(Po-Pá: 9-15)

Jakou školu jsi si vybrala ke studiu?

Studuji na Canadian College ve Vancouveru, protože nabízela lepší programy než ostatní školy a před samotným začátkem studia nás navíc čekal ještě měsíční kurz angličtiny.

Jakým způsobem je financováno školné, popřípadě jakým způsobem financuješ ostatní náklady na život?

Školné jsem si zaplatila sama z peněz našetřených ve Velké Británii, kde jsem pracovala. Můžu pracovat 20 hodin týdně, takže při škole ještě i pracuju.

Doma si zvykli, že se v ČR moc neohřeju, ale vždy mě ve všem podporovali.

Kde bydlíš?

Bydlím s přítelem v pronajatém bytě, který sdílíme ještě se spolubydlícím z Indie. Bydlíme v části North Vancouver.

Když sháníte bydlení, tak je asi nejlepší koukat na stránky jako je craigslist, kijiji nebo i stránky na facebooku, tam je vždy plno nabídek na ubytování.

Jaké byly první dojmy po příjezdu na univerzitu?

První dojmy – nervozita, stres, ale zároveň nadšení z nové kapitoly života. Hned první den nás přivítali pracovníci školy a snažili se nám vysvětlit organizaci školního roku.

Jaká byla tvá motivace jet studovat do zahraničí?

Nejdřív jsem chtěla zkusit program Working Holiday. Ten nakonec nevyšel, a proto jsem se rozhodla studovat. Vybrala jsem si program Hospitality management. Hotelovku jsem studovala i v České republice. Tenhle obor mě baví – takže jasná volba. Dalším důvodem bylo zlepšení angličtiny.

Co na to říkala rodina, přátelé, partner?

Rodina už je zvyklá, byla jsem 3 roky ve Velké Británii, takže doma už ví, že se v ČR moc neohřeju. Vždy mě ve všem podporovali. Partner je tu na Working Holiday se mnou, tudíž s tím problém nebyl.

Neměla jsi před odjezdem strach, že budeš mít problém se dorozumět?

Tím, že už mám zahraniční zkušenost, je to trošku jiné. Do Kanady jsem přiletěla s velmi dobrou znalostí angličtiny, ale pořád je co zlepšovat. Každý den se tu dozvím nová slovíčka nebo fráze.

Bydlím s přítelem v pronajatém bytě, byt sdílíme ještě se spolubydlícím z Indie.

Jak moc je odlišná výuka v Kanadě?

Řekla bych, že lektoři dávají hodně prostoru pro komunikaci. Chtějí, abychom se spolužáky debatovali, vyjadřovali vlastní názory atd.. Taky se mi líbí, že nám jsou lektoři schopni poradit se spoustou věcí a není pro ně problém v jejich volném čase nám cokoliv vysvětlit.

Kanadská příroda je nádherná, máš možnost ve volném čase cestovat a poznávat krásy Kanady?

Jsem tu teprve 2 měsíce, takže jsem toho moc neprocestovala, ale snažím se. Určitě je v plánu strašně moc míst! Popravdě ani nevím, kam jet dřív, je tu toho veliká spousta a různorodá příroda. Jen ty vzdálenosti jsou větší, a tudíž je vše, jak časově, tak finančně náročnější.

Každý den se tu dozvím nová slovíčka nebo fráze.

Jaké je počasí v Kanadě?

Když jsem přiletěla na konci srpna, tak jsem nemohla uvěřit, že je tady tak krásně. Následující týden bylo pořád slunečno. Konec října byl lehce propršený a teď na začátku listopadu tu už trochu sněžilo a je tu pěkná zima.

Máš nějaké další plány do budoucna?

Plány se pořád mění. Asi bych se ale chtěla za pár let usadit v České republice. Samozřejmě to může dopadnout tak, že tu zůstanu. I když je Kanada super, pořád mě to táhne zpět domů.

Jaké máš vztahy s ostatními na univerzitě?

Na Canadian College jsou hrozně milí lidé. I lektoři jsou super. Našla jsem spoustu nových kamarádů z různých zemí.

 

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz