(Po-Pá: 9-15)

David se v rámci programu LONDON Job&Fun, který se již třetím rokem uskutečňuje pod taktovkou neziskové organizace Nadání a dovednosti a agentury Czech-us, vypravil do britské metropole. Jsi zvědavý/á, zda se naplnila jeho očekávání, co nejvíce ho překvapilo a jak moc se tedy Londýn liší od Prahy?

david_2

Očekávání a první dojmy

Už během příprav na cestu jsem přemýšlel nad tím, jak by se Velká Británie mohla lišit od České republiky. Pocházím z Prahy, a proto jsem nijak velké rozdíly nečekal. Párkrát jsem si v duchu řekl: „Velkoměsto jako velkoměsto,“ což mi dodávalo sílu a odhodlání na 3 měsíce odjet do “neznáma“.

Nastal “den D“ – přílet do Londýna.

Hned první věc, která pro mě byla nezvyklá, byla jízda vlevo a s tím spojená celková orientace – zkrátka najednou bylo vše opačně ☺.

Londýn mě zatím opravdu příjemně překvapil a doufám, že mě bude pozitivně překvapovat i nadále

Městská doprava v Londýně

Poté následovala cesta metrem. Jak jistě víš, tak v Praze metro máme, ale s tím londýnským se to vůbec nedá srovnat.

Je tu několik linek metra a ty se jmenují podle slavných osobností nebo známých míst, například: Victoria Line, Metropolitan Line a Piccadilly Line a podobně. – To není jako u nás v Praze, kde se metro dělí to tří tras (A, B a C, nebo chceš-li dle barev zelená, žlutá a červená).

Když jsme u té dopravy, tak nedílnou součástí londýnského MHD je samozřejmě autobus Double Decker. Určitě ho znáš – je to dvoupatrový autobus, který je nejčastěji zbarven do červena.

Červená barva je také typická pro zdejší telefonní budky, které jsou rozmístěny všude po Londýně. Je ovšem nutné říct, že v dnešní době slouží spíš jen jako lákadlo pro turisty, protože v mnoha z nich se již telefony vůbec nenacházejí.

Správné natočení „hladinky“

Tohle léto pracuji v podniku, který se nazývá EAT. – Tato firma se zaměřuje na výrobu a prodej čerstvých potravin.

Mojí zodpovědností v práci je prodej potravin, příprava kávy i jiných nápojů a komunikace se zákazníky.

Velkou odlišností je tzv. hladinka – míra. Nejlépe se to vysvětluje na příkladu: Češi jsou u piva zvyklí na pěnu, která činí asi 2 cm, ale zde ve Velké Británii pěna nedosahuje hloubky ani 1 cm. To znamená, že pokud si zákazník objedná nápoj, který by měl mít 0,5 l, tak opravdu 0,5 l mít bude.

Velice známým fenoménem je čaj podávaný s mlékem. Jedná se o černý čaj (Breakfast Tea nebo Earl Grey), který obsahuje asi 1 cl studeného mléka. Zpočátku jsem byl k tomuto nápoji mírně skeptický, ale když jsem tuto kombinaci ochutnal, tak mě chuť příjemně překvapila ☺.

Různé přízvuky angličtiny

V mém zaměstnání jsou lidé ze všech koutů světa – například z Francie, Španělska, Itálie, Jamajky, Řecka, Ruska, Indie a Etiopie. Ze začátku bylo velice složité porozumět všem odlišným přízvukům angličtiny, ale čím více se svými kolegy hovořím, o to lépe jim rozumím.

Nejen u mě v práci, ale celý Londýn je velmi kosmopolitní. Bydlím v části, kde většinu obyvatel tvoří Arabové a Indové. O několik desítek kilometrů dále se nachází Chinatown, kde téměř 100 % obyvatel představují Číňané, Korejci a Vietnamci.

Londýn mě zatím opravdu příjemně překvapil a doufám, že mě bude pozitivně překvapovat i nadále. – Když si vzpomenu na obavy, které jsem měl před odletem sem, tak se nad tím vždy pousměju ☺.

Už se těším na zítřek, protože každý den je pro mě plný nových zážitků.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Letní brigáda v prázdninové vesničce u Baltského moře

Brigáda v Čechách není pro tebe? Mezi nejkrásnější místa v Německu patří bezpochyby pobřeží Baltského moře. Právě tam se nachází… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz