(Po-Pá: 9-15)

Přijel ve svém autíčku Smart, a choval se na vlas stejně jako ve zprávách na Facebooku. Od té doby uplynul již více než rok a já se s Lelem (zkrácené jméno, které kvůli anonymitě hostitele nebude celé prozrazeno) setkala ještě třikrát. Krásy i strasti této celosvětové komunity nadšenců do cestování (rozuměj couchsurfingu) jsem poznala i v dalších zemích Evropy i Afriky. Bohužel na Kubě je přespávání u místních zakázáno, takže mi severoamerický couchsurfing zatím uniká. Díky mým hostitelům jsem poznala země jako Portugalsko, Maroko, Itálii, Lichtenštejnsko, Německo nebo řecký Rhodos.

Není to žádný mama hotel zadarmo

Ale nemysli si, že couchsurfing je hotel, kam si dojedeš a usteleš si na gauči u ochotného cizince. Bohužel si to někteří stále s mama hotelem zadarmo pletou. Couchsurfing je především cestovatelská komunita, kde sice můžeš nabízet nebo poptávat přespání, ale hlavně bys měl poznat taje a krásy zahraničí očima místních.

Nemusíš jen přespávat. I já sama jsem někdy jen hledala radu, jak se dostanu z letiště tam a tam, kde koupit SIM kartu a co bych v daném městě měla vidět. Někdy jsem přespala, jindy jsme se šli pouze projít po městě. Záleží jenom na vás dvou, co si dopředu domluvíte. Ale doporučuji volat si, psát si na nějaké sociální síti, ať tušíte, na koho se můžeš těšit. Přece jenom ty jedeš k cizímu člověku do bytu a on zase nemá tucha, kdo se mu to chystá uvelebit v posteli. Představ si, jak by ti bylo, kdyby někdo neznámý přijel a chystal se spát ve vedlejším pokoji tvého apartmánu.

Couchsurfing je o důvěře. Kolikrát jsem nechala své věci v bytě a odešla ven jen s pasem (leckdy i bez něho). Kolikrát mi zase couchsurfer dal klíče od svého bytu a měl 24hodinovou směnu v práci. Jistě, můžeš číst reference, které má každý na svém profilu, ale realita tě pak může zaskočit. Doufám, že vždy jenom příjemně.

Na co nikdo nezapomeň: Když už bydlíš zadarmo, věnuj svému hostiteli tolik času, kolik ho bude jen chtít. Měl bys s ním sdílet své cestovatelské zážitky, životní příběh, anebo zkus navrhnout, že uvaříš něco typicky českého. Pokud tedy nejsi na poušti v Maroku, pak se naše české ingredience shání opravdu těžko. Ale i čas je vzácná komodita a tví hostitelé ho jen uvítají. Například pro obyvatele Maroka je opravdu obtížné vycestovat ze země (sehnat víza do Evropy), proto jsou nadšení z každého vyprávění a zážitků nás, co je navštívíme.

Podívejme se na zoubek této síti

Zaujalo tě to? Cestuješ na neznámé místo a chceš:

  1. poradit, co tam navštívit
  2. zjistit, jaké jsou aktuální ceny v dané zemi
  3. najít si přespání
  4. prostě se jen projít s někým místním ven

Fajn, tak si pojď založit účet na portále Couchsurfing. Není to žádná věda, jen buď při vyplňování upřímný a co nejobsáhlejší. Věř, že aspoň u nováčků bez referencí si hostitelé jejich účty důkladně pročítají. Však i ty sám si rád přečteš, zda-li hostitel akceptuje kouření, přijímá na noc pár nebo miluje adrenalinové sporty.

Určitě nezapomeň ani na fotografie, které bys měl k účtu přiložit. Nejlepší jsou ty, které vystihují tvou povahu a koníčky. Určitě se neboj těch cestovatelských, vždyť právě o lásce k cestování je celá komunita za couchsurfingem. Nebo by alespoň měla být.

Až budeš mít vše vyplněné, začni získávat reference. Poptej se kamarádů, zda-li náhodou někdo z nich není na tomto portále. Účty často bývají propojené s Facebookem, takže hned uvidíš, kteří přátelé z FB jsou i na couchsurfingu. Ty pak požádej o kamarádskou referenci, kde tě trochu popíšou. Po návštěvě svých hostitelů nezapomeň napsat referenci tvému novému zahraničnímu kamarádovi. Pokud ji on/ona nenapíše, neboj se ho/ji o ni požádat.

Kromě reference nezapomeň samozřejmě na dáreček pro svého hostitele. Postačí drobnůstka, která bude připomínat tvou návštěvu. Nejčastěji se vozí upomínkové předměty typické pro Českou republiku. Můžeš koupit magnetku, plyšového krtečka nebo láhev becherovky. Ale dej si pozor, ať nešlápneš do louže. Přečti si profil hostitele, zda náhodou není abstinent, pak bys s alkoholem příliš parády nenadělal.

“Už mám profil, tak to bude hračka najít bydlení,”

ti teď možná běží hlavou. Nechci tě odradit, ale nemusí být vždy jednoduché si najít rychle ubytko. Zejména pokud se chystáš do větších a turisticky oblíbených měst, jako je v Evropě například Barcelona nebo Londýn. Tady může být couchsurfing téměř nemožný. Obdobně těžké je najít si přespání, pokud cestujete ve větší skupině nebo v páru. Někteří couchsurfeři prostě pár neakceptují.

V zásadě máš dvě možnosti, jak si najít “gauč” v dané zemi:

  1. zadáš obecný požadavek na bydlení v dané lokalitě k danému datu a čekáš, zda se ti někdo ozve
  2. začneš aktivně vyhledávat couchsurfery, kteří žijí v zemi, kam se chystáš – každému zvlášť pak napíšeš žádost (hlavně nekopíruj zprávy, zapomeneš změnit jméno a je jasné, že sis vůbec nepřečetl profil hostitele, jen hledáš zdarma ubytko)

Mé vlastní zkušenosti s couchsurfingem

Ze začátku jsem hledala své hostitele. Později jsem dávala obecné žádosti, zejména pokud jsem cestovala s kamarády. Zatím jsem vždy ubytování našla, ale zkušenosti a pocity jsou různé.

Velkou ochotu sdílet příběhy jsem viděla v Maroku, kde ti na jednu žádost přijde 100 odpovědí ze všech koutů této země. Ovšem počítej s tím, že někde ti pak hostitelé budou nabízet jejich služby – noc v poušti, surfing, apod. Na druhou stranu, je to chudší země, takže není od věci podpořit ekonomii a “nevyžírat hostitele”.

V Evropě jsem zase vždy cestovala samotná holka, takže kluci (holku jsem nikdy nesehnala) se jen předháněli mě hostit. Projela jsem takto celou Itálii (8 různých couchsurferů), Rhodos (1 couchsurfer), Portugalsko (3 couchsurfeři), a pak různá další přespání v Německu a Lichtenštejnsku.

Nikdy jsem o nic nepřišla, vždy dotyčný na sraz přišel a nechal mě u sebe přespat. Často mi taky uvařili místní specialitu, nebo šli ukázat město. Co se týče dalších “návrhů”, tak upřímně musím říci, že přicházely. Nicmépo mém razantním ne, se dál už nikdy nic nekonalo. Couchsurfing je v podstatě mezinárodní sociální síť, takže někteří tady mohou hledat “povyražení”, nebo i partnera pro život. Ale vždy musí souhlasit obě strany. Za sebe mohu říci, že mi nikdy nikdo neublížil.

Takže pokud se chystáš někam do ciziny a máš v sobě kapku dobrodruha, tak zkus couchsurfing. Vyhledej si pro začátek hostitele stejného pohlaví, máš-li obavu. Někdy narazíš i na pár, který tě nechá přespat. S těmi je to vůbec nejlepší.

A pokud tě tato komunita neoslovila, tak nemusíš smutnit a zapátrej po ubytováních přes airbnb nebo booking.com. I tady se dají najít zajímavé ceny anebo sbírat cestovatelské kredity se slevou na příští ubytování.

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz