(Po-Pá: 9-15)

Velkým snem osmnáctileté Danči vždycky bylo cestování. Díky organizaci Nadání a dovednosti se její přání splnilo a nyní se nachází v Londýně, odkud se vám rozhodla zprostředkovat své zážitky.

Zdravím všechny, kteří si udělali chvilku času, aby si přečetli můj článek.

Vezmu to letem světem a začnu tím, že se krátce představím. Jmenuji se Dana L. Je mi 18 let a sním o cestovatelském životě, při kterém se budu moci podílet na dobrovolnických akcích po celém světě. Jsem zastáncem hesla „lidi potřebují lidi“, a proto si podle mého názoru musíme pomáhat. I já jsem potřebovala ve svém životě různé pomoci a jednu z těch pomocí mi poskytla právě organizace Nadání a dovednosti, díky které jsem teď tady a mohu si plnit krůček po krůčku své sny.

dana_v_londyne

První impulz

V krátkosti o tom, jak se tohle všechno vlastně přihodilo… Žiji v dětském domově, kde to opravdu miluji. Všechny tam mám moc ráda a i zásluhou naší skvělé paní ředitelky jsem teď v Londýně. Právě ona mi dala první impulz k tomu, abych to zkusila. Jejím prostřednictvím se ke mně tato šance dostala.

Ze začátku jsem ani příliš nedoufala, že by to mohlo vyjít, jelikož jsem nikdy moc štěstí neměla, ale co bych posláním životopisu a přihlášky mohla ztratit?

Během čekání na odpověď od organizace Nadání a dovednosti jsem si však uvědomila, že tomu musím věřit. Věřit, že tohle je má chvíle, a tak jsem prostě věřila. Zrušila jsem dokonce všechny své prázdninové plány s představou, že do Anglie prostě odletím. A potom se to seběhlo opravdu rychle…

Splnění velkého snu

Obdržela jsem gratulaci a musela jsem se dostavit na organizační schůzku do Prahy, kde jsem se setkala s úžasnou koordinátorkou Denčou.

Společně jsme se vydaly vyzvednout druhého výherce a mého společníka na cestě, jímž je o dva roky starší Filip – od něho se taky určitě brzy dozvíte jeho pohled na vývoj života za branami Čech ☺.

Následně jsme šli za paní Chlebečkovou do agentury Czech-us, kde jsme probrali průběh našeho pobytu v Londýně a základní kroky, co budou následovat. V tento den jsme se ještě krátce setkali se sponzory – advokátní kanceláří Bányaiová – Vožehová.

Při druhé schůzce v Praze nás čekalo hodně papírování, podepisování smluv a nával předodletových informací. Ale s ničím jsme neměli žádný problém, a to díky podpoře všech zúčastněných, kteří byli opravdu velmi ochotní a přátelští.

Poslední cesta do našeho hlavního města byla den před odletem, kdy jsme si s Denčou koupili pizzu a vyrazili se ubytovat na hotel. Tam s námi ještě jednou vše probrala a odpovídala na naše nervózní dotazy.

Chvíli před odletem

Další den jsme vyrazili na letiště už kolem půl čtvrté ráno, abychom měli rezervu. I přesto, že byla noc, cítila jsem díky návalu adrenalinu ohromné množství energie.

Denča nám zopakovala znovu vše potřebné a odvedla nás po dlouhém čekání v letištní hale až k přepážce, odkud už vedla naše samostatná cesta za dobrodružstvím.

Tímto jí ještě jednou opravdu děkuji, neboť jsme si nemohli přát lepší oporu, jak během přípravy na odlet, tak i během života v Anglii – můžeme ji kontaktovat, kdykoli bude potřeba.

v_letadle

První let

Pro mě i Filipa byla tato cesta naší první zkušeností s letadlem. A bylo to úžasné!

Nesejde na tom, že jsme letěli s nízkonákladovou společností, že jsme neměli „business class“, ani na jiných malichernostech. Tenhle let jsem si opravdu užila!

Byla jsem vděčná, že jsem měla to štěstí a seděla u okénka, od kterého jsem se nemohla celou cestu odtrhnout ☺. Byla to naprostá paráda – letět nad mraky a vidět konečně tu nádheru, kterou už nejspíš většina našich vrstevníků dávno zná! Bylo to, jako bych se dívala na zlatavou poušť z nadýchaných mraků, odrážejících sluneční paprsky. Naprosto odzbrojující pohled…

Během naší cesty jsem si taky čím dál více uvědomovala, že tohle je velký krok kupředu ☺.

Po příletu do Anglie

První den po příletu byl náročný, neboť jsme museli s sebou během zařizování tahat všude ty příšerně těžké kufry. Byla jsem zmatená a frustrovaná, jelikož jsem se na tuto cestu vydala s tím faktem, že anglicky moc neumím a budu spoléhat na to, že to prostě nějak dopadne.

Věta „ono to nějak dopadne“ se v podstatě stala mým každodenním heslem, které jsem si často opakovala ☺ – když byl přede mnou nějaký pohovor, při své první samostatné jízdě metrem bez Filipa, během vyřizování NIN v job centru…

Vždy je něco, z čeho máme strach, z čeho máme žaludek jako na vodě a cítíme se nesví, ale vždy se vše nějak vyřeší, když před problémem neutečeme. Strach si totiž vyvoláváme my sami našimi myšlenkami, a také proto se ho jen my můžeme zbavit.

A právě překonávání překážek a strachu je nejlepší cesta, jak uspět a jít dál.

Poznávání okolí

Vyřizování všeho potřebného jsme zvládli s pomocí koordinátorky Gabriely žijící v Anglii. Je to Češka, a proto nebyl problém s jazykovou bariérou.

V dalších dnech jsme jen chodili na pohovory, které nám paní Gabriela posílala, a ve volném čase jsme objížděli Londýn.

Navštívili jsme opravdu velké množství památek, ale ze všeho nejvíce mě nadchly parky poseté lidmi, kteří si užívají volný čas v přírodě. Pořádají tu pikniky, spí všude, kde se zrovna uvelebí, scházejí se s kamarády, fotí, hrají si, relaxují… To se mi na Londýně líbí opravdu nejvíce.

Taky je tu samozřejmě i nádherná architektura, která je celá v typickém anglickém stylu.

vylet vylet_2

Život v Londýně

Myslím, že jsme do londýnského života opravdu zapadli a žijeme zde už jako každý jiný místní občan. Člověk se velmi rychle aklimatizuje, když je potřeba.

K mým nejlepším zážitkům zatím patří ty z mé práce na lodi a z Pride festivalu, ale to už si nechám do dalšího článku, kde se budu moci více rozepsat o volném čase.

Tento první a startovní článek byl spíše seznamovací. O svých dobrodružstvích v Anglii vás budu informovat každých 14 dní a své články budu psát upřímně, od srdce, tak jak se tu zrovna budu cítit, i se vším trápením, zkrátka se všemi pozitivy i negativy.

Teď už se ale běžím připravit do práce ☺…

Mějte se zatím krásně, budu se těšit na psaní dalšího článku ze života v Anglii.

S pozdravem Danča

O projektu London Job&Fun

Danča odjela do Londýna v rámci projektu pro děti z dětských domovů s názvem LONDON Job&Fun, který realizuje nezisková organizace Nadání a dovednosti o.p.s. ve spolupráci s agenturou Czech-us Práce v zahraničí s.r.o. Program je určen pro děti ve věku 18-26 let, které díky němu v zahraničí dostanou možnost vydělat si peníze na náklady, které jsou spojené s odchodem z dětského domova, zdokonalit si cizí jazyk, poznat novou kulturu, naučit se pracovním návykům, hospodaření s penězi a samostatnosti. Dětem zapojeným do nového projektu poskytla naše agentura nejen kompletní servis, ale také slevu na poskytované služby a odpustila jim veškeré registrační poplatky. Každý rok bychom chtěli takto umožnit odjet do zahraničí dvěma dětem z dětských domovů.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz