(Po-Pá: 9-15)

Zajímá vás, jak vlastně vypadá „pravý“ Kanaďan? Co nosí, jí a jak se chová? Pojďme se na některé atributy spolu podívat…

kanada

Znáte to – chystáte se do ciziny. Víte, co si s sebou zabalíte, máte promyšlený harmonogram na první dny, abyste nezapomněli něco důležitého zařídit, plánujete, co musíte bezpodmínečně navštívit, abyste si pořídili hned na začátku ty nejlepší fotky, které vám budou kamarádi závidět, pilujete jazyk, abyste se neztrapnili. Co však udělat, abyste zapadli mezi „domorodce“, aby vás přijali mezi sebe, zkrátka abyste se necítili jako úplný Marťan?

Tradiční jídlo

Tradiční jídlem Kanady je poutine (vyslovováno francouzsky putyn) a najdete ho skoro všude, dokonce existují i speciální bistra Poutinerie, kde nekoupíte nic jiného. Jedná se v podstatě o hranolky posypané sýrem a zalité omáčkou, která vypadá jako naše „UHO“ (tedy univerzální hnědá omáčka), ale Kanaďané poutine milují a nevyzkoušet to by byla škoda, protože je to opravdu móóóóc dobré.

kanadske_poutine

Dalším národním jídlem je kanadská slanina, která je na rozdíl od tradiční slaniny připravována z vepřové panenky, co byla naložena v kukuřičné mouce. Jakmile ji okusíte, nebudete chtít už jinou.

Mezi zákusky vévodí máslové dortíčky, tartaletky – s ovocnou nebo oříškovou náplní. Druhou možností na mlsání je Nanaimo bars, tedy čokoládový zákusek s vanilkovo-máslovým krémem a tekoucí čokoládou uprostřed. Tomu prostě nelze odolat.

kanadske_zakusky

A snad ani není potřeba se zmiňovat o pravém javorovém sirupu, na který mají Kanaďané monopol ☺.

Na závěr ještě malý tip – určitě nebudete vypadat jako blázni, když si k jakémukoliv jídlu dáte kečup. Ten v Kanadě najdete snad všude. Dokonce mají i různé potraviny s kečupovou příchutí, jako třeba chipsy.

Mimochodem, už jste slyšeli o řetězci Tim Horton? Je to něco jako kanadský Starbucks a Kanaďané ho milují. Najdete ho na každém rohu, a to i v tom nejmenším městečku.

tim_hortons_cafe

Počasí a oblečení

Zimy jsou v Kanadě dlouhé, klidně i 7-8 měsíců. Připravte se ale na to, že vnímání zimy je úplně jiné. Pro Kanaďany začíná zima při 30 stupních pod nulou, vše nad tímto číslem je pro ně „teplota na tričko“ ☺. Pokud chcete dobře zapadnout, je absolutní nezbytnost mít zimní bundu značky Canadian Goose, na hlavě čepici zvanou toques, na ruce palčáky a na nohou pořádně teplé zimní boty.

Oproti tomu jsou léta krátká a docela teplá – i tak se ale vždycky hodí mít po ruce vlněný svetr. Voda v jezerech se však určitě nezahřeje na příjemnou teplotu pro koupání a na vršcích hor bude sníh pravděpodobně i v červenci ☺.

vtip

Kanadské bankovky

Kanadské bankovky jsou plastové a vypadají, jako kdyby je převzali ze hry Monopoly. Má to svou výhodu, nedají se roztrhnout a lze je od sebe velmi jednoduše rozlišit, protože jsou krásně barevné.

Pokud vám někdo v Kanadě řekne, že něco stojí „Loonie“, nebo „Tonnie“, neznamená to nic jiného než, že něco stojí dolar, popřípadě dva. Význam „Loonie“ je jednoduchý – na mincích je vyobrazen pták potáplice, v angličtině loon. A dvoudolarová mince „Tonnie“ je zase odvozená od anglického názvu pro číslo 2 – two a rýmuje se s „Loonie“ – jednoduché, že?

kanadske_bankovky

Zdvořilé chování

Určitě jste už někdy slyšeli, že Kanaďané jsou extrémně milí a zdvořilí, a oni opravdu jsou. Slovo „sorry“ uslyšíte aspoň 50x za den. Za vše vám poděkují, podrží vám dveře, omluví se vám i za to, za co nemůžou. O jejich zdvořilosti koluje spousta vtipů na internetu a všechny jsou pravdivé ;).

Posuďte sami – který jiný dopravní podnik se vám omluví, že autobus nefunguje ☺?

kanadsky_autobus

Možná, že pro ty z nás, pro něž ještě běžné zdvořilosti nevymizely, to není až tak zjevné, ale při porovnání Kanaďanů s Američany si budete říkat, že jste rádi, že jste se rozhodli právě pro Kanadu.

Sportování

Jistě víte, že národním sportem v Kanadě je hokej, a už teď si plánujete, na jaký zápas, kdy a kam půjdete. Bez toho byste se snad ani nemohli vrátit zpět ☺!

Ale slyšeli jste už o curlingu – olympijském sportu, jenž spočívá v posouvání kamenů po ledě, který se zametá, a jehož cílem je umístit daný kámen co nejblíže vytyčeného středu? No, řekněte, který jiný národ si ze zametání udělal národní sport ☺? Když zamrznou jezera, curling se hraje všude.

Kanaďané všeobecně milují zimní sporty. Jakmile napadne trocha sněhu, hned jsou všichni na sjezdovkách a sjíždějí kopce na lyžích nebo snowboardu.

V létě naopak budou všichni jezdit na kolech. Města jsou k tomu přizpůsobená, cyklistické stezky naleznete všude.

Dorozumívání aneb Jak je to s tou angličtinou?

V psané podobě je kanadská angličtina stejná jako ta britská (píší colour, honour, favourite apod.), oproti Američanům však mají Kanaďané silný přízvuk a mluví tak nějak nosově. Vysvětlit se to asi moc nedá, abyste rozeznali kanadský přízvuk, chce to „slyšet na vlastní uši“.

Pokud na konci každé věty uslyšíte „eh“, tak se prý jedná stoprocentně o Kanaďana – i když zrovna tento stereotyp je možná trochu přeceňovaný.

A co vyslovení slov „about“, „house“, „out“ a podobných dalších? Pokud chcete zapadnout, určitě tato slova nevyslovujte s „u“.

„OU“ ve slovech se vyslovuje prakticky stejně tak, jak se to píše, pro příklad: US [abaut] – CAN [about]. Toto vysvětlení berte s rezervou, jakmile to však uslyšíte naživo, budete vědět, o čem je řeč ;).

A na závěr – i když je Kanada bilingvní, ne všichni mluví francouzsky. Pokud se nedostanete do francouzské oblasti, tak s velkou pravděpodobností nikdo francouzštině rozumět nebude.

Tak co, už jste připraveni na cestu, eh ☺?

Ještě malý slovníček s sebou:

  • Loonie – 1 dolar
  • Tonnie – 2 dolary
  • Washroom – bathroom
  • 2-4 – 24 bottles or cans of beer
  • 2-6 – 750 ml láhev alkoholu
  • Toque – pletená čepice
  • Keener – člověk, který je hodně natěšený, opravdový fanoušek
  • Hoser – lehká urážka
  • Double double – káva se dvěma smetanami a dvěma cukry
  • Canuck – lidově Kanaďan
  • Chinook – suchý teplý vítr, který může způsobit vysoký růst teploty hlavně v zimě a na jaře
  • Garburator – koš na odpadky v kuchyni
  • Give’r – zkráceně give her a go
  • Homo milk – homogenizované mléko s obsahem tuku 2 – 3 %
  • Mickey nebo Pint – 300 ml – 500 ml alkoholu
  • Pop – nápoj s bublinkami
  • Quart – velká láhev piva
  • Serviette – ubrousek
  • Timmies – Tim Horton café

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Život v horách a kanadský roadtrip

Znáte takový ten pocit, kdy se ocitáte na místě, kde se vám zatajuje dech a chce se vám plakat štěstím?… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz