(Po-Pá: 9-15)

Buďme upřímní. Daně nejsou to nejzajímavější téma, které chceš o Kanadě číst. Je ale dobré mít ve financích alespoň trochu jasno. Proč? Tisíce Working Holiday workers každoročně své daně přeplatí! Díky daňovému přiznání se ti může až pár set $$$ vrátit zátky na účet. Pojď si tedy na ty daně trochu posvítit.

graf daní v kanadě

Daň z příjmu

Z každého legálního výdělku v Kanadě odvádíš daň z příjmu, tedy income tax. Do zdanitelných příjmů spadá jak příjem ze zaměstnání, tak i příjem ze self-employment (když pracuješ jako freelancer). Počítají se i další příjmy, například když prodáváš nemovitosti apod.

What’s CRA? Why is he getting all my money!?

V income tax má prsty CRA (Canada Revenue Agency), která výši daní každoročně stanovuje. Pro pobavení doporučuji pustit si tuhle scénku z Friends. Rachel dostává svůj první šek v životě a diví se, kam odchází velká část peněz z její výplaty.

Systém progresivního zdanění

Kanada má systém tzv. progresivního zdanění. To znamená, že výše daně, kterou platíš, roste společně s výší tvého výdělku.

Federální daň a provinční (terirotiální) daň

Nemalý balík odvádíš za Federal Tax a Provincial Tax. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Federální daň

Je stejná pro všechny provincie. Výše daně se odvíjí pomocí progresivního zdanění a odvíjí se od výše tvého ročního výdělku.

Federální daň

Příklad: pokud vyděláš částku $53,359 a níže, spadáš do kategorie (tax bracket), kdy platíš federální daň 15%. Pokud tvůj výdělek za daný rok stoupne o $53,358, tak se přesouváš do další kategorie a platíš daň 20.5 %. Pokud tedy za rok vyděláš například $100,000, tak prvních z $53,359 budeš odvádět 15% a ze zbylých $46 641 odvedeš 20,5%.

Provinční daň

Výše provinční daně odpovídá vždy provincii, kde žiješ a pracuješ. Opět tu funguje systém progresivního zdaňování, takže daň roste spolu s tvým výdělkem. Jako příklad použijeme provincii Alberta, kam jezdí pracovat převážná většina našich klientů:

Provinční daně Alberta Kanada

Příklad: pokud si v Albertě vyděláš za rok pod $142,292, budeš platit daň 10%. V Britské Kolumbii zaplatíš při výdělku $45,654 daň 5,06%. V Ontatiru pak při výdělku pod $49,231, odvedeš na daních 5,06%.

Přehled tabulek pro jednotlivé provincie najdete přehledně na webu CRA zde.

Canada Pension Plan: CPP

Během tvého roku v Kanadě se ti z výplatní pásky strhává také důchodové pojištění. Slouží k tomu, aby Kanaďané měli z čeho čerpat důchod. Většina z vás v Kanadě stárnout nebude, takže ti část peněz odvedených na CPP může být koncem daňového roku vrácena. Yay! Peníze však každý měsíc odvádět musíš.

Employment Insurance? EI

Pokud jsi držitelem Open Work Permit, tak se ti z příjmu strhává také Employment Insurance, tedy zaměstnanecké pojištění, které za tebe částečně hradí zaměstnavatel. Pokud bys tedy ztratil*a práci, tak máš nárok na podporu od kanadské vlády, pokud aktivně hledáš práci novou. Zároveň ti bude EI částečně vráceno v rámci daňového přiznání.

Daňový rok

Daňový rok v Kanadě trvá od 1.1. do 31.12. V daňovém přiznání bude tedy potřeba zohlednit příjmy z těchto měsíců.

Daňové přiznání & jak na to!


Abys mohl*a dostat přeplacené daně zpět, tak máš možnost podat si daňové přiznání. Začátkem roku CRA vyhlásí termíny, do kdy bude nutné přiznání odevzdat. Zpravidla je to do konce dubna následujícího roku.

Jaké dokumenty k tomu potřebuješ?

  • T4 dokument, který ti na konci roku vystaví zaměstnavatel
  • SIN – Social Insurance Number
  • Kopii Work Permit
  • Kopii pasu/občanky

Kolik $ dostaneš zpět?

Mrkni se na orientační výši daně, které se ti vrátí zpět do peněženky. Využít můžeš například tuhle kalkulačku.

Muž fotí fotku u jezera v Kanadě

Sečteno a podtrženo, daně v Kanadě jsou celkem raketová věda pro každého lajka. Pokud se při čtení informací chytáš se za hlavu, doporučuji oslovit firmu, která se ti o daňové přiznání postará. Je to nejjednodušší cesta & předejdeš chybám, kvůli kterým bys pak peníze třeba musel*a vracet. Napiš nám na canada@czech-us.cz, rádi ti s tím poradíme!

Veronika

Kategorie: Práce v Kanadě

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Život v horách a kanadský roadtrip

Znáte takový ten pocit, kdy se ocitáte na místě, kde se vám zatajuje dech a chce se vám plakat štěstím?… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Co si zabalit na rok do Kanady?

Všichni před odletem do Kanady řešíme víza, práci, jak se dostat do Kanady, kde budu bydlet, co budu dělat a… Více

Do Kanady s agenturou vs. na vlastní pěst

Opravdu si myslíš, že vyrazit do Kanady s agenturou je zbytečně drahá záležitost? 🤔 Co když ti řeknu, že naopak… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz