(Po-Pá: 9-15)

Většina cestovatelů, co se chystá do Kanady na delší období, v jisté fázi nebo možná hned na začátku své cesty zvažuje koupi auta. Já si třeba v Kanadě koupila první auto ever! Ještě teď si pamatuju jeho poznávací značku a to si nepamatuju ani svoje telefonní číslo 😃 Zkrátka velká událost.

Je to poměrně obsáhlé téma a mohli bychom o tom napsat 10 dlouhých a “nudných článků”. Každá provincie má jiná pravidla. My jsme se zaměřili na 8 nejdůležitějších věcí, které bys měl/a vědět, než si v Kanadě auto pořídíš a jelikož většina našich klientů míří do Banffu, Canmore nebo Jasperu, snažili jsme se ti přiblížit právě tuto oblast. Ve velkých městech jako je třeba Vancouver nebo Toronto potřeba vlastnit auto není tak velká, jelikož se dá všude dopravit MHD.

Takže co bych měl/a vědět než si koupím auto?

Kluk sedí na autě v kanadské přírodě

Řidičák

Rozhodně si nech v ČR udělat mezinárodní řidičák. Mezinárodní řidičák má platnost jeden rok. Vyřídí ti ho na počkání a stojí 50 Kč. Správně by sis ale po 3 měsících v Kanadě (platí pro provincii Alberta) měl/a vyřídit kanadský řidičák. Kanadský řidičák není zrovna levná záležitost. Opět se poplatky liší podle toho, kde si řidičák děláš. Musíš zvládnout teoretický test i praktické jízdy. Mimo jiné budeš potřebovat Výpis z evidenční karty řidiče. Tento dokument si nech rovnou úředně přeložit do angličtiny. Může se ti hodit také při sjednání pojištění auta.

Kde auto koupit?

Jsou prakticky 2 možnosti. Buď si budeš auto kupovat u individuálního prodejce (soukromníka) nebo zajdeš do autobazaru. V autobazaru budou ceny vyšší, ale zase tam máš výhodu toho, že ti auto prohlédnou a v případě poruchy nabídnou servis zdarma nebo se slevou. Je to taková jistota. Nicméně pokud vyrážíš do Kanady na WH a neplánuješ zůstat déle, tak doporučujeme hledat auta na Marketplace na FB případně kijiji.

Ceny

Ceny aut sice za poslední 2 roky stouply o 15-20%, ale pořád jsou v Kanadě auta levnější než u nás. Samozřejmě záleží na tom, co hledáš a také na lokalitě. Třeba v Edmontonu jsou auta levnější než v Calgary. Pokud se tedy zaměříme na oblast Calgary/Canmore/Banff, tak například 20 let starý minivan v zachovalém stavu za 1.500 CAD se dá sehnat.

cesta v Kanadě s výhledem na hory

Pojištění

Bez toho, aniž by sis sjednal/a pojištění auta, za volant v žádném případě nesedej. Mohlo by se ti to sakra prodražit. Pojištění je opravdu důležité. Cena závisí na různých faktorech: věk řidiče, množství registrovaných řidičů na vozidlo, provincie, zda máte kanadský nebo jen národní či mezinárodní řidičák. Jak už jsem zmiňovala výše, i tady by ti mohl výpis z evidenční karty řidiče pomoct k nižší ceně pojištění. Doporučujeme si udělat research a porovnat nabídky jednotlivých pojišťoven.

Technickou nikdo neřeší

Něco jako naše STK v Kanadě neexistuje. Můžeš jezdit s prasklým předním sklem a absolutně nikdo to nebude řešit. V národních parcích se třeba kvůli zvěři nemůžou v zimě solit silnice jako je tomu u nás, takže se používají pouze kamínky. Není tedy divu, že každé druhé auto má na předním skle “překrásnou” pavučinku.

Odbočení doprava na červenou

Pokud přijedete na světelnou křižovatku, odbočujete doprava a zleva nic nejede, tak můžete odbočit. Jiný kraj jiný mrav.

Křižovatky bez světel

V Kanadě snad nikde nepotkáte kruháč. Naopak jsou velmi časté křižovatky, kde máte stopku ve všech 4 směrech. Žádná hlavní, žádná vedlejší. Něco jako přednost z prava tam neexistuje. Zkrátka kdo první přijel a zastavil, ten první jede. Tohle by se mi třeba před cestou do Kanady hodilo vědět. Pak bych nestála jak trubka několik trapných vteřin na křižovatce, kde na mě všichni mávali ať jedu. Razila jsem taktiku – pustím všechny a až tam nikdo nebude, tak pojedu. Pro jistotu 😃

Respect for wildlife

Vždy respektuj zvěř. V národních parcích se běžné setkáš na silnicích s horskými kozami, jeleny někdy i medvědy. Vždy prosím mysli primárně na jejich a svoji bezpečnost. Zpomal, zastav a až po tom vytáhni telefon.

medvěd opřený o auto v kanadské přírodě

Pokud máš dotazy nebo se chceš dozvědět více o práci a/nebo studiu v Kanadě, napiš mi na canada@czech-us.cz

Adriana

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Co si zabalit na rok do Kanady?

Všichni před odletem do Kanady řešíme víza, práci, jak se dostat do Kanady, kde budu bydlet, co budu dělat a… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz