(Po-Pá: 9-15)

Z mého domovského gymnázia se takto rozhodl loňský maturant Adam Přáda. Už na střední škole vyčníval z davu a vyhrával kdekterou přírodovědnou soutěž. Díky svým úspěchům v olympiádách se podíval například do Ruska, Vietnamu nebo do USA. Nyní studuje na prestižní Cambridge.

Pokud i vy máte něco takového v plánu, tak si určitě přečtěte, co všechno toto rozhodnutí obnáší.

 

Kudy vede cesta z gymplu na Cambridge? Co a kdy musí případní zájemci podniknout?

Cesta na Cambridge je alespoň z hlediska papírování velmi jednoduchá. Stejně jako Britům a ostatním občanům EU, i nám stačí vyplnit online formulář. Ten je potřeba odeslat do poloviny října v posledním roce střední školy. Pokud ale potřebujete financování z nadací, je dobré si začít věci zařizovat už v polovině třeťáku na střední.

Byl to tvůj dávný sen nebo sis řekl z ničeho nic: „Tak a zítra si podám přihlášku na Cambridge?“

Něco mezi. Rozhodně jsem to neplánoval od začátku, když jsem přemýšlel nad vysokými školami. Pak jsem potkal kamarády, kteří tam šli studovat, a postupně jsem se o tuhle možnost zajímal víc a víc. Asi rok a půl dopředu jsem se rozhodl, že to alespoň zkusím. Konečné slovo padlo půl roku před nástupem.

King's college

Byl jsi tam někdy předtím? Měl jsi představu, do čeho půjdeš?

Ve Velké Británii jsem až do pohovoru nebyl jinde než na letišti Heathrow. Přibližný obrázek, do čeho jdu, jsem měl od kamarádů. Cambridge ale nakonec je daleko víc, než jsem si byl schopen představit.

„Až do pohovoru nebyl v Anglii jinde než na letišti Heathrow.“

Jak sis zařizoval ubytování? Bydlíš na koleji?

Cambridge funguje na principu, že kolej (která je něco úplně jiného než kolej u nás) se o své studenty musí postarat. Minimálně všichni bakalářští studenti tak mají místo na koleji vždy jisté a jen výjimečně někdo bydlí jinde.

Co bezprostřední pocity, zážitky z prvních týdnů? Šlo to hladce nebo bylo i nějaké to faux paux?

Faux paux se mi podařilo ještě před příjezdem, kdy jsem v jednom e-mailu spletl pohlaví při oslovení. U cizích jmen se to občas těžko odhaduje a angličtina v tomto ohledu na rozdíl od češtiny nic nenapoví. Zážitků je nepřeberné množství. Historické koleje v centru vypadají jako hrady a jsou v každodenním obležení turisty. Po příjezdu se mě hned ujala naše kolejní studentská unie a to především Češi v ní působící. V prvních pár dnech jsme tak procházeli Cambridge křížem krážem, abychom si ji užili, ještě než se začneme učit. Taky mě překvapilo, jak moc vína studenti Cambridge spotřebují. Není divu, že má každá kolej i své vlastní vinné sklepy. 🙂

„Každá kolej má i své vlastní vinné sklepy.“

Už sis zvykl na anglické názvosloví?

Názvosloví organické chemie je naštěstí mezinárodní. Názvosloví anorganické mají oproti českému daleko těžší, ale Britové na něm příliš nebazírují. Kde ho potřebuju, tam ho většinou nějak odhadnu. Vzorec je vždycky jasný.

Jaké si myslíš (z povídání s bývalými spolužáky), že jsou rozdíly mezi tvým studiem v Anglii a jejich, třeba v Praze na ČVUT?

Jelikož jsem se ještě nevrátil domů ani z prvního trimestru, tak jsem neměl velkou možnost porovnat. Co je ale určitě jiné, jsou tři věci: na přírodních vědách studuju v prváku tři obory plus matematiku najednou (já fyziku, chemii, buněčnou biologii, ale jsou i jiné kombinace). To je ojedinělé i v Anglii, natož v porovnání s ČR. Specializace pak přichází v druhém ročníku. Za druhé to budou supervize. Každý týden mám ze všech předmětů jednu hodinu, kde jsme jen dva studenti a jeden učitel. Výuka tak může být velmi individuální a člověk se má možnost na cokoliv zeptat. Za třetí jsou to eseje. I na některých přírodovědných oborech (biologie, medicína) se tu píší eseje. Pojem esej znamená, stejně jako kolej, něco úplně jiného než u nás. Pro představu – jde tu o stručné a přesné vyjádření a zodpovězení dané otázky. Takové eseje mě psát baví a opravdu se při tom člověk hodně naučí.

„Jídelna – dost hanlivé označení pro krásnou, zdobenou, gotickou halu jak vystřiženou z Harryho Pottera.“

Předpokládám, že se nevracíš domů po týdnu vyprat oblečení a vyfasovat nové jídlo jako skoro každý nový student. Jak to máš zařízené a jak často létáš domů?

Tady jsem volil metodu skoku do vody, neboli šokem. Prostě jsem si vypral, když jsem si vyprat musel. Když člověk musí, tak to nějak udělá. A z jídla si sám zařizuju jen snídaně, protože obědy i večeře máme v kolejní jídelně (což je dost hanlivé označení pro krásnou, zdobenou, gotickou halu jak vystřiženou z Harryho Pottera). Domů se budu vracet třikrát ročně mezi trimestry. Celkově budu doma skoro půl roku.

IMG_0646

Už se připravuješ s obavami na zkouškové období, nebo to zvládáš levou zadní jako tady u nás?

Zkoušky jsou tu jen písemné a všechny na konci roku. Je to zvláštní systém, ale vzhledem k úspěšnosti školy předpokládám, že funguje dobře. V lednu budeme mít zkoušky nanečisto, abychom v červnu už věděli jak na to. Taky to donutí studenty se učit i o vánočních prázdninách. A učiva se na nás navalí hodně, protože trimestry jsou tu krátké a intenzivní. Levou zadní tu zvládám možná tak chemii, ale ostatní předměty to bohatě vynahradí. Práce je ažaž.

Je tam zavedený odlišný systém ve známkování nebo zkouškách, než u nás na univerzitách?

Ohledně zkoušek jsem se už vyjádřil. Co se týče známkování, chodí to tu jinak. Známky jsou tu First, Upper Second, Lower Second, Third, Fail. To ještě může vypadat podobně, ale problém je v tom, že když všechno víte a všechno zodpovíte správně, tak máte jen Upper Second. Na First musí člověk připsat věci navíc, dodat vysvětlení, připsat kontext nebo přidat příklad. Ve skutečnosti tak po vás chtějí víc, než oč v testu žádají. Pak má velkou hodnotu, když někdo First dostane.

„Pub crawl = okružní cesta po hospodách.“

Jaký je život studenta v Británii? Zbývá ti kromě studia čas na zábavu, pravý studentský život, nějaké party?

Učení je dost, ale studenti v Anglii jsou stejní jako v Česku. Obzvlášť v prvních dnech, než začne výuka, se tu pořádá spousta party a tzv. pub crawl (řekněme okružní cesta po hospodách. :-D). Ale i v průběhu trimestru se všichni baví tak, jak se jim to líbí. Cambridge není banda nerdů, co se jen učí.

Čtenáře by určitě zajímalo, jestli už jsi měl čas zajít v Anglii na fotbal?

To se bohužel ptáš toho nepravého. Sport mě baví, když ho dělám, ale nejsem fanouškem, co by chodil na zápasy. Ostře sledované jsou tu ale mezikolejní zápasy a závody ve všem možném, obzvlášť závody veslic, které jsou velmi tradiční.

„Cambridge není banda nerdů, co se jen učí.“

Kolik let díky studiu v Anglii strávíš?

Minimálně tři roky, bakalář tu trvá stejně dlouho jako u nás. Totéž s magistrem, ale nejlepším studentům dovolují si studium protáhnout ze 3 na 4 roky, rok ušetřit a rovnou udělat magistra, čehož bych moc rád využil.

DSCF0901

Uvažuješ v budoucnu i o zaměstnání a životě v cizině?

To je tak daleko, že je všechno opravdu jen o úvahách. Ano, uvažuju, ale radši bych se někdy vrátil.

Kdyby ses mohl znovu rozhodnout, jestli sem, nebo se spolužáky do Prahy, tak co by vyhrálo?

Zatím jsem nadšený, takže bych do toho šel znovu. Nikdy ale nebudu vědět, jaké by to bylo v Praze, a tak bude lepší se tím nezabývat a užívat si všeho, co Cambridge nabízí. A že toho není málo.

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz