(Po-Pá: 9-15)

Co je nejdůležitější při cestě do zahraničí? Pas, mobil a peněženka. I když cokoliv jiného zapomenete, s pomocí těchto tří základních věcí se dá zvládnout každá situace. Peněženku ani celou nepotřebujete, stačí vám platební karta. Pojďme se podívat, jak zvládnout jednoduše ty nejčastější cestovatelské situace.

JAK NA NIC NEZAPOMENOUT PŘED ODJEZDEM

Znáte to, spousta odjezdů je ve spěchu, balení kufrů na poslední chvíli a najednou zjistíte, že něco chybí. Často až cestou na letiště. Zapomněli jste si skočit do směnárny nebo banky vyměnit peníze? Za žádnou cenu nepoužívejte směnárny na letišti! To jsou místa s tím nejhorším kurzem. S vedením účtu G2 pro studenty od Komerčky máte k dispozici možnost platit kartou po celém světě a každý měsíc i jeden výběr hotovosti z bankomatu v cizině zdarma – v místní měně si vyberete prakticky kdekoliv.

Proč je potřeba se pojistit?
Náklady na lékařskou pomoc v některých cizích zemích mnohonásobně převyšují ty, které známe u nás. I když máte při pobytu ve státech Evropské unie nárok na zdravotní péči na účet svých zdravotních pojišťoven, nevyplatí se spoléhat, že uhradí veškeré náklady. Navíc v zahraničí to není jenom o zdravotních problémech, ale může dojít ke ztrátě nebo krádeži zavazadel nebo se občas hodí pojistka na blbost.

Zapomněli jste na cestovní pojištění a nechcete nic riskovat? S mobilní aplikací KB si můžete pojištění sjednat během pár minut přímo na vašem telefonu. V podstatě kdykoliv, než vyrazíte na cestu samotnou. Třeba i na poslední chvíli na letišti. A tím výhody mobilní aplikace nekončí – neustále máte pod dohledem, co se na vašem účtu děje, a můžete si například i dočasně navýšit limit na kartě, pokud si budete chtít nečekaně udělat radost.

Cestovní pojištění je možné mít sjednáno i průběžně, k vaší debetní kartě za 20 Kč měsíčně nebo zdarma v rámci kreditní karty VIVA. Pojištění pak platí až na 60 dní nepřetržitého cestování a je možné jej použít, kolikrát ročně jenom chcete. Ideální pro časté cestovatele.

TIPY A TRIKY NA CESTY

Často vám nebude stačit klasická platební (debetní) karta – například při půjčení auta v zahraničí. Půjčovny akceptují často pouze karty kreditní. U KB je možné využít VIVA kartu. Použití kreditní karty je i pro vás bezpečnější. Konkrétně u autopůjčoven se může stát, že budete chtít nějakou platbu reklamovat – například při drobném odření laku, které už na autě bylo při vašem půjčení – pak nečekáte na vrácení svých peněz. Váš rozpočet na cestování tak zůstane neohrožen.

Rozdíl mezi kreditní a debetní kartou
Debetní karta je karta, kterou dostáváte ve své bance ke svému bankovnímu účtu. Můžete s ní platit v obchodech či vybírat z bankomatu, a to až do výše částky, kterou máte na účtu. Debetní kartou utrácíte vaše peníze. Kreditní kartu vám vydá rovněž vaše banka, která vám jejím prostřednictvím půjčuje své peníze, a to do výše úvěrového limitu. Kreditní karta pracuje s penězi banky, které jí následně splácíte.

Další výhodou je, že banka monitoruje vaše platby. Pokud by došlo k nějakému neočekávanému výdaji, který nedává v kontextu ostatních plateb smysl, banka vás přímo kontaktuje a ověří si, zda nedošlo ke zneužití. Pro ty, kdo nezvolí variantu kreditní karty, je tu ještě jedna zajímavá možnost. Každému se může stát, že se potká s neočekávaným výdajem. KB má k vedení studentského účtu G2 možnost sjednat si povolený debet, tj. možnost jít až 5 000 Kč do mínusu bez úroků a bez dalších poplatků.

JAK SI ULEHČIT STUDIUM V ZAHRANIČÍ

Nevyrazit v rámci vysoké školy na Erasmus, to je v dnešní době skoro hřích. Jen si to představte – na výběr je ze škol po celé Evropě, kredity se vám započítávají do řádného studia a tato zkušenost se bude skvěle vyjímat ve vašem životopise. KB je připravena vám i s touto etapou vašeho života pomoci. V rámci této podpory nabízí dvě varianty, balíčky Erasmus Standart a Erasmus Premium. Kterou variantu si vyberete, je jen na vás a vašich potřebách.

V obou případech máte k dispozici vedení účtu v korunách i eurech, poskytnou vám debetní kartu k oběma účtům a máte přístup k účtům v internetovém bankovnictví z počítače i mobilu. Eurový účet slouží k čerpání stipendia od vaší školy, pro každodenní placení kartou a pro platby za podnájem nebo za kolej. Navíc získáte i SEPA úhrady zdarma dle zvolené varianty.

Příjemným bonusem je i vlastní design debetní karty ke korunovému účtu zdarma a v případě balíčku Erasmus Premium i k eurovému účtu.

SEPA úhrada
SEPA je zkratkou anglického Single Payment Area. Jedná se o jednotnou oblast pro úhrady v eurech v rámci Evropské unie (+ Švýcarska, Norska, Lichtenštejnska, Monaka nebo na Island). K přednostem SEPA úhrad patří, že předem znáte všechny poplatky, které bude třeba za transakci uhradit, podělíte se o ně s příjemcem a další už vás nepřekvapí. Další výhodou je i garantovaná rychlost transakce. Banky musí převod uskutečnit během tří pracovních dnů.

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz