(Po-Pá: 9-15)

Michal (21 let) se rozhodl, že obohatí svůj dosavadní běžný život o zkušenost, jaké to je obstát pracovně v Londýně a zvládnout tam samostatně vyjít se svým finančním rozpočtem. V britské metropoli pobývá v současné době již sedm měsíců a vy se můžete v jeho článku dozvědět, jak se mu daří, nalézt odpovědi na některé otázky a třeba se i inspirovat pro vlastní cestu.

Hlavním důvodem mého odjezdu do Londýna bylo nejen pořádně se naučit anglický jazyk, ale také opustit svou komfortní krabičku

Motivace ke změně

Hlavním důvodem mého odjezdu do Londýna bylo nejen pořádně se naučit anglický jazyk, ale také opustit svou „komfortní krabičku“. Protože pracuje-li člověk v České republice a bydlí u rodičů, je to pohoda, ale postupně se ztrácí taková ta ochota učit se novým věcem a vlastně mizí i nadšení na cestu do zahraničí.

Rychlé rozhodnutí

Takže jsem jednal bez zaváhání. Agenturu Czech-us jsem si vybral kvůli tomu, že mi pomohli sjednat ubytování, zařídit veškeré náležitosti jako National Insurance Number nebo SIM kartu, a později i domluvit si práci.

Seběhlo se to rychle – ke konci února 2018 jsem vyplňoval papíry a už 4. dubna jsem přistával na letišti v Londýně.

londyn

Spousta otázek

Nebyl bych to však já, abych se celou dobu v letadle nestrachoval a hlavou mi neběžely otázky typu: Co když nenajdu práci? Co když přijdu o všechny peníze? Co když jim nebudu rozumět? Co když usnu v metru a někdo prodá mé orgány na Ebay? Mám dostatek peněz na to, abych přežil do výplaty, případně bez práce?

Prostě takové klasické otázky, co si klade každý… Že ne? No, tak já si je pokládal ☺.

Pro jistotu jsem si vzal s sebou dostatek peněz, abych pokryl alespoň dva měsíce v případě, že bych si hned nenašel práci. A v nejhorším „scénáři“ jsem počítal s tím, že bych se vrátil domů.

Což se naštěstí nestalo – v Londýně jsem již sedm krásných měsíců a díky tomu píši tento článek ☺.

Pracovní pohovory a „trial shift“

Po příletu do Londýna jsem byl na pár pohovorech a absolvoval jsem i několik „trialshiftů“ (Trial shift = několikahodinová směna na zkoušku, která je většinou neplacená a na které si vás otestují, případně vy si vyzkoušíte, jestli by vás daná práce bavila), ale práci jsem si našel až po deseti dnech.

Do té doby jsme poznávali město – navštívili muzea, trhy, hospody i různé kulturní akce, co britská metropole nabízí…

Ale zpět k hlavnímu tématu. Jistě vás zajímá, kolik peněz je potřeba si vzít a kolik zhruba utratíte za první měsíce, že?

Finanční rozpočet

První tři měsíce jsou trochu krušné, než se zabydlíte, než zjistíte, kde se dá koupit levné jídlo, a než si dostatečně užijete londýnského života a začnete trochu šetřit ☺.

Do Londýna jsem přilétal přesně s 1750 librami.

První týden jsem utratil nejvíce. Zaplatilo se ubytování na měsíc £360 + £150 depozit a £280 Gábině za asistenci a poplatek. OYSTER karta stála £45 (to jsme již na £835), pak následovaly druhořadé položky jako tarif na telefon – £10, první nákup drogérie (šampóny, prací prášek, aviváž,…) – £15 a hlavně nákup prvního jídla – £25 (k tomu nám dostatečně posloužil Lidl, kde jsme za tuto cenu nakoupili dvě veliké tašky – maso, mléko, vajíčka, olej, sůl a prostě další klasické věci). No, a pak nějaký ten anglický Cider na oslavu, že jsme v Anglii, a pro nás závislé káva – dalších £20.

Dohromady to dalo 905 GBP.

Takže po prvním týdnu mi zbylo 845 liber. Bylo to sice hezké číslo, jenže jsem stále ještě neměl práci…

Další týdny

Další týdny byly výrazně levnější a navíc jsem si už našel zaměstnání.

Pracuji zhruba 40 až 65 hodin týdně a hodinová mzda je 7,9 libry. Výplata je vyplácena v pátek, každý druhý týden – zatím jsem si vydělal vždy mezi 500 – 800 librami.

Upravil jsem si své výdaje úměrně k tomu, kolik vydělávám, a tak mé následující měsíce vypadaly úplně stejně. Dokonce jsem začal chodit na lukostřelbu nebo na různé veletrhy a hrát ve volných chvílích World of Warcraft ☺.

Výdaje během prvního týdne
Počáteční kapitál1750
Ubytování

-510

Poplatek

-280

Oyster karta

-45

Telefon

-10

Jídlo

-25

Drogérie

-15

Zábava

-20

Průměrné měsíční náklady
Výplata1000 až 1500
Ubytování

-360

Oyster karta

-160

Telefon

-15

Jídlo

-100

Drogérie

-20

Zábava

-50

World of Warcraft

-11

Archery

-75

Z toho vyplývá, že své výdaje držím zhruba na 790 librách za měsíc. Zbytek peněz jsem zatím vždy posílal na svůj český účet, kde jsem je následně investoval, případně spořil.

Pokud vás tedy trápily obavy, jak v Londýně vyjít s penězi, doufám, že vás tento článek uklidnil ☺.

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Brigáda v Německu aneb skvělé léto u Bavorského moře

Po své první pracovní zkušenosti v Sasku jsem se rozhodl strávit léto v Bavorsku, které mě dlouhodobě lákalo moderními městy,… Více

Jak jsem si zkusila tři různé práce u jezera Lago di Idro

Pokud váháte nad prací v zahraničí, tak tenhle článek je právě pro vás. V tomto článku bych vás ráda seznámila… Více

Jak jsem odjela do Kanady s batohem na půl roku a zůstala dalších 7 let

Ahoj, jsem Markéta a od malička miluju cestování a poznávání nových kultur a zemí. Ráda plánuji, takže spousta mých cest… Více

Práce na Mallorce: Nekonečný přísun slunce a pozitivní energie

Pro úvod začnu tím, že jsem nikdy nebyla osoba, která by se viděla právě v hotelnictví, věděla jsem ale, že… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz