(Po-Pá: 9-15)

Citace: „Jedinou možností, jak přežít zimu a nezbláznit se, je prostě začít něco dělat. Běžkování jsem propadla hned po prvním dni a prakticky jsem pak nedělala nic jiného.“

Iveta se po získání víza vydala s přítelem do Kanady „na vlastní pěst“. Zajímá tě, jak se jim tam dařilo shánět práci a ubytování? Co všechno stihli vidět a zažít? A proč ti na závěr doporučuje obrátit se raději na agenturu Czech-us? To vše se můžeš dozvědět v jejím článku.

Fotka hor z Yukou

Do Kanady na vlastní pěst

O Working Holiday víza do Kanady jsem žádala od roku 2016 celkem 3x. V lednu 2018 jsem s bušícím srdcem a malou dušičkou otevírala email a tolik očekávaný POE (port of entry letter) byl konečně tam.

Po přečtení x zkušeností od lidí, co si hledali práci až na místě, a hlavně kvůli vlastní mylné představě, že jsem přece několik let žila a pracovala v zahraničí, jsme se rozhodli s tehdejším přítelem vyjet na vlastní pěst.

A tak jsme v květnu 2018 ruku v ruce přistáli v Calgary, kde jsme měli domluvené bydlení. Dali jsme si pár lenošných dnů – dyť je to přece tak lehký obejít si město a večer budeme odcházet s prací v kapse :D. Omyl. Naše ideály se začaly rozpadat a stav účtu propadat.

Shánění práce

Sehnat práci nám trvalo dokonce celý měsíc. – Většina oslovených zaměstnavatelů ani neodepsala a pár se jich nikdy neozvala ani po tzv. trial shiftu (zkušební směně).

Nakonec jsem v Kanadě odstartovala svou kariéru v kavárně v nemocnici a přítel získal svůj „dream job“ jako kuchař ve dvou restauracích – sice bez předchozích zkušeností, ovšem se značným zapálením pro vaření :D.

Náš roadtrip

Calgary bylo pro holku z Moravy přece jen velký sousto, a tak jsme se rozhodli v září vyrazit na roadtrip.

Původní plán zněl jasně. Alberta, Britská Kolumbie, podívat se na polární záři na Yukonu a po cestě najít hezký místečko, kde „přežijeme zimu“.

Jenže jednou takhle večer jsme se u skleničky vína podívali na mapu Kanady, co je vlastně na tom Yukonu za města. Rozklikli si mapu Whitehorse. – A hele! McDonald’s, Tim Horton’s, Starbucks, pár (možná dva páry) restaurací, Superstore, Walmart, bazén, sauna, tma a zima. Tak jo! Prodáno !

Jen co jsme narvali auto po střechu a na střechu k prasknutí, vydali se na cestu, začalo sněžit. A sníh a zima už nás doprovázela až na sever.

Krásy Kanady

Cestou jsme měli tu čest vidět krásy národních parků Kananaskis, Banff v Albertě. Strávili jsme pár dní mezi Invermere a Goldnem v Britské Kolumbii, kde je resort Panorama. Vyšlápli si na prvním sněhu v Revelstoke. Ohřáli se v Kelowně. Zmokli ve Vancouveru (čti spíše Raincouver).

A pak už jsme se pomalu, ale jistě vydávali nepřipraveni na sever.

Ikonická Alaska Highway nás přivítala podzimními barvami a jedním autem v protisměru za hodinu. Zahřáli jsme se v přírodních termálních pramenech Liard Hot Springs, pár dní se neplánovaně zdrželi ve Watson Lake…

Whitehorse – Yuokon

A byli jsme na místě. Whitehorse. „Yukon Larger Than Life“. Mezi místními The Yukon ☺!

Tentokrát to bylo naopak – práci jsme skutečně měli po hodině brouzdání městem. Ale problémem se stalo pro změnu ubytování.

Pokračovala jsem v rozjeté kariéře v jedné z pěti kaváren. – Vlastnila ji Cindy, v těle jí kolovala anglická krev, takže o nudu nouze nebyla. A krom jedné Mexičanky tam byl ryze „kanadský tým“.

Někdy mi připadalo, že se tam zastavil čas. První po otevření byla v kavárně už 12 let stejná partička starších dobře naladěných chlápků, co si dávali každej den na chlup to stejný k jídlu a pití :D.

Za okny poletoval sníh a rozednívat se začalo po 10. ráno. Už v říjnu člověk čelí teplotám -20°C. Našinec na tohle absolutně nepřipraven. – Já vím, říkali, že je tam tma a zima. Ale tohle? Dyť je tu zima už teď a ta tma!?!

Pravá kanadská zima

Jedinou možností, jak přežít zimu a nezbláznit se, je prostě začít něco dělat. A tak si mě pod taktovku vzal Rudy, bývalý olympijský trenér běžkování, rodák z Brna, co emigroval v roce 1968 a od roku 1969 žije ve Whitehorse.

Běžkování jsem propadla hned po prvním dni a prakticky jsem pak nedělala nic jiného. Měla jsem kolem sebe skvělou mezinárodní partu, družila se s místními a seznámila se s pár skvělými Čechy. Jezdili jsme do hor, přespávali v chatkách, běžkovali na zamrzlém jezeře, zkoušeli ice-fishing, pozorovali polární záře…

Udělali si pár výletů na Aljašku. Prostě pravá kanadská zima, jak se sluší a patří.

Na zimní procházce ve sněhu na Aljašce

Návrat domů

Bohužel mi v práci nevyšel „sponsorship“, a tak jsem se v květnu 2019 vrátila zpět do České republiky.

Sama za sebe můžu Kanadu jen doporučit a těm, co se chtějí vyhnout podobným patáliím, radím obrátit se pro jistotu na agenturu Czech-us 🙂 .

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Co si zabalit na rok do Kanady?

Všichni před odletem do Kanady řešíme víza, práci, jak se dostat do Kanady, kde budu bydlet, co budu dělat a… Více

Letní brigáda v prázdninové vesničce u Baltského moře

Brigáda v Čechách není pro tebe? Mezi nejkrásnější místa v Německu patří bezpochyby pobřeží Baltského moře. Právě tam se nachází… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz