(Po-Pá: 9-15)

Ke sportu měla vždycky blízko, aby se ale stal součástí její práce, musela napřed prosedět roky v korporátu. K založení startupu Gymbee vedla třicetiletou podnikatelku Petru Navrátilovou nespokojenost se sedavou prací i odhodlání splnit si sen. Před třemi lety proto vytvořila platformu nabízející videa o tělesném i mentálním cvičení. „Sport mě odjakživa držel, abych se nerozsypala,“ vysvětluje Navrátilová. Známá je také díky iniciativě Mám své dny, pomocí které zvyšuje povědomí o bolestivé menstruaci.

Zdravý životní styl je v dnešní době spíš trend než jasně definované spojení. Co znamená pro vás?

Vydatně se hýbat, jíst a spát. Chci podporovat lidi v tom, aby byli fit jak fyzicky, tak psychicky, protože oba druhy zdraví jsou neoddělitelné. Nepřála jsem si, aby byl náš projekt za každou cenu o hubnutí, ale o specializovaných cvičeních. Nezaměřujeme se proto jen na klasické fitness, ale nabízíme třeba zdravotní posilování, nebo meditaci.

Startup Gymbee založila Petra Navrátilová potom, co si uvědomila, že sedavá práce v kanceláři není pro ni.

V předchozích rozhovorech jste zmiňovala, že začít podnikat na sebe byla výzva. Proč jste práci měnila?

Několik let jsem pracovala v pojišťovně, došla jsem ale do bodu, kdy jsem se chtěla posunout a zkusit něco nového. Vždycky jsem měla sen vybudovat vlastní projekt. Protože jsem hodně pracovala u počítače, začalo mě tělo rychle bolet a necítila jsem se dobře ani psychicky. Věděla jsem proto, že se chci zaměřit na téma zdravého životního stylu. Zároveň se tehdy rozjížděly startupy a měla jsem kolem sebe lidi, kteří se jim věnovali a nadchlo mě to. Nakonec jsem se rozhodla nabízet online cvičení a pro nápad se mi podařilo sehnat i investora. Postupně jsem si v pojišťovně snižovala úvazek, až jsem ho zrušila úplně.

Vadila vám práce v korporátu?

Spíš jsem chtěla hlavně budovat něco svého. Práci v pojišťovně jsem měla ráda, starala jsem se o komunikaci se zaměstnanci, organizovala jsem i různé dny zdraví či dobročinné aktivity. Ale bylo toho na mě hodně. Zpětně za tím vidím nedostatek vlastní asertivity, spadla jsem do kolotoče pracovní nálože, ale neměla jsem sílu se situací pracovat.

Meditaci jsem potřebovala, abych se dokázala zklidnit, ne pro spirituální zážitek.

Co vaše videa týkající se meditace či jógy nabízí navíc, když lze spoustu podobného obsahu najít například na YouTube zadarmo?

Začínala jsem spolupracovat s lektory, se kterými jsem měla pozitivní zkušenost, za videy je tak vidět i jejich know-how. Nabízíme také cvičení s fyzioterapeutkou, nebo automásážní jógu, kterou v Česku nikdo moc nedělá. Pomocí masážních míčků si během ní postupně namasírujete celé tělo. Pokud jde o meditaci, existuje spousta pomocných aplikací v angličtině, ale české alternativy pořád chybí. Proto meditaci nabízíme v různých variacích. Členství si může přes internet předplatit kdokoli. Cílovou skupinou jsou pro nás také firmy. Chystáme pro ně různé balíčky, obsahující například živé vysílání, skupinové výzvy přes WhatsApp, motivační články či workshopy.

Jak vypadají zmiňované výzvy na WhatsApp?

Určíme téma, například zdravou stravu, kterému se přibližně čtrnáct dní věnujeme. Zaměstnancům přidáváme do skupiny recepty a tipy od výživového poradce, různá videa nebo krátké lekce. K dispozici je i chat s odborníkem. Lidé také mohou sdílet vlastní nápady či fotky, občas uspořádáme i soutěž.

Na stránkách Gymbee jsou k dispozici také návodná meditační videa. Ilustrační foto: Unsplash

Různých druhů meditace, jógy a relaxace existuje nespočet. Podle čeho se rozhodujete při volbě vašeho obsahu?

Hledáme mezery na trhu. Věděla jsem například, že chceme nabídnout kurzy meditace, protože takový obsah tu nebyl. Nebo ano, ale v ezoterické formě, která mi vůbec nebyla blízká. Meditaci jsem potřebovala, abych se dokázala zklidnit, ne pro spirituální zážitek. Taky jsem chtěla zapojit oční jógu, kterou doporučují i lékaři, protože zlepšuje zrak. V současnosti existuje hodně úzce zaměřených projektů, my bychom ale raději obsáhli různé složky zdravého životního stylu.

Při množství informací a tipů ale hrozí, že se v nich ztratíme a ke změně nepřistoupíme. Kde bychom měli začít?

Je to právě o tom začít, třeba i minutou denně. Novému zvyku stačí věnovat chvilku, člověk si sám uvědomí, že chce víc. Pro výrazné zlepšení zdraví stačí i sto padesát minut cvičení týdně. Čas, který pohybu věnujete nemusí být příliš intenzivní, nejlepší je začít pozvolna.

Novému zvyku stačí věnovat chvilku, člověk si sám uvědomí, že chce víc.

Proč si myslíte, že si firmy začínají uvědomovat potřebu starat se o zaměstnance i za zdmi kanceláří?

Sport a psychická pohoda jsou benefity, které si zaměstnanci žádají, jinak nejsou spokojení, ani pracovití. Firma je součet lidí, kteří v ní pracují. Když jsou v kondici její zaměstnanci, pak je i ona. Tenhle trend se s krizí kolem koronaviru ještě posílí. Vedení firem si bude mnohem více uvědomovat důležitost zdraví zaměstnanců a oni od nich budou zodpovědnost o to více vyžadovat. Potřeba je oboustranná, lidé se chtějí cítit dobře a firmy objevují, že pro produktivitu je jejich pohoda výhodná.

Jaký cíl do budoucna máte pro svůj startup?

Některým trendům zdravého životního stylu jako jsou fitness či jóga se budeme věnovat i nadále. Pomalu se také zvyšuje zájem o meditaci, protože se objevují zprávy, že ji denně využívají i nejúspěšnější lidé naší společnosti. Přála bych si také, aby se firmy nespoléhaly na to, že jednou za měsíc uspořádají den sportu a bude to stačit. Naším cílem je více proniknout více do firem, Gymbee je trvalý benefit, který mohou zaměstnanci využívat kdykoli a kdekoli.  

V některých kulturách se ženy nesmí dotýkat stromů a zvířat, jsou totiž považované za špinavé.

Kromě Gymbee jste založila také iniciativu Mám své dny, pomocí které se snažíte zviditelnit konverzaci o bolestivé menstruaci a možnostech, jak s ní bojovat. Jak zdravý životní styl ovlivňuje bolestivost menstruace?

Pohyb či zdravou dietu doporučují proti bolestem i prestižní zdravotnická zařízení v Americe. Není to ale záruka, že se jich zbavíme. Znám spoustu žen, které zdravý životní styl dodržují a stejně s bolestmi bojují. Pokud gynekolog neobjeví problém a řekne jim, že jsou zdravé, potom ženy žádnou potíž nevidí. A lékař je na jiné odborníky, nebo terapeuty neodkáže. Přitom tam někde příčina je a mohla by být řešitelná. Viděla jsem například, jak od bolestí pomohli fyzioterapeutové. Je ale dost těžké se o možnostech léčby bavit, když je téma menstruace ve společnosti pořád poměrně citlivé.

Nezdá se vám ale, že se v poslední době o menstruaci mluví víc v souvislosti s tématem ženství?

Ano, objevují se názory, že ženu menstruace bolí, protože ztratila svoje ženství. S tím se ale úplně neztotožňuji. Velkými bolestmi trpí i dvanáctileté dívky, které o své ženské já nejspíše nepřišly, když ho ještě ani nenašly. Někdo také říká, že musíme svoji menstruaci milovat. Myslím si ale, že tyhle ženy velké bolesti nejspíš nikdy nezažily.

Jedním z řešení bolestivé menstruace by podle Petry Navrátilové mohl být právě zdravý životní styl. Ilustrační foto: Unsplash

Mělo by tenhle problém řešit i vedení firem, nebo by to ženy vyřadilo z kolektivu?

Pokud ano, tak opatrně, a nenásilně. Mužští kolegové mají většinou velké pochopení, to by nebyl problém. Nemyslím si ale, že je potřeba zavádět menstruační volno. Jsou tu i jiné problémy, například duševní a kvůli nim se taky žádné propustky neudělují. Obecně by se spíš měla zvyšovat flexibilita práce. Ať už jde o home office, nebo nemocenské. V dnešní kultuře workoholismu se spousta lidí cítí špatně, když si volno vybírají. Ženy by ho proto pravděpodobně stejně ani nevyužily.

Téma menstruace se ale přeci jenom nedotýká všech a nejspíše se o něm nikdy nebude bavit každý. Je opravdu potřeba tabu bourat?

Určitě ano, pokud o menstruaci nebudeme mluvit, nezačnou ženy řešit její bolestivost. Spíše jsem ale chtěla nabízet pomoc, jak alternativní, tak západní, protože oba přístupy jsou nápomocné. Myslím si ale, že v Česku tabu takový problém není. Ten najdeme třeba v Indii, kde dívky nemohou docházet do školy, protože nemají vložky. V některých kulturách se ženy nesmí dotýkat stromů a zvířat, jsou totiž považované za špinavé. V Česku vidím potíž v tom, že v dnešní době produktivity si ženy nemohou dovolit tolik odpočívat, i když trpí obrovskými bolestmi. A navíc je ani nenapadne hledat řešení.

Kategorie: Magazín

Zaujal Vás program? Registrovat se do programu

Čtěte dále

Studium na Smaragdovém ostrově

Studium ve Velké Británii bylo zásadně ovlivněno Brexitem. Dříve snadno dostupné a výhodné britské vládní půjčky už jsou minulostí a tamní studium se tak bohužel stalo pro většinu studentů téměř nedosažitelné. Naštěstí ale existuje zajímavá alternativa, která nemá tak daleko od Spojeného království. Studium v Irsku. Více

Kam vyrazit, než nám znovu otevřou kulturáky

Jaro začíná pomalu vystrkovat růžky a konečně přichází naděje. Zima už snad definitivně skončila a je načase zase začít žít. A jak jinak začít žít než kulturou? Dneska vám přinášíme tipy na to, co podniknout, když už vás nebaví sedět doma. Více

Studium v Anglii za stávajících podmínek financování je pro letošní maturanty přeci jen dostupné

V listopadu jsme vás informovali o možnosti rychlého předvánoční výletu, abyste v Anglii mohli studovat za stejných podmínek i po skončení přechodného období. Jak se ale ukazuje, naděje svítá i pro letošní maturanty, kteří dobrodružnou výpravu před koncem roku nestihli. Tentokrát už ale opravdu úplně naposledy. Více

Na cestu kolem světa alespoň na filmovém plátně

Taky už se nemůžete dočkat, až si sbalíte krosnu, nasadíte pohorky a vyrazíte někam hodně daleko? Cestování teď musí chybět úplně každému, i těm, co byli v životě nejdál na Mácháči. Nám už se po něm stýská. A tak vás dneska vezmeme na cesty alespoň na filmovém plátně. Více

Chcete zasílat články
z našeho Blogu?

Kliknutím na tlačítko odeslat beru na
vědomí nezbytné zpracování osobních údajů.

© 2003-2024, Czech-us, v.o.s., Czech-us Work and Travel, s. r. o., Czech-us Studium v zahraničí, s.r.o., Czech-us Práce v zahraničí, s.r.o., info@czech-us.cz