(Po-Pá: 9-15)

Nikola přemýšlela již dlouho o tom, že by vyjela na nějaký jazykový kurz do zahraničí. Nakonec se odhodlala a vybrala si Kanadu, kam se prostřednictvím agentury Czech-us vydala. Zajímají Tě její první dojmy a zkušenosti s bydlením u hostitelské rodiny? Chceš se dozvědět, jak to funguje na ILACu? A co vše vlastně Toronto nabízí?

toronto

Ahoj!

Přemýšlíš, jestli někam vycestovat na jazykový kurz? Napadla Tě Kanada, ale váháš, zda to není až příliš velký krok kvůli vzdálenosti nebo časovému posunu? Říkáš si, že nevíš, jestli to zvládneš? Bojíš se, že tam na vše budeš sám/sama a bez kamarádů?

Stejné obavy jsem měla i já, když jsem poprvé začala uvažovat nad tím, že bych vyjela na nějaký kurz za angličtinou. Popravdě jsem nad tím přemýšlela již několik let zpátky. Každé léto. Nikdy předtím jsem však neměla dostatečnou odvahu k tomu, abych ten krok doopravdy udělala a odjela.

V tuhle chvíli si ale říkám, že jsem měla. Už dávno! Protože to bylo skvělý! Já konkrétně jsem se vydala do Toronta a neměnila bych ☺.

A teď už k tomu, jak to vypadalo a co vše mi to dalo.

Kanada mě přijala tak rychle, že se mi nakonec ani nechtělo domů

Zajištění kurzu v Čechách

Myslím, že je vždy rozhodně lepší obrátit se na společnost, která má s tímto zkušenosti. Já jsem se rozhodla pro spolupráci s agenturou Czech-us a měla jsem pocit, že je to pro ně naprostá hračka.

Můžeš dokonce přijít i se zcela nekonkrétní představou a po schůzce s jejich koordinátory odejdeš s tím, že už vlastně víš, kam bys chtěl/a jet.

Jediné, co je potřeba, aby sis zařídil/a sám/sama, jsou letenky a pojištění, což je opravdu snadné.

Nemusíš se tedy bát, že by to bylo náročné, že bys v Kanadě musel/a hledat ubytování, domlouvat se se školou nebo něco podobného. Czech-us pro Tebe tohle vše udělá. – Rozhodně bych po své zkušenosti neměnila, a kdybych jela znova, vybrala bych si stejně ☺.

Příjezd do Kanady

Příjezd do neznáma byl můj největší strašák. – Někam jedeš a nevíš, co čekat. Jak to tam vypadá, kde vlastně budeš bydlet, jak se tam dostaneš. Spoustu nejistoty, která ale po pár chvílích zmizí ☺.

Bydlela jsem u hostitelské rodiny. Jakmile jsem dorazila, byli neskutečně milí, popovídali jsme si, pomohli mi s kufrem a pak jsem už byla o něco klidnější.

Jak to funguje na ILACu

Než začne výuka (každé pondělí), je pro nové studenty ve škole schůzka. Dozvíš se veškeré zásadní informace a píše se rozřazovací test.

Na ILACu se vyučuje angličtina v 17 různých úrovních – nemusíš se tedy vůbec bát, že by to pro Tebe bylo moc těžké, anebo naopak moc lehké.

A co je super? Během kurzu lze úroveň bez problému změnit, pokud Ti z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje.

Vyučování ve škole

Průběh hodin se naprosto liší od toho, na co jsme zvyklí při výuce angličtiny na našich školách. Každý den je velká část určená pro konverzaci nebo debaty na různá témata. Nejenže si rozšíříš slovní zásobu, ale také máš nesčetně příležitostí si povídat, což nám tady většinou velice chybí.

Ve třídě potkáš lidi z celého světa. – To byl pro mě jeden z největších benefitů, protože je skvělé zjistit, jak fungují jiné kultury, jaké mají zvyky, co je pro ně běžné, a co není. Dokonce i z hlediska posunu v angličtině to považuji za plus, jelikož si zvykneš poslouchat a porozumět několika velice rozdílným přízvukům ☺.

Škola probíhá každý den od pondělí do pátku a musím přiznat, že jsem tam chodila s radostí.

kamaradi

Nová přátelství

Netrvalo to dlouho a už jsem měla kamarády. – Jde to o to rychleji, když s Tebou do třídy přijde také někdo nový. Jste na tom oba stejně – nikoho neznáte, a tak se spolu bavíte od prvního dne.

Musím ale říct, že i lidi, co už ve třídě byli déle, nás brali jako součást od prvního dne.

Škola dokonce také pořádá „uvítací večeře“ pro nové studenty, kde máš možnost potkat desítky nových studentů. Tam jsme si utvořili partu, se kterou jsme společně strávili celý kurz.

Multikulturní Toronto

Určitě Tě zajímá, co vlastně místní lidé? – Jak už jsem předtím zmínila, byla jsem v Torontu a to je rozhodně jedno z nejvíce multikulturních měst, kde můžeš potkat skoro každou národnost. Chvílemi máš i pocit, že je zde více jiných národností než Kanaďanů. Není to ale super ☺?

Cítila jsem se tam opravdu dobře, protože je vidět, jak jsou všichni otevření a respektují naprosto každého člověka bez ohledu na rasu, náboženství nebo národnost.

Homestay

Každý má možnost bydlet u hostitelské rodiny a já osobně si myslím, že tato šance by se měla určitě využít.

Většinou bydlíš s více studenty najednou, což je super, protože nejen, že máš další možnost pro konverzaci, ale vlastně máš i další kamarády, protože se vídáte každý den a minimálně společně jíte.

Hostitelská rodina zajišťuje jídlo a musím říct, že bylo velmi dobré. Vlastně celkově byli moc fajn, kdykoliv jsem potřebovala s něčím poradit, byli opravdu ochotní a vždy pomohli.

Co dělat v Torontu

Rozhodně se nemusíš bát, že by v Torontu byla nuda. Je tam neskutečně míst, co vidět, a aktivit, které dělat.

Je zde možnost zakoupit si za zvýhodněnou cenu „city pass“, který slouží jako vstupenka na 5 hlavních atrakcí – CN Tower, Aquarium, Royal Ontario Museum, Casa Loma a ZOO.

Všechny stojí za zhlédnutí. CN Tower s naprosto dechberoucím výhledem na město a skleněnou podlahou. Aquarium, kde Ti nad hlavou plavou žraloci nebo mořské želvy. Museum, které má čtyři patra, a můžeš tu vidět vše od dinosaurů až po malované talíře z minulého století. Casa Loma, což je historický zámek s hezkou atmosférou a přístupem do všech částí, a pak samozřejmě ZOO plná všelijakých druhů zvířat.

Zajímavá místa

Hodinu a půl od Toronta jsou Niagárské vodopády, které považuji za opravdový zážitek.

Co mě u vodopádů velice překvapilo, je město, které se jmenuje Niagara a vypadá jako malé Las Vegas. – To mi připomíná, že Toronto je neskutečně rozmanité i v tomhle směru. Kdykoliv vejdeš do nějaké další části Toronta, připadáš si jako v jiném městě.

Můžeš zde najít Distillery District, kde to vypadá jak v Evropě v 50. letech minulého století. Nebo například Chinatown, kde si opravdu připadáš jako v Číně. Stejně tak Koreatown.

Další moc hezká čtvrť je Kensington Market, kde najdeš plno všelijakých malých kavárniček a podniků, v nichž si můžeš v klidu posedět.

Také mě zaujaly kampusy univerzit – velké historické budovy, co vypadají jako v Anglii.

A pak samozřejmě Downtown, kde Tě obklopují vysoké mrakodrapy a restaurace na každém rohu.

Výlety

Škola také nabízí široké spektrum výletů. Některé jsou jednodenní, některé na celý víkend.

Vyzkoušela jsem jednodenní i vícedenní a mohu to jedině doporučit. Vše je totiž zařízeno a Ty se opravdu nemusíš o nic starat a jen si užívat nová místa.

Celkový dojem

Bála jsem se, že se mi bude stýskat po domově, po rodině a po kamarádech. Ale Kanada mě přijala tak rychle, že se mi nakonec ani nechtělo domů. I bych si sama sebe dokázala představit, že bych tam ještě nějaký měsíc navíc strávila ☺.

Byla to naprosto skvělá zkušenost plná nezapomenutelných zážitků. Čeho si ale cením nejvíc, jsou lidi, které jsem tam poznala. U kterých s jistotou můžu říct, že se navštívíme hned, jak k tomu budeme mít příležitost, a za to jsem neskutečně vděčná.

Už teď mi Kanada chybí.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Jazykový pobyt v Anglii bych shrnula jedním slovem: nezapomenutelný

Jazykové kurzy nejsou jen o nových slovíčkách a gramatice, jedná se o pobyt, který tě posune vědomostně i osobnostně. Je… Více

Jazyková škola Malvern House v Londýně – top volba pro zlepšení angličtiny!

Je Tvým cílem procvičit si a zdokonalit angličtinu, a to za hranicemi České republiky? Ideálním místem, kde toho můžeš dosáhnout,… Více

Jazykový kurz angličtiny v Kanadě aneb Odvaha ke změně

Sanny je v současné době studentkou třetího ročníku na gymnáziu. Když jí v roce 2018 bylo 16 let, rozhodla se… Více

Akční jazykové kurzy v zahraničí na léto 2016

Na léto 2016 pro Vás máme připraveny speciální nabídky jazykových kurzů v nejpopulárnějších destinacích. Velká Británie Kanada Irsko Malta Austrálie… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz