(Po-Pá: 9-15)

Jak si vybrat nejen pozici ale i místo, kde strávit 3 měsíce v USA? Je to docela těžké, každé místo má svá pro a proti a není dobré si pozici vybírat jen podle hodinové sazby. Jak ale na to? Vyzvali jsme několik našich studentů, kteří s námi jezdí na Work and Travel opakovaně a na různá místa, aby je porovnali. Často jsou to diametrálně odlišná místa i typ práce, a to, že se někomu libí to a druhému ono, je hodně individuální záležitostí. Ale přesto se můžete nechat inspirovat, případně podle zkušeností našich studentů popřemýšlet, kde zrovna vy chcete strávit své léto v USA. První srovnání nám poslala Edita, která byla ve Wellfleet, Cape Cod, MA a Seaside Hights, NJ, a Hana, která strávila jedno léto v Ocean City, MD a druhé v Skagway, AK.

Mapa srovnání

Seaside Heights a Cape Cod by Edita

Asi na začátek bych chtěla říct, že Cape Cod a Seaside Heights mají jednu společnou věc a tou je, že jsou to prázdninové destinace. To znamená, že vše je o dost dražší, v létě je tam hodně lidí a na zimu jsou obě města hodně prázdná. Kvůli tomu přímo v Seaside ani třeba ve Wellfleetu (ale v Hyanissu ano!) nemůžete čekat velká nákupní střediska, kina, a tak dále… Všechno ale je v dojezdové vzdálenosti někde ve městech okolo. Ideální ale je, když můžete dojíždět autem. Místní hromadná doprava je totiž trochu problematická – sice funguje, ale nejezdí vždy na čas a cestu, kterou autem zvládnete za 10-15 minut, jedete autobusem klidně hodinu.

Cape Cod Beach

Kdybych měla obě destinace porovnat, asi bych řekla, že Masachussets a Cape Cod jsou rozhodně dražší, co se týče nájmů, jídla, klubů i hromadné dopravy. Na druhou stranu i platy jsou vyšší, takže se to lehce vykompenzuje. Pro mě osobně byl největší rozdíl a šok asi v tom, jak odlišná obě města byla. Wellfleet je snad to nejkrásnější město, které jsem kdy viděla, plus všude na Capu je přístup na obrovské pláže, kde skoro nikdo není a v oceánu vám tam plavou všude tuleni (sem tam asi i žralok 😀 ). Všichni místní jsou zlatí, chtějí vám pomoct a celkově místní atmosféra je super. Oproti tomu Seaside je takové malé ušmudlané město, které žije jenom boardwalkem, na kterém se vás snaží všichni okrást. Ve městě krom pár klubů a jednoho drahého obchodu s jídlem nic nebylo. Každopádně autobusem se člověk mohl dostat hned vedle do Tom’s river, kde byl jak Walmart tak třeba Mall. Seaside bylo dobré v tom, že bylo kousek od New Yorku, Filadelfie, nebo třeba Washingtonu, takže na výlety ideální.

Největší výhodou Seaside byli ale studenti. Když to srovnám s loňským rokem, kdy jsme se bavily jen s pár holkama z Ukrajiny, letos to bylo úplně o něčem jiném. Díky tomuto létu mám kamarády skoro všude po Evropě, pracovali jsme všichni spolu x hodin celé léto a navíc jsme spolu pak trávili čas (pařili 🙂 ) i po práci. Díky tomu teď můžu cestovat skoro kamkoliv po Evropě a všude mám někoho, u koho můžu zůstat a kdo mě provede po okolí.

Seaside Heights

Takže kdybych to měla shrnout, řekla bych, že Cape Cod je rozhodně to nejhezčí místo, kam můžete jet a docela slušně si vydělat, na druhou stranu Seaside je místo, kde rozhodně potkáte partu skvělých lidí a máte možnost cestovat do okolí.

Ocean City, MD a Skagway, AK by Hana

V první řadě bych chtěla říct, že tyto dvě lokality jsou velice odlišné, jediné, co mají společné je asi to, že obě místa jsou turisticky založená především v létě, v sezoně. Jak Ocean City, tak Skagway jsou v létě přeplněné lidmi, ale v zimě většina obchodů zavírá. Jinak jsou ale OC a Skagway jsou naprosto odlišná místa pro život.

Ocean City

Ocean City je dovolenkové místo, které je přeplněné lidmi, a to jak samotnými Američany, tak studenty z celého světa. O kamarády a párty tady mít nouzi nebudete. Je to poměrně velké město, kde najdete vše, co potřebujete – od Walmartu, přes bary a restaurace, až po zábavní parky, mini golf, bowling apod. Navíc Ocean City leží u oceánu, takže volný čas můžete trávit i na pláži, což je super pro lidi, co mají rádi teplo a koupání a opalování. Ubytování se hledá snadno a jeho cena se pohybuje kolem 100 dolarů za týden, což není nejlevnější, ale ani nejdražší. Second job se hledá lehce, především na boardwalku je spousta obchodů, restaurací a barů, kde se můžete poptat. Já si našla second job během pár dní. Ocean City je především pro mladé akční lidi, kteří mají rádi párty a užívání si života naplno. Co je také super na OC, je lokalita, protože se dají pořádat různé výlety po okolí. Ve svém volnu můžete zajet do Philadelphie, Washingtonu DC, NYC, k Niagárám atp., což považuji za velkou výhodu.

Oproti tomu Aljaška je něco úplně jiného. Skagway je malé městečko, které se skládá asi ze 4 ulic. Město v sezoně žije jen z turismu a z výletních lodí, které jezdí do Skagway každý den. Práce je tu hodně, pracuje se většinou celé dny a jeden den v týdnu je volno. Ve volném čase se dá jít na túry nebo si můžete zaplatit různé výlety do okolí, jako do Kanady, což je super. Kromě tohoto, se tu nic moc dělat nedá, ale ta příroda kolem vám to vše vynahradí. Já second job nepotřebovala, protože jsem měla dost hodin v mé práci, ale myslím, že by nebylo těžké najít. Co rozhodně můžu říct, i přesto, že je Skagway tak malé město, tak má ty nejvstřícnější a nejmilejší lidi, jaké jsem kdy poznala. Ale pozor na jednu věc – náklady na život tu jsou vysoké v porovnání s ostatními státy USA. Především jídlo tu vyjde tak dvakrát dráž než normálně v jiných státech.

Aljaška

Na závěr bych dodala, že obě lokality jsou super pro strávení a užití léta. Při rozhodování jde především o to, jaké má člověk priority a co rád dělá. Pokud to jsou párty, pití s kamarády, užívání si na pláží a sluníčka, tak rozhodně OC je skvělá volba. Oproti tomu, pokud má člověk rád klid, menší města, objevování neznámého, túry a přírodu, tak Aljaška je TOP.

A kam byste rádi vyrazili vy? Podívejte se na kompletní nabídku míst a pozic po celých státech do našeho katalogu.

Prohlédnout katalog pozic

Tagy článku: #usa#work and travel

Kategorie: Work and Travel

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Pohovor se zaměstnavatelem z USA a proč se není vůbec čeho bát

Je to tady. Pohovor v angličtině se blíží. Už se ti o tom dokonce i zdá a přemýšlíš, že těsně… Více

Plavčíkem v USA téměř zadarmo? To je možné u Signature Pool Management

Léto, Amerika a zážitky, na které budeš s úsměvem vzpomínat celý život. Tak by se dal popsat program Work and… Více

10 důvodů, proč pracovat jako plavčík v Americe

Jako plavčík můžeš v USA pracovat v rámci programu Work and Travel USA. Pro udělení tohoto druhu víz musíš být… Více

Americký sen, který se málem neuskutečnil

Byl podzim roku 2019 a já přemýšlela, kam se vydat. Měla jsem za sebou pracovní zkušenosti z Anglie a Holandska,… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz