(Po-Pá: 9-15)

Země zaslíbená. Americký sen. O USA se traduje mnoho pověstí. Některé se zakládají na pravdě, jiné už méně. Ty už jsi ale pomalu na cestě a dolaďuješ jen detaily. Co bys měl předtím, než odletíš, opravdu vědět?

1. Kde si nabiju mobil a notebook?

Ejhle, přiletíš do USA, budeš se chtít připojit k wifi a poslat zprávu domů, že už jsi na místě, ale mobil máš vybitý. Najednou zjistíš, že do amerických zástrček evropskou nabíječku prostě nenapasuješ. Kup si před odletem adaptér. Je to levná věc (do 100 Kč, pokud nevlastníš iPhone) a ušetří ti to na začátku pobytu starosti.

Pokud přece jen zapomeneš, první den nebo dva se bez nabití budeš muset obejít. Do té doby najdeš místo, kde si adaptér seženeš. V levných obchodech ho najdeš i za 1 – 2 dolary.

2. V téhle kavárně není wifi?!

A ani v té druhé nebo třetí. Wifi zdarma je standardem ve střední Evropě, méně už v západní. V USA wifi v kavárnách a restauracích taky není samozřejmostí. Mezinárodní řetězce jako je Starbucks ale nezklamou. Chceš být na wifi nepřetržitě? Zjisti si, jaké datové balíčky jsou pro tebe v USA výhodné.

3. Máš domluvený odvoz na místo ubytování?

Jestli máš ubytování uprostřed velkého města, kam jsi taky přiletěl, nemusíš nic dopředu řešit.
Nemáš? V Americe se totiž bez vlastního auta skoro nikam nedostaneš. Městská doprava ve velkých městech jezdí, nějaké dálkové autobusy taky potkáš, vlaky škoda mluvit.

Dopředu si tedy zjisti, jak se dostaneš z bodu A do bodu B, abys měl začátek pobytu bez stresu. Nejlepší je, když tě vyzvedne někdo místní.

4. Chceš v USA cestovat? Budeš muset řídit.

Jak už je zmíněno výše, bez auta si nezajedeš ani nakoupit. Pro pohyb na menší vzdálenosti může být řešením kolo, ale na druhou stranu – na kole USA vážně neprocestuješ. Proto si v předstihu před odletem dojdi na úřad a na počkání dostaneš mezinárodní řidičák platný po 1 rok od vydání.

Autopůjčovny v USA mají pobočky po celé zemi a když si vyzvedneš auto v NYC, můžeš ho pak vrátit na Floridě. Zjisti si ale dopředu podmínky půjčoven. Mysli na to, protože USA si s autem opravdu užiješ.

5. Více pravidel, vysvětlivky a neuvěřitelné žaloby

Jiná kultura, jiné zvyklosti. V USA je mnohem více policistů než u nás. A pokud je nepotkáš osobně, v metru, na ulicích a dalších místech uvidíš vyvěšené pokyny, jak se chovat správně. Jedná se o pokyny typu: „Pokud neprojedeš turniket kartou, skončíš ve vězení.“

Tohoto se ale neboj. V Americe na pravidla více upozorňují, ale pokud je dodržuješ u nás, nebude tě to omezovat ani tam.

Aby bylo vše jasné, budeš mít také vysvětlivky i na semaforech o tom, jak správně zamáčknout tlačítko. Neměj strach. Za špatné zamáčknutí tě nečeká pokuta. Těmito popisky na různých produktech, a věcech jako je semafor chtějí zabránit žalobám. Ano, Američani podávají žaloby za pěkně hloupé věci. Např. jednoho výrobce malých letadel zažalovala vdova po pilotovi za to, že jeho letadlo bylo tak ošklivé, že z toho její manžel dostal při letu infarkt a zemřel.

6. Odleť s úsměvem

Před odletem i během pobytu buď plný optimismu. Čeká tě nová zkušenost v zemi za oceánem. Každý den tě budou překvapovat podobnosti i rozdíly. Pokud něco zapomeneš v Česku, prostě si budeš muset v Americe poradit. Zpátky se pak vrátíš ještě s větším úsměvem. Už se těšíš? 🙂

[regbutton text=“Registrovat“]

Kategorie: Work and Travel

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Pohovor se zaměstnavatelem z USA a proč se není vůbec čeho bát

Je to tady. Pohovor v angličtině se blíží. Už se ti o tom dokonce i zdá a přemýšlíš, že těsně… Více

Plavčíkem v USA téměř zadarmo? To je možné u Signature Pool Management

Léto, Amerika a zážitky, na které budeš s úsměvem vzpomínat celý život. Tak by se dal popsat program Work and… Více

10 důvodů, proč pracovat jako plavčík v Americe

Jako plavčík můžeš v USA pracovat v rámci programu Work and Travel USA. Pro udělení tohoto druhu víz musíš být… Více

Americký sen, který se málem neuskutečnil

Byl podzim roku 2019 a já přemýšlela, kam se vydat. Měla jsem za sebou pracovní zkušenosti z Anglie a Holandska,… Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz