(Po-Pá: 9-15)

Sanny je v současné době studentkou třetího ročníku na gymnáziu. Když jí v roce 2018 bylo 16 let, rozhodla se spolu se svojí kamarádkou pro jazykový kurz ve Vancouveru. Opravdu se tam prostřednictvím agentury Czech-us vydaly, přestože tím byli rodiče zpočátku celkem zaskočeni. Na kurzu tak strávily měsíc v rámci letních prázdnin a o tom, co jim to dalo a jaké zážitky si odnesly, si můžete právě teď přečíst.

Měsíc plný zážitků

Minulé léto jsem měla možnost vycestovat společně s mojí nejlepší kamarádkou díky agentuře Czech-us až na daleký konec západní polokoule, a to do Vancouveru. Byl to měsíc plný zážitků, překážek a nasbíraných zkušeností.

Hned po přistání jsem věděla, že toto dobrodružství bude nezapomenutelné, a to se mi i potvrdilo. Jako první mě oslnilo překrásné okolí a příroda, kdy z jedné strany byly vidět zasněžené hory a z druhé rozlehlý oceán.

I přesto, že měsíc je velice krátká doba, stačila jsem v Kanadě nejen nasbírat tolik poznatků, seznámit se s mnoha lidmi, ale také překonat velké překážky.

Ubytování v hostitelské rodině

Byly jsme ubytovány společně s dalšími studenty v hostitelské rodině, kde se o nás celý měsíc starala velmi milá paní z Filipín.

Mentalita a přátelství lidí ve Vancouveru je zcela na jiné úrovni než v České republice. To se dalo poznat už při ubytovávání, kdy nás paní velice mile přivítala a hezky nám vše vysvětlila.

Překvapená jsem byla, když s námi i prodavačky a servírky dávaly takzvaný „small talk“ ☺. Avšak je pravdou, že Kanaďané se někdy až moc omlouvají, či za všechno děkují.

Počátky na ILACU

Náš první den na ILACU začal v neděli, kdy jsme si museli všichni napsat vstupní test, díky kterému jsme byli rozřazeni do jednotlivých tříd podle úrovně angličtiny. Podle toho se pak také kupovaly potřebné učebnice.

Každé dva týdny zde studenti píšou testy, které se velmi podobají britským CAE či FCE testům.

vancouver

Systém výuky

Výuka probíhala každý všední den v odpoledních hodinách, přičemž bylo ve třídách maximálně 15 studentů. Náplň jednotlivých hodin záležela čistě na vyučujícím, avšak velkou část tvořila komunikace s ostatními spolužáky.

Součástí výuky bylo i psaní esejí různých typů a procvičování gramatiky. Mnoho učitelů také vyučuje formou her, kdy to pro studenty je i zábavnější.

Ráno tedy probíhaly semináře a v odpoledních hodinách začínala výuka, která byla rozdělena do tří bloků s desetiminutovými přestávkami mezi nimi.

Společenské aktivity

ILAC také pořádá výlety a mimoškolní společenské aktivity. Na každý měsíc je naplánován různý program a studenti se ho mohou zúčastnit. Po výuce se konaly grilovací nebo studentské večírky.

Mimo to byly navíc zorganizovány výjezdy na známá místa jako Whistler či Victoria Island, kde byla možnost si vyzkoušet paddle boarding a kayaking ☺.

kayaking

Poznávání nových lidí

Měsíc na ILACU mi velmi pomohl v plynulosti při komunikaci a také jsem se naučila hodně nových anglických idiomů. Avšak mnohem lepší věc, co mi měsíc na ILACU přinesl, byli lidé, se kterými jsem měla možnost se seznámit ☺.

Potkala jsem zde mnoho mladých lidí z každého kouta světa a doposud jsme společně v kontaktu. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí, jak už o nich samotných, tak o státech, odkud pocházejí. Dokonce se nám s jednou dívkou ze Švýcarska povedlo se sejít v Praze, a to nás namotivovalo, že v budoucnu budou probíhat „reunions“ i s lidmi, kteří bydlí až na druhém konci světa, protože nic není nemožné.

Graduation

Celý kurz jsme ukončili „graduation“ dnem společně s ostatními spolužáky. Od školy jsme obdrželi certifikát za úspěšné absolvování kurzu.

V ten den také přišel čas na loučení – ostatním spolužákům, kteří nadále zůstávali, jsme mohli něco sdělit a nakonec jsme si udělali společné fotky. Velkým suvenýrem je vlajka Kanady, na kterou se lidé podepisovali, či psali krátké vzkazy.

vlajka_kanada

Překonávání překážek a osobní růst

I přesto, že měsíc je velice krátká doba, stačila jsem nejen nasbírat tolik poznatků, seznámit se s mnoha lidmi, ale také překonat velké překážky.

Dokonce ani odlet z České republiky neměl tak hladký průběh, jaký jsme si s kamarádkou myslely, že bude, a už to mi napomohlo k větší samostatnosti.

Jsem člověk, který neměl dříve rád poznávání nových věcí a lidí, a toto byl pro mě veliký skok. Musela jsem se odvázat a svůj strach potlačit. Ocitla jsem se v zcela jiném prostředí, kde mnoho věcí funguje jinak, tudíž jsem musela zapojit své objevovací schopnosti ☺.

Angličtina se mi posunula zase o pár žebříčků nahoru, jelikož jsme ve škole nesměli mluvit jinak, a i přes občasné situace, kdy jsem nevěděla, jak se vyjádřit, jsem to zvládla.

Celý kurz i s dalšími náklady mě vyšel na takových cca 70 000,- Kč (samotný kurz stál 36 tisíc, letenky byly za 20 tisíc a zbytek tvořilo kapesné).

Byl to opravdu nejkrásnější měsíc mého života a doporučuju všem takhle vycestovat, dokud můžete, protože vám to přinese nejen plno zážitků, ale také zkušeností a pomůže vám to v seberealizaci a osobním růstu.

Pokud budeš chtít jakkoliv poradit nebo pomoci s výběrem a výjezdem na jazykový kurz, ať už do Kanady, nebo třeba jen na jazykový kurz do Anglie nebo kamkoliv jinam, napiš koordinátorce Janě na jazykovekurzy@czech-us.cz, která ti se vším pomůže ?

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Jazykový pobyt v Anglii bych shrnula jedním slovem: nezapomenutelný

Jazykové kurzy nejsou jen o nových slovíčkách a gramatice, jedná se o pobyt, který tě posune vědomostně i osobnostně. Je… Více

Jazykový kurz v Kanadě očima Nikoly: Skvělá zkušenost plná nezapomenutelných zážitků

Nikola přemýšlela již dlouho o tom, že by vyjela na nějaký jazykový kurz do zahraničí. Nakonec se odhodlala a vybrala… Více

Jazyková škola Malvern House v Londýně – top volba pro zlepšení angličtiny!

Je Tvým cílem procvičit si a zdokonalit angličtinu, a to za hranicemi České republiky? Ideálním místem, kde toho můžeš dosáhnout,… Více

Akční jazykové kurzy v zahraničí na léto 2016

Na léto 2016 pro Vás máme připraveny speciální nabídky jazykových kurzů v nejpopulárnějších destinacích. Velká Británie Kanada Irsko Malta Austrálie… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz