(Po-Pá: 9-15)

Jaké to je být animátorem?

Animátoři jsou vlastně takoví hoteloví baviči. Starají se o děti, hrají sport, baví se s hosty. Působí v přímořských letoviscích různých cestovních kanceláří. Kromě delegátů, kteří mají větší zodpovědnost a zajištují, aby vše proběhlo v pořádku, animátor je taková přidaná hodnota dovolené – je na hotelu od toho, aby pobyt ještě více zpříjemnil.

Každý hotelový animátor může mít v náplni práce různé úkoly. Na začátku je důležité si uvědomit a prosadit to, co by se ti líbilo a co ne – proto se vyplatí dobře si pročíst smlouvu. V dané destinaci je nutné si co nejdřív prosadit svou, samozřejmě v souladu se smlouvou. Nicméně je vždycky dobré být připraven úplně na všechno.

Nejčastěji se animátoři starají o děti, aby si rodiče mohli v klidu užít volného času. Můžeš tak strávit celý den hraním si a vymýšlením aktivit jako je stavění hradu z písku, koupání a vyrábění. Nápadům se meze nekladou. Jak to může často ale vypadat v realitě? Dětí jako smetí, 40 stupňů venku, každý capart chce dělat něco jiného a udržet děti různých věků pohromadě často bývá dost vyčerpávající.

Máš rád/a sport? Osobně si myslím, že sport dokáže taky dost vyčerpat, ale příjemněji než stádo dětí. Sportovní animátor má na starost sporty všech druhů – od golfu, přes volejbal, běh až po lukostřelbu. Nemusíš být nejlepší a nejrychlější, hlavní je, aby tě sporty bavily a dokázal/a jsi namotivovat ostatní, aby kromě opalování na lehátku měli i trochu pohybu a zážitků.

Na animátora občas padne úkol zajet na letiště, vyzvednout klienty, uvést je do destinace a dovézt je v pořádku do hotelu, vítat hosty na večeři, povídat si s nimi a mimo jiné má občas na starosti večerní představení a dětské minidiskotéky. Je to taková osoba „pro všechno.“

Co za to?

Každá cestovní kancelář nebo agentura má své podmínky a jiná pravidla. Platové ohodnocení se ale tolik neliší a pro většinu cestovek platí následující: zajištěné letenky do destinace a zpět, pojištění, ubytování se stravou a k tomu měsíční plat. Animátor pracuje většinou šest dní v týdnu a sedmý den má volno. Ve dnech volna můžeš jít nakupovat, cestovat a poznávat okolí anebo se jen opalovat, jíst a relaxovat. Zjednodušeně je to práce, kdy nemáš moc za co utrácet, všechno důležité máš zařízeno a ještě si vyděláš. Což neznamená, že to všechno dostaneš zadarmo – animátorství umí být drsné, zábavné, ale náročné.

Kde animátor bydlí?

Animátoři většinou bydlí v hotelovém komplexu. Nepočítej ale nutně s tím, že ubytování je přímo na hotelových pokojích. Zaměstanci mají většinou svůj vlastní „staff house.“ Do práce ale dojíždět nemusíš a často ve volném čase můžeš využívat zařízení pro hosty jako bazén, tobogány atd. Taky nahlédneš do chodu hotelového managementu jako málokdo, což je velmi zajímavá zkušenost.

Animace nejde dělat jako práce, musít to být hlavně zábava.

V jaké zemi?

Nepopulárnější bývá Tunisko a Egypt, kvůli velikým hotelovým komplexům. Často to ale bývají také destinace jako Bulharsko, Řecko a Turecko. Cestovní kanceláře ti většinou řeknou předem, kam se s největší pravděpodobností dostaneš. Pro holky musím zdůraznit, že muslimské země mají jiný přístup k ženám než třeba Řecko a Bulharsko. V letních měsích se také slaví ramadán, při kterém by správný muslim neměl přes den pít ani jíst, a proto je dobré se obrnit trpělivostí, protože většina lidí bývá poměrně dost nevrlá.

Jak na to?

Práce animátora bývá vypsaná u cestovních kanceláří na internetu v sekci práce. Začni hledat koncem prosince, největší poptávka je kolem února až března. Většinou je třeba natočit krátké video nebo poslat motivační dopis a čekat na příjímací pohovor.

Osobní zkušenosti

Lea – Rhodos (Řecko)

Původně jsem měla pracovat jen s dětmi, ale bohužel po mém příjezdu nastaly zmatky z důvodu špatné komunikace mezi hotelem a CK. V hotelu se mnou počítali i jako s animátorkou pro dospělé. Je důležité, aby si člověk hned ze začátku dupnul a stál si za svým – já jsem se snažila dobrat alespoň nějakého kompromisu. Zpětně už to ale také vidím jinak a kývla bych pouze na ty děti, protože práce je to náročná a člověk jede na maximum šest dní v týdnu, čtyři měsíce v kuse. Nicméně žít delší dobu v zahraničí a poblíž pláže je super, člověk pozná spoustu zajímavých lidí, naučí se řešit rozmanité situace a rozšíří si obzory.

Žaneta – Marsa Alam (Egypt)

S kamarádkou jsme pracovaly hlavně jako dětské animátorky, malovaly na papír i na obličej, chodily s dětmi na tobogány, když se rodiče chtěli jít potápět nebo mít jednoduše klid. Náplní byla i každodenní dětská minidiskotéka, která byla v egyptském horkém vzduchu tím nejlepším kardiem, co si umíte představit. I tak nám ale zbývalo dost času a energie na potápění u nádherných korálových útesů, výlety do okolí na čtyřkolkách i na lodi nebo na návštěvu místního fitnesscentra. Zvykly jsme si i na občasné návštěvy gekonů a troufám si zpětně tvrdit, že to bylo jedno z nejlepších lét, co jsem zažila.

Kateřina – Bulharsko a Tunisko

Tento rok mám za sebou svou třetí sezónu – je zřejmé, že animátorství prostě miluji! První dvě sezóny – cca 3-4 měsíce jsem strávila v Bulharsku. Animace probíhaly celé v češtině. Měli jsme opravdu dost osobního volna, tři hodiny přes den, a párkrát do týdne dětská diskotéka a večerní show. Nevýhodou bylo vzdálené a staré ubytování. Ale to je něco, s čím se u této práce musí počítat. Třetí rok jsem změnila CK a také letovisko – dostala jsem se do severní Afriky. Zjistila jsem, že animace může být také úplně jiná. Pracovní doba prakticky celý den, od půl 10 od rána až do půlnoci. Večerní show byla zajištěna placenými profesionály. S českou kolegyní jsme dokonce bydlely přmo v hotelu, v superior pokoji. Vše má svá pro a proti. Ač se možná práce zdá fyzicky náročná, pro mě to bylo spíš o psychice. Animace je skvělý způsob, jak vycestovat na delší dobu bezplatně do zahraničí a zažít něco nového a krásného. Ovšem teď už jsem přesvědčená, že je to opravdu na naší volbě na samém začátku. Může být krásně, ale někde může být ještě líp.

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz