(Po-Pá: 9-15)

Vzhledem k aktuální, trošku vypjaté situaci, jsme se rozhodli napsat krátké vyjádření za náš Kanada tým a možná vás i trošku uklidnit 🙂

Nebojte se na konci stránky kliknout pro nezávaznou registraci, ať vás můžeme průběžně informovat o aktuálním dění a můžete odletět hned, jak to bude možné.

Samozřejmě ani my v agentuře nemáme růžové brýle a snažíme se vše vidět tak, jak to doopravdy je. Denně jsme v kontaktu s našimi partnery, zaměstnavateli, kolegy, ambasádou a především našimi klienty. Vyhledáváme si informace na oficiálních webech kanadské vlády, radíme se, plánujeme. Na tuto situaci nebyl nikdo z nás připravený, ale snažíme se s tím vypořádat jak nejlépe umíme a věříme, že vše zlé je pro něco dobré. WE CAN DO IT!

Zřejmě si teď všichni kladete spoustu otázek, na které ne vždy nacházíte odpověď. Každý den nová nařízení, zákazy a omezení nám to neusnadňují, ale sepsali jsme alespoň pár nejdůležitějších informací pro vás, co se chystáte do Kanady v blízké době.

Uzavření kanadských hranic

Od 18.3. jsou uzavřeny kanadské hranice. Zákaz by měl trvat jeden měsíc, ale to se může samozřejmě velmi rychle změnit. S velkou pravděpodobností bude nařízení prodlouženo.

Losování víz Working Holiday

Rozesílání Invitations to Apply v kategorii IEC (International Experience Canada) bylo pozastaveno. Do této kategorie spadají víza Working Holiday, Young Professional, RO, Co-op. Zatím nevíme, jak dlouho toto nařízení potrvá. Nicméně doporučujeme si i nadále pravidelně kontrolovat CIC účet.
Toto se netýká těch, co mají aplikaci odeslanou, zaplacenou a poskytli biometrické údaje. Schvalování víz se může vzhledem k přetížení systému prodloužit, ale proces by neměl být pozastaven.

Poskytnutí biometrických údajů

Máte odeslanou žádost, ale nestihli jste zajet do VAC a poskytnout biometrické údaje? Kanadská vláda vám automaticky prodlouží deadline o dalších 90 dnů.

Prodloužení platnosti POE letteru

Spousta lidí nechala aktivaci víz na “poslední chvíli” a teď má obavy, že nestihne víza aktivovat včas. V případě, že jste s námi v programu, napište nám! Řekneme vám, jak o prodloužení zažádat 🙂

Pracovní příležitosti v Kanadě

V Kanadě se aktuálně zavírají některé obchody, restaurace, ski areály, hotely apod. Nikdo v této chvíli neví, jak bude situace vypadat za měsíc nebo za 2. My i naši zaměstnavatelé z horských resortů samozřejmě doufáme, že letní sezona nebude ohrožena, ale termíny nástupu do práce pro ty, co už mají práci domluvenou budeme domlouvat/posouvat operativně podle situace.

Pokud jedete do města za studium, je to obdobné. Věříme však, že ne na dlouho.

Naši milí klienti neklesají na mysli ani v těchto “krušných časech” a takto si užívají svoje pracovní prázdniny v Banffu 🙂

A jak je to se studiem?

Podle zatím nám dostupných informací Kanada zatím neoznámila přesné datum, kdy své hranice znovu otevře, prozatím vše vypadá min. na jeden měsíc – budeme doufat. Studenti, kteří míří do země javorového listu budou pod status tzv. Essential Travel a do Kanady by se měli bez problému dostat. Otázkou v tuto chvíli je, jak se k tomu postaví naše vláda.

Momentální doporučení pro všechny studenty, kteří jsou již v Kanadě je, aby zůstali pár týdnů doma a je pro ně připravena online výuka.

Celková opatření v Kanadě nejsou založena na strachu, ale spíše odpovědnosti vůči všem studentům a pracujícím aby se celá situace co nejdříve vyřešila.

Jak všichni víme, Kanada je jedním z nejbezpečnějších míst na světě, s vynikajícím systémem zdravotní péče.

Vyjímka pro studium, jak to tedy bude

Zahraniční studenti budou osvobozeni od kanadského zákazu cestování, pokud budou mít platné povolení ke studiu. Jde o výjimku, kterou kanadská vláda uděluje všem mezinárodním studentům.

Školy jsou připraveny maximálně nově příchozím studentům pomoci s orientaci, ubytováním a vším dalším, co je nutné pro start v nové zemi. Některým studentům bude doporučená 14 denní karanténa.

Pokud tedy zvažujete studium v Kanadě, určitě můžete nyní v klidu vybírat vhodný obor. Věříme, že než nastoupíte, celá situace se uklidní. Není se tedy čeho obávat. Pokud patříte mezi studenty, kterým se cesta do Kanady blíží, tak momentálně záleží, kdy se u nás otevřou hranice. Situaci sledujeme a budeme vám podávat aktuální informace.

A co na závěr ..

My jsme všichni moc rádi, že kanadská vláda k celé situaci přistupuje pozitivně a že podporuje mladé “pracanty” a mezinárodní studenty, kteří přicházejí z různých koutů světa zažít své “kanadské dobrodružství”.

V Czech-us jsme přesvědčeni, že tato krize nás posune kupředu a nezapomínejte, že Kanada za trochu tý trpělivosti stojí 🙂

Adriana, Magdalena, Jarda za Czech-us team

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Co si zabalit na rok do Kanady?

Všichni před odletem do Kanady řešíme víza, práci, jak se dostat do Kanady, kde budu bydlet, co budu dělat a… Více

Do Kanady s agenturou vs. na vlastní pěst

Opravdu si myslíš, že vyrazit do Kanady s agenturou je zbytečně drahá záležitost? 🤔 Co když ti řeknu, že naopak… Více

Jak na daně v Kanadě

Buďme upřímní. Daně nejsou to nejzajímavější téma, které chceš o Kanadě číst. Je ale dobré mít ve financích alespoň trochu… Více

Banff vs. Jasper: Srovnání oblíbených kanadských lokalit

Pokud se rozhodneš o práci v kanadských horách, asi se budeš ptát, které místo bude pro tebe to pravé. Sepsali… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz