(Po-Pá: 9-15)

Jste zvědaví, zda plánovaný „road trip“ po Skotsku splnil Danči očekávání? Ve svém dalším článku vám prozradí, jaká místa ji v této drsné zemi s poutavou historií a divokou přírodou okouzlila nejvíce a co spolu se svými přáteli na cestě zažila a viděla.

Opět vás všechny srdečně zdravím a doufám, že jste si užili krásné a dobrodružné prázdniny tak jako já ☺.

Jak jsem vám slibovala v předešlém článku, můj pozdrav k vám putuje tentokrát ze Skotska.

Dnes jsme již devátý den na cestě, přičemž právě nyní sedím v autě. Opět se časně ráno přesouváme k dalšímu bodu na mapě, a to do Faraid Head, což je nejsevernější místo, kam se vydáváme – místo plné krásných útesů a písečných rozvalitých pláží. Zítra už máme před sebou cestu zpět po druhé polovině ostrova, na které nás také zajisté hladově čeká spoustu dobrodružství ;).

Pokusím se pro vás zrekapitulovat všechny ty úžasné zážitky, které jsme na cestě prožili.

danca_vlajka

Po příletu do Edinburghu

První den hned po příletu do Edinburghu jsme zajeli do půjčovny aut – zkontrolovat, zda je na následující den vše nachystané. Poté jsme vyrazili do našeho pronajatého bytečku od společnosti Airbnb odložit si věci a následně jsme putovali po krásném, hornatém historickém hlavním městě.

Druhého dne jsme časně ráno sbalili věci, opustili ubytování a šli jsme opět prozkoumat další části Edinburghu, přičemž jsme se rozdělili, aby Zdenda s Ottou mohli poshánět nezbytnosti jako stan, spacáky, hořák apod.

Já s Michaelou jsme vyrazily na hike po zdejší nejvyšší hoře, odkud byl pohádkový výhled jak na město a pohoří, tak i na oceán, který je poblíž města a ke kterému jsme se pěšky vydaly hned poté.

Večer už nás na pláži vyzvedli kluci i se třetí kamarádkou Alenou, také se všemi zařízenými nezbytnostmi, a tak jsme mohli vyrazit prozkoumávat sever!

Ďáblova roklina

Den první na naší cestě jsme se zastavili v The Devil’s Pulpit (Ďáblova roklina), kde bylo několik menších vodopádků, kterými jsme se brodili. Jelikož jsme správní dobrodruhové a trochu jsme se zatoulali, museli jsme sejít sráz do rokle po velmi nebezpečném terénu strmě dolů. Když jsme se konečně dostali až na místo, spatřili jsme naproti nám zachovalou cestu se schody. Takových příhod se nám stala ještě spousta ☺.

danca_Edinburgh

Top zážitky

Ze všech výprav mě nejvíce okouzlil náš hike na nejvyšší horu Skotska Ben Nevis, který nám zabral několik hodin. Bylo to dobrodružné, adrenalinové a spojené s dalšími pohádkovými výhledy.

Nesmí chybět zmínka o slavném viaduktu z nehynoucího Harryho Pottera, který mě však trochu zklamal, jelikož jsem ho očekávala vyšší. Ale vše nakonec zachránilo, když se z ničeho nic vynořila z lesů parní lokomotiva. Byl to odzbrojující pohled!

Mezi top zážitky patří určitě také náš dvoudenní trip po Isle of Skye, kde se nachází Neist Point – další slavné filmové místo, a to hlavně pro fanoušky Game of Thrones, mezi které patřím jak já, tak i mí spolucestovatelé. Jedná se o skalnaté pobřeží s nádherným oceánem na dlani, skrytými jeskyněmi, a typickým majákem, který tady nesmí chybět. Je zde útes, který se objevil v seriálu pod názvem “Dračí kámen”, a vidět ho naživo mělo úplně jiný nádech.

A co by to bylo za cestu, nezastavit se u slavného Loch Ness Lake? – Ale upřímně, je to úplně normální jezírko jako každé jiné ;).

Překonané očekávání

Je toho opravdu už mnoho, co jsme viděli, zažili a zkusili. Skotsko jsem si představovala jako úchvatnou zemi, ale za týden na cestě předčilo mé očekávání o 100%!

V Londýně jsem pořádnou přírodu již postrádala, a i když je zde poměrně dost zima, je to pro mne země, kde panuje úplně odlišný způsob života. Nabízí jiný rozměr. Zde nejspíš ani neví, jaký je život bez svěží přírody, kterou máte kolem jako „na dlani“. Hory, řeky, vodopády, útesy, skály, oceán, lesy, travnaté planiny, skotské husté mlhy valící se přes vrchy… Chovný dobytek, jako krávy, ovce, koně, se tu volně pase, kdekoliv se mu zlíbí. Vidět večer skupinu jelenů se klidně procházet po městě není žádný problém, a to jsem se ještě nezmínila o krásných čistých písečných plážích s bílým pískem, posetých miliony mušlemi.

Kdybych se měla rozepsat o všech krásách Skotska, vznikla by z toho asi desetistránková esej, proto se pokusím přiložit alespoň co nejvýstižnější fotografie ☺.

Závěrečné ohlédnutí

Mé prázdninové dobrodružství se pomalu, ale jistě blíží ke konci a já mohu s obrovskou vděčností říci, že risk, spojený se strachem, který jsem zpočátku pociťovala, se mi vyplatil s nejvyšším úrokem v můj prospěch. Tato cesta mi nedala jen zážitky a lepší jazykovou schopnost, ale především skvělé přátele.

Další můj článek bude následovat již po návratu do ČR, proto se s vámi loučím ze Skotska i Londýna a těším se na hezký, spokojený návrat domů.

Opatrujte se a mějte krásně prožité dny, hodiny, minuty i sekundy ☺!

S laskavým pozdravem Danča

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Letní brigáda v prázdninové vesničce u Baltského moře

Brigáda v Čechách není pro tebe? Mezi nejkrásnější místa v Německu patří bezpochyby pobřeží Baltského moře. Právě tam se nachází… Více

Work and Study Ireland: Kombinuj studium a práci s předem zajištěným bydlením

Bojíš se finanční náročnosti vysokoškolského studia v Irsku? Naše odpověď: Work and Study Ireland! Jsme jediná agentura v Česku i… Více

Velké srovnání letních pracovních programů

Chceš zažít pracovní léto u moře, ale váháš, jestli si vybrat Španělsko, Řecko, nebo Kypr? Připravili jsme pro tebe přehlednou… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz