(Po-Pá: 9-15)

Rozhodujete se aktuálně, jak naložit se svou budoucností? Chtěli byste si vyzkoušet svoji angličtinu ve světě, poznat nové lidi a získat zajímavou pracovní zkušenost? Pokud si moc nevěříte a stále váháte, zkuste se nechat inspirovat Petrem, který se rozhodl se s vámi o své čerstvé zážitky podělit.

petr

Ahoj, mé jméno je Petr, je mi 21 let a v současné době jsem účastníkem pracovního programu v Londýně. Tento úvodní článek a i ty následující by měly být něco jako „malý průvodce programem mýma očima“. S přibývajícím časem, který zde strávím, se vám budu snažit zprostředkovat své zážitky a dojmy.

Rozhodování se

Máme zde období maturit a hodně lidí přemýšlí, co se sebou. Pokračovat na vysokou? Jít někam pracovat a osamostatnit se? A co takhle studium, nebo práce v zahraničí?

„Počkej… Studium v zahraničí? Práce v zahraničí? Ses zbláznil, ne?!? Vždyť víš, jak jsi na tom s angličtinou ☹…“

I já jsem takhle přemýšlel a měl obavy. Je to přirozené, mít strach z nového. A i o tom dnešní článek bude. Ne o tom, že se nemáte bát podniknout něco nového. Bát se budete, většina lidí z toho měla strach. A kdo říká, že ne, tak je fakt borec, nebo kecá ☺. Ale zkusím vám ukázat cestu s Czech-usem, která mi pomohla obavy z nového dostat pod přijatelnou hranici.

Kontaktování s agenturou

Pro odjezd do Londýna jsem se rozhodl okolo Vánoc. Kontaktoval jsem agenturu a domluvil si schůzku, která probíhala v Praze, kde má Czech-us jednu ze svých poboček. Tam mi slečna Chlebečková, která má tento program na starosti, všechno vysvětlila – a podotýkám, že velmi opatrně a citlivě, neboť jsem vypadal asi trošku vyděšeně. Odpověděla i na moje dotazy a ke konci jsme si spolu vyzkoušeli krátký rozhovor v angličtině, se kterým jsem samozřejmě nepočítal, i když to všude psali. Ale není se opravdu čeho bát ☺.

Poté naše další komunikace probíhala prostřednictvím mailu nebo telefonu.

Součástí přípravného procesu je také rozhovor v angličtině přes Skype s paní Gabrielou, což je koordinátorka, která žije už nějakou dobu v Londýně, takže vám dokáže pomoci a poradit opravdu se vším.

Od agentury se vám dostane pomoci i při zpracování vašeho anglického CV, se kterým pak budete obíhat všechny pohovory.

Těsně před odjezdem

Den před odjezdem jsem začal zmatkovat, jestli mám všechno zařízené a jestli jsem na nic nezapomněl (pojištění atd.). Během dne jsem snad třikrát nebo čtyřikrát volal slečně Chlebečkové a komunikace probíhala opět bez problému.

Při jednom rozhovoru jsem dostal kontakt na jiného klienta, který měl stejný let i stejnou jízdenku na autobus z letiště. Vědomí, že v tom nejsem úplně sám, mi celkem po psychické stránce ulevilo ☺.

S dotyčným jsme se sešli na letišti a celé to absolvovali spolu. Bydlíme kousek od sebe, chodíme spolu do města, jsme pořád v kontaktu.

Od agentury to bylo moc milé gesto, které nemuseli dělat, ale mně to hodně pomohlo a byl jsem za to opravdu rád.

Let do Londýna a schůzka s místní koordinátorkou

Letenky si můžete buď nechat zařídit od agentury, nebo si je sehnat sami, což není nic těžkého.

Po příletu do Londýna se setkáte s koordinátorkou Czech-usu Gabrielou. Ta vám pomůže absolvovat telefonát ohledně National Insurance Number (NIN), poradí vám, jak si založit bankovní účet, a dostanete Sim kartu, kde si zvolíte tarif, jaký vám bude vyhovovat. Pak se dozvíte ještě pár praktických informací, třeba jak se orientovat v metru, kde si zakoupit OysterCard a jak ji dobíjet.

Gabriela vás pak doprovodí i na metro a vy se vydáte směrem k ubytovací agentuře. Tam podepíšete papíry, zaplatíte a oni vás odvezou do místa vašeho nového bydliště.

Ubytování

Ubytování je formou share house. Můžete si zvolit, jestli chcete pokoj sami, nebo zda vám nebude vadit spolubydlící. Umístění je ve 3. zóně metra v severovýchodní části Londýna, což je tak 30 – 45 minut cesty do centra.

Večer si s Gabrielou zavoláte, jestli je vše ok a jak se máte. Záleží na povaze – já jsem citlivka a byl jsem „homesick“ už od odjezdu z baráku. Takže mi to docela pomohlo, protože je to takové „probuzení do reality“ – po té dlouhé cestě si lehnete do postele, která je mimochodem úplně jiná než ta vaše… bez oblíbeného plyšáka a povlečení… A najednou vám dojde, že po těch všech přípravách a všem možném jste teda tady a musíte to zvládnout. A taky že zvládnete ☺!

Zařizování NIN

Někdo by mohl mít obavy ze schůzky ohledně NIN, ale opět se není čeho bát. Při kontaktním telefonátu je stanoven datum a čas, kdy se máte na úřad dostavit. Přijdete, řeknete jméno a posadíte se.

Vyzvedne si vás jeden z úředníků, který se pokusí vyslovit vaše příjmení. U mě to tedy rovnou vzdal a ptal se po Petrovi ☺.

Vezme vás ke stolu, kde se vás bude ptát na to, proč jste tady, jestli jste už někdy v UK pracoval atd. – ty otázky se u každého asi liší, ale něco na tenhle způsob. Ještě si napíše vaše údaje a vezme si od vás pas.

Dostanete papír, na kterém máte dosavadní číslo, které ukážete zaměstnavateli a které platí do doby, než vám poštou přijde nové, cca 2 – 3 týdny.

Pak si půjdete sednout zpátky do čekárny, než zkontrolují, jestli vše sedí a je v pořádku. Za chvíli vám přijdou vrátit pas a odcházíte.

Shánění práce

Teď přijde velmi důležitá část a to je práce!

Měli byste počítat s tím, že život v Londýně je finančně náročnější než u nás, takže na kafe za libru můžete zapomenout. Musíte mít rezervu, ze které pokryjete tu mezeru mezi vyděláváním a „dovolenou“, neboli období bez práce.

Jak dlouho bude toto období bez práce trvat, záleží jenom na vás. Agentura vám pomůže s hledáním práce hned od prvního dne.

Mě čekal první pohovor následující den ráno a z toho jsem byl samozřejmě hodně nervózní. Pár podobných zkušeností jsem již sice měl, ale v češtině, a stejně jsem ze svých výkonů neměl nikdy dobrý pocit. Takže tohle byla fakt výzva.

Nervozita se znásobila, když na mě „nastoupily“ dvě osoby místo předpokládané jedné. Ale nakonec dobrý, zvládnul jsem to ☺…

K tomu by se možná hodila říct jedna příhoda. V pátek večer mi paní napsala mail, že jsem je zaujal a rádi by mi nabídli Trial shift, což je 2 – 3 hodinová směna na zkoušku. Já zájem samozřejmě měl, ale jelikož jsem zvyklý na to, že u nás téměř nikdo o víkendu nepracuje, tak jsem s odpovědí čekal na pondělní ráno. Což se ukázala jako chyba, protože tady se pracuje pořád. Paní si proto myslela, že zájem nemám, a tak jsem o tuhle příležitost přišel.

Je to prostě jedna z mnoha věcí, která je tady jinak, a stále objevuji nové…

Zkušební směna a ideální práce

V pondělí jsem měl Trial shift v jednom řetězci kavárny/pekárny/restaurace – nevím, jak to lépe přiblížit. Jednalo se o pozici baristy.

Vždycky jsem si myslel, jak by mě to bavilo, ale upřímně jsem se v tom nějak nenašel. Práce mi sice byla nabídnuta, ale nechal jsem si na rozmyšlení týden, při kterém jsem měl v plánu zkusit najít opravdu ideální práci pro mě.

V úterý jsem měl pohovor v jednom typickém anglickém pubu v centru a ve středu v dalším. Druhý z nich mě zaujal více, a tak jsem měl v pátek další Trial shift. Zaměstnavatel i já jsme byli oba spokojení, a tak jsem nastoupil jako barman.

Daří se mi skvěle, práce mě baví, kolem sebe mám super kolektiv a nemůžu si na nic stěžovat ☺.

Multikulturní Londýn

Londýn je opravdu multikulturní město, takže místní jsou k cizincům velmi tolerantní a nápomocní.

Můžu vás ujistit, že pokud jste prošli českým vzdělávacím systémem, tak je vaše angličtina na úplně dostačující úrovni. A ta úroveň se bude navíc každým dnem zvedat… Obecně jsou na tom Češi dle mého názoru s angličtinou totiž velmi dobře.

To by bylo prozatím na úvod tak všechno. Doufám, že jsem nerozhodným pomohl a vystrašené trochu uklidnil. Opravdu je to skvělá zkušenost, kterou můžu jen doporučit. Buďme rádi za možnosti, které máme, a nebojme se je využít ☺!

Všem děkuji za pozornost a za přečtení článku až do jeho konce. Mějte se krásně a třeba někdy v Londýně na viděnou!

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz