(Po-Pá: 9-15)

Přesně v den, kdy se zavřely okresy – 1. března, jsem utekla za hranice. Neutekla jsem doslova, ale vyrazila jsem z Brna do Vídně letištním shuttle autobusem. I přes mé potvrzení o studiu v zahraničí jsem měla velký strach, že mě za hranice nepustí. Pustili, dokonce mě nikdo nekontroloval a tento článek tak píšu z Malty s výhledem na moře.

Vítej na Maltě – Merħba Malta!

Malta je zajímavým kulturním mixem Anglie, Afriky a Itálie. Úředními jazyky jsou maltština a angličtina, ale když místní mluví anglicky, máš pocit, že mluví italsky nebo arabsky. Letenky na Maltu stojí z Vídně pár stovek, a ne náhodou byla Malta místem pro natáčení mnoha známých filmů – ať už Hry o trůny, Pirátů z Karibiku, Pepka Námořníka či Gladiátora. Malta je také dost proslavená ikonickou vápencovou bránou, tzv. Azurovým oknem, která se ale bohužel před pár lety zřítila. Přesto tady můžeš najít spoustu krásných míst, nejen na ostrově, ale i v podmořském světě.

Malta - pláže
Pláže na Maltě vám téměř připomínají fotografie rájů z Karibiku.

Jaký je život na Maltě teď?

Začínám svůj třetí týden a od prvního dne se toho mnoho změnilo. První dny měla Malta vše otevřené, bez jakýchkoliv omezení. Restaurace, obchody, bazény, fitness centra,…všechno. Byla jsem jako Alenka v říši divů. Když jsem viděla, jak jsou podniky plné bavících se lidí, fitka plná sportovců a otevřené všechny obchody, měla jsem jen otevřenou pusu – bez posuzování, zdali je to dobře či ne.

Aktuálně je na Maltě všechno tak, jako v Česku, až na výjimku omezení pohybu v okrese.

Malta měla totiž až donedávna velmi přívětivá čísla a velkou část proočkovaného obyvatelstva. Čtyři dny po mém příletu se ale zpřísnila opatření a restaurace se zavřely. Týden na to vláda ještě přitvrdila a zavřela všechno. Aktuálně je na Maltě situace téměř taková, jako u nás v Česku. Jediné, v čem se situace liší, je neomezený pohyb osob na katastr, neplatí tu žádné zákazy vycházení v noci a stýkat se smí lidé až ze čtyř domácností.

Na prodej

Pandemie zasáhla dozajista velkou část místních, neboť 15 % veškerých pracovních míst na Maltě bylo tvořeno výhradně cestovním ruchem. Na Maltě jsem byla naposledy před 10 lety, takže nemůžu objektivně porovnat situaci před pandemií a teď, ale co vidím, jsou poloprázdné parky a v každé ulici je nějaký byt či dům na prodej a spousta domů vypadá naprosto opuštěných. Noční kluby, včetně vyhlášené oblasti Paceville, zejí prázdnotou. Lidé nosí roušky, i když jsou na pláži či v přírodě sami.

Můj život na Maltě

V rámci svého magisterského programu studuji na University of Malta. Bohužel vzhledem k nepříznivé situaci jsem svojí školu ani neviděla, veškerá výuka probíhá online. Jeden z mých profesorů je dokonce nositelem Nobelovy ceny za mír. Ale upřímně řečeno, online výuka nestojí za nic. Možná proto, že se Malta řadí k jižanským státům, organizace celé výuky a univerzity není úplně ideální. Ať už je to pandemií či ne, studovat primárně na Maltě bych úplně nedoporučovala.

Valetta na Maltě
Procházka Valettou je skoro jako procházka historií.

Nedoporučovala bych to v případě, že se chcete něco naučit. Pokud si chcete užít bezstarostný a pohodový Erasmus, tak je to určitě fajn volba. Ačkoli je Malta téměř u Afriky, tropické počasí tu nemáme, ale minimálně jarní počasí ano. Teplota přes den pod 14 stupňů neklesne a už jsem se stihla i několikrát koupat v moři. Pokud máš rád čisté moře, Maltu doporučuji všemi deseti. Moře na Maltě hraje všemi barvami a jsou místa, kde je voda tak průzračná jako v Karibiku. V České republice o víkendu většinou vyrazíme na výlet do lesa, na Maltě zase k moři na pláž nebo na rybí trh.

V České republice o víkendu vyrazíme na výlet do lesa, na Maltě k moři na pláž nebo na rybí trh.

Pokud se chceš ohřát od nekonečné české zimy, Malta je určitě skvělou destinací. Život je tu v lockdownu sice stejný jako u nás, ale se sluníčkem a mořem za zády. Nemluvě o historických památkách v hlavním městě Valettě nebo bývalém hlavním městě Mdině. Mezi přednáškami tak chodím na pláž nebo objevovat tajemná zákoutí historických měst. V současné situaci zůstává Malta v tvrdém lockdownu do 11. dubna. Mezi místními se říká, že v létě se určitě hranice otevřou pro všechny turisty. Aktuální opatření chtějí zpomalit zhoršující se situaci a stát se bezpečnější a atraktivnější destinací právě pro letní dovolené. Pokud bude svět v létě trochu normálnější a budeš mít chuť objevovat, tak si vzpomeň na Maltu a její azurové zálivy. ?

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz