selským rozumem a dodržují sociální distanc 2 metrů, neboli po kanadsku distanc hokejky nebo taky lyžařské hůlky (ano, opravdu je to tady tak značeno na cedulích 😀 ) a celkově na nás tady dýchá stejně uvolněná atmosféra, jakou jsme tu pociťovali po celý rok pobytu. Nošení roušek tady nakázáno nebylo, ale kanadská vláda si podle nás se situací poradila výtečně a během příštích týdnů by se vše mělo začít vracet do normálu.

Sečteno a podtrženo

Kanadská solidarita nám znovu vytřela zrak a i když máme spousty volného času, chodíme na procházky a užíváme si místní přírody, tak paradoxně zvládáme našetřit i mnohem víc peněz, než před celou situací s Covidem-19.

Kanada nás hned od začátku ohromila, ale teď nás i jako cizince ještě podpořila a na to nikdy nezapomeneme!

Matěj a Natka

@best_travel_buddies

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Co si zabalit na rok do Kanady?

Všichni před odletem do Kanady řešíme víza, práci, jak se dostat do Kanady, kde budu bydlet, co budu dělat a… Více

Letní brigáda v prázdninové vesničce u Baltského moře

Brigáda v Čechách není pro tebe? Mezi nejkrásnější místa v Německu patří bezpochyby pobřeží Baltského moře. Právě tam se nachází… Více

Work and Study Ireland: Kombinuj studium a práci s předem zajištěným bydlením

Bojíš se finanční náročnosti vysokoškolského studia v Irsku? Naše odpověď: Work and Study Ireland! Jsme jediná agentura v Česku i… Více

Do Kanady s agenturou vs. na vlastní pěst

Opravdu si myslíš, že vyrazit do Kanady s agenturou je zbytečně drahá záležitost? 🤔 Co když ti řeknu, že naopak… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz